fbpx

Riječ stručnjaka: Kako na djecu utiče odrastanje u porodici koja ne funkcioniše

Statistike pokazuju da je broj razvoda iz godine u godinu sve veći, a stručnjaci ističu da postoje brojni razlozi koji dovode do toga.

– Jedan od najčešćih problema prisutnih u bračnom odnosu jeste problematična komunikacija koja podrazumijeva nefunkcionalne obrasce izražavanja misli i osjećaja te nedostatak vještina učinkovitog slušanja partnera. Često takva komunikacija može podrazumijevati kritikovanje i prigovaranje u vezi s nekim problemom, omalovažavanje i vrijeđanje partnera, zauzimanje odbrambenog stava u vidu negiranja odgovornosti ili protunapada, ili povlačenje nekog od partnera kao načina da izbjegne sukob i prepirke. Takva komunikacija često vodi do udaljenosti i izolacije kod partnera, te vjerovanja da nema smisla uopšte raditi na rješavanju problema jer je problem nerješiv. Pojedini partneri se osjećaju preplavljenim prigovorima i kritikama te izbjegavaju uopće razgovarati. Kao posljedica svega toga, partneri često sve manje vremena provode zajedno i počinju živjeti neku vrstu paralelnog života – rekla je u jednom od intervjua psihologinaj Emina Osmanović.

No, postavlja se pitanje kako razvod utiče na djecu, tačnije da li treba zbog djece ostajati u “lošem braku”? Odgovor na ovo pitanje je u videu na svom YouTube kanalu dao stručnjak Bruno Šimleša.

Pogledajte šta je o ovoj temi rekao.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Ljetni šoping u Importanne centru: Novi svjetski brendovi, nove kolekcije i još mnogo toga uz 4h besplatnog parkinga svaki dan

Naredna priča

Šta trebate znati prije majčinstva

Najnovije iz Djeca i Razvod

-->