fbpx

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Mini vodič za putovanje s djecom

Lemana Terzimehić je Danijeva mama, Aldinova supruga i učiteljica koja se, kako ističe, nada da uspješno balansira između privatnih i poslovnih obaveza, prijateljskih i društvenih odnosa, te svih drugih uloga koje su joj po rođenju ili sticajem okolnosti pripale. Za naš magazin piše o jednoj od najljepših, ali i, kako često možemo čuti, najtežih životnih uloga, onoj roditeljskoj.

U današnjem tekstu Lemana piše o pripremi za putovanje s djecom.

Vrijeme je godišnjih odmora. Iako u izmijenjenim okolnostima, mnogi će se odlučiti na putovanja, bila ona duža ili kraća. No, svi sa malom djecom imaju određenu dozu nesigurnosti, pa i straha, posebno ako se putuje ka udaljenijim mjestima.

Najvažnije od svega je pripremiti se psihički. Nervozni roditelji, nervozna beba. Stoga pokušajte što više biti smireni. Počnite se ranije spremati, kako ne biste nešto zaboravili. Pripremite dijete za putovanje. Ukoliko niste imali priliku do sada koristiti autosjedalicu, pokušajte, vježbajte. Vozajte bebu u njoj bar po gradu, na kraćim relacijama. Ukoliko je vaše dijete naviknuto da sjedi i koristi autosjedalicu, onda nema problema. I ne, nema izgovora da se autosjedalica ne koristi. Dijete nije i ne može biti sigurno ni u čijim rukama, kao što je kada je pravilno vezano u autosjedalici (preko ramena ukoliko su klasični pojasevi, a ne neko provlačenje pojasa ispod pazuha, da bi bebi kao bilo „lakše“).

Odaberite doba dana kada je beba/dijete najmirnija/e. Mi smo najčešće putovali u vrijeme spavanja i svako putovanje bi nam prošlo mirno, bez nervoze i plača.

Vodite računa i o ishrani bebe/djeteta tokom putovanja. Ukoliko beba doji ili je na dohrani, onda je to najbolji izbor. Ukoliko je to veće dijete koje se hrani krutom hranom, onda neka bude što laganija hrana s puno tečnosti (vode, nikako zaslađeni sokovi).

Tokom putovanja ljeti, bebu/dijete obucite što laganije. Neka to budu prirodni materijali, primjereni temperaturi napolju odnosno u automobilu.

No, kao što sam prethodno navela, najvažnija je priprema i spremanje stvari. U vašem prtljagu neizostavno se treba naći putna apoteka, primjerena odjeća i obuća, hrana i pribor za jelo, te kozmetika. Sa mog IG profila @sretnoodrastanje možete sebi sačuvati objavu o tome šta i kako spremiti za putovanje. Nadam, se da će vam bar malo olakšati.

I ne zaboravite dobro raspoložene i koju knjigu, odnosno slikovnicu.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Radmila Pušonjić, mama trojki za Kidsinfo: Roditeljstvo ima i dobre i loše strane

Naredna priča

Poznata glumica otkrila da je prije tri mjeseca rodila kćerku: Ona je početak ostatka mog života

Najnovije iz VIJESTI

-->