fbpx
/

Radmila Pušonjić, mama trojki za Kidsinfo: Roditeljstvo ima i dobre i loše strane

Nepisano je pravilo da dolazak bebe na svijet u potpunosti mijenja svakodnevicu, te novopečeni roditelji svoju pažnju i većinu vremena usmjeravaju na novog člana ili članicu porodice. No, jeste li se ikada zapitali na koji način se život mijenja onim parovima koji dobiju trojke? To, znaju Radmila Pušonjić i njen suprug Jovo koji su prije tri godine dobili dvije kćerke i sina; Milicu, Mariju i Miloša.

O majčinstvu i porodičnoj svakodnevici Radmila govori na svom Instagram profilu @zivot_sa_trojkama, a na početku razgovora za naš portal se prisjeća kako se osjećala u momentu kada je saznala da nosi trojke.

Radmila: Bila sam jako uzbuđena. Ušla sam u ordinaciju da čujem jedno srce, a čula sam tri. Međutim, prognoze doktora nisu bile baš najpovoljnije, pa je to uzbuđenje vrlo brzo preraslo u brigu. Srećom, sve se uspješno završilo.

Kidsinfo: Kako ste zamišljali da će majčinstvo izgledati dok još niste imali djece, a kako se ta ideja mijenjala nakon njihovog dolaska na svijet?

Radmila: Naravno da nisam zamišljala da ću imati tri bebe odjednom, pa samim tim se ništa od onoga što sam zamišljala nije obistinilo. Definitivno nisam mislila da majka može da bude ovoliko umorna. Stepen umora je moje najveće iznenađenje. Takođe, majčinstvo je takvo da ti ta mala bića uzmu i posljednji atom snage, a onda ti sve to vrate samo jednim osmijehom. Mislim da nisam mogla da zamislim koliko je ta ljubav moćna.

Kidsinfo: Briga i o samo jednom djetetu, posebno roditeljima kojima je to prvo dijete, je prilično izazovna. Kada pogledate na tri godine iza sebe, koji su to najveći izazovi s kojima ste se suočili, a u kontekstu roditeljstva?

Radmila: To mi tako ozbiljno zvuči…. najveći izazov. Nisam imala neke velike izazove. Lako se prilagođavam promjenama, ali recimo da se najviše mučim s kukanjem, prenemaganjem i tantrumima. Učim se empatiji i tome da najbezbolnije prolazimo kroz takve situacije, što ne uspijevam uvijek, ali trudim se.

Kidsinfo: Kakva majka  nastojite biti?

Radmila: Najkraće rečeno, srećna i nasmijana.

Kidsinfo: O kojim stvarima vezanim za majčinstvo se ne govori dovoljno, a trebalo bi? 

Radmila: Mislim da se danas, u doba interneta i društvenih mreža, o svemu govori dovoljno, ako ne i previše. Samo treba da znate gdje da tražite i koga da pitate.

Kidsinfo: Čime Vas Milica, Marija i Miloš u svom odrastanju svakodnevno oduševljavaju? 

Radmila: Fascinirana sam kako usvajaju nova znanja i vještine, upijaju kao sunđeri. Naročito sam oduševljena kako primjenjuju sve ono što čuju i vide od nas. Mi se trudimo da im govorimo prave stvari, a oni zapravo mnogo više uče od onoga što vide i čuju, a nije direktno namijenjeno njima.

Kidsinfo: Šta je ono čemu oni svakodnevno uče Vas? 

Radmila: Definitivno strpljenju i empatiji.

Kidsinfo: Koje su to situacije u kojima Vas djeca izbace iz takta?

Radmila: To sve zavisi od mog raspoloženja i praga tolerancije, da budem iskrena. Nekad me ništa ne izbaci iz takta, a nekad me prosuto mlijeko vrlo lako iznervira. Najčešće sam potpuno svjesna činjenice da su mali, da uče, da se zabavljaju i da testiraju granice i ništa me ne iznervira. No, ponekad, a naročito kada nešto kažem sto puta, a to se ne posluša, mi padne mrak na oči. Srećom, više je situacija u kojima me ne izbace iz takta.

Kidsinfo: Kako izgleda Vaša porodična svakodnevica?

Radmila: Radnima danima smo, što kažu, svako na svoju stranu, u vrtiću i na poslu. To nam ostavlja jako malo zajedničkog vremena. Kada se skrasimo kući ostaje nam malo vremena da se poigramo, večeramo i rano se ide na spavanje jer se rano i ustaje. Vikendom pokušavamo da nadoknadimo zajedničko vrijeme, odemo napolje, kuvamo zajedno… Bude tu dosta i nervoze, svako ima svoje potrebe koje je često teško zadovoljiti.

Kidsinfo: Uspijevate li naći vrijeme samo za sebe i kako ga najradije provedete?

Radmila: To mi je pod obavezno. Potrebno mi je i više nego što mogu da ga priuštim, ali kada ga imam trudim se da ga pametno iskoristim. Ako smo suprug i ja zajedno, onda odemo negdje u prirodu, šetamo… ništa posebno. Ako sam sama, najradije odem da se vidim s drugaricama, a nekad jednostavno ostanem kući, gledam neki film ili tako nešto.

Kidsinfo: Šta je ono najljepše u velikim porodicama?

Radmila: Vjerovatno ta količina ljubavi, smijeha i svega dobrog što se dešava između roditelja i djece, te djece međusobno. To je baš dosta ljubavi.

Kidsinfo: Na Vašem Instagram profilu se može vidjeti da puno pažnje posvećujete osmišljavanju aktivnosti za svoju djecu, no svjedoci smo da sve više roditelja odgaja djecu po principu „telefon u ruke“. Kakav je Vaš stav kada je riječ o upotrebi pametnih uređaja u roditeljstvu?

Radmila: Pametni uređaji mogu jako pametno da se iskoriste, ali nekad posluže i da mami i tati daju malo vremena za predah. Kao i u svemu, ni u ovome ne treba pretjerivati.

Kidsinfo: Na Instagramu Vas prati priličan broj ljudi. Koja je to poruka  koju nastojite prenijeti kroz svoje postove?  

Radmila: Ne znam da li uspijevam u tome, ali kroz moje postove bih voljela da prenosim poruke da roditeljstvo ima i dobre i loše strane i da su neki dani sjajni, a neki ne, da je to sve dio roditeljstva. Da nikad ne prestajemo da se trudimo da učinimo dane što boljim, ali i da znamo kad treba da predahnemo.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Putovanje za vikend: Mjesto s najljepšom prirodom u našoj zemlji

Naredna priča

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Mini vodič za putovanje s djecom

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->