fbpx
/

DUGOGODIŠNJA GOLGOTA Severinina bitka za sina se nastavlja

Severinina borba za skrbništvo nad s Aleksandrom traje od 2013. godine. Bile su različite presude, sin joj je oduziman, presuđivano je da bude sedmicu kod nje, sedmicu kod oca

Snažne su, emotivne, burne reakcije na odluku Vrhovnog suda Hrvatske da se Aleksandar Popović vraća ocu Milanu, a majka Severina viđat će ga u dogovorenim terminima.

Slomljenog srca i puna emocija Severina je objavila poduži status. 

Nosim ga od kada je bio mala kap na dlanu. Od kada se rodio smo samo nas dvoje. Prvi zub, prva temperatura, prvi koraci. Tata se povremeno pojavljivao (kao i dan danas) i odlazio. I onda je odjednom odlučio biti otac. Od tada, već gotovo 11 godina, traje mučenje i agonija mog djeteta i mene. Ročišta, saslušavanja, ispitivanja, prijavljivanja, vještačenja.

Znaš da ništa pogrešno nisi napravila. I ne vjeruješ da ti se to opet događa. I nisi kriva. Na svoje dijete nikada nisam glas podigla, a kamoli išta slično. Ne postoji ama baš nikakav razlog zbog kojeg dijete ne bi trebalo živjeti u svom domu u kojem se rodilo, sa mnom, svojom bakom, ljudima koje zna od rođenja – započela je.

“Prošla sam golgotu”

Sad su Vrhovni suci dali svoj obol. Digli su ruku u ime mog djeteta, koje nikad nisu vidjeli, s kojim nikad nisu razgovarali, koje ima svoj život, svoje misli i koji trpi torturu, i ja skupa s njim. Ne da mi se sada tražiti nepravilnosti u odlukama Vrhovnoga suda, ne da mi se više tražiti ikakve nepravilnosti, a pogotovo ove koje su one suprotne postojećoj praksi…

Ja sam mama. On je moja kap na dlanu, a ja ću se boriti do zadnje kapi krvi za nju. Svoju kap na dlanu. Moje dijete živi i ide u školu u Zagrebu, za razliku od njegovog oca. Sramota me ove države da se ovakve stvari rade djetetu, da ja ne smijem o tome govoriti da ne bih nekoga uvridila.

Pojednostavljeno, ovo zapravo znači da ću ponovno svoje dijete, koje sam rodila, odgajam, školujem, koje je živjelo sa mnom od rođenja, viđati utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati i svaki drugi vikend subotu i nedjelju.

Prošla sam svu golgotu hrvatskog pravosuđa pa ću i ovu Vrhovnoga suda. Kažu da su ukinuli presudu zbog proceduralnih razloga. Jebali vas ‘proceduralni razlozi’. Jebala vas i korupcija u ovoj državi. Jednom ste uspjeli, ovaj put nećete – napisala je.

Višegodišnja borba

Severinina borba za skrbništvo nad s Aleksandrom traje od 2013. godine, kada su Milan Popović i pjevačica prekinuli ljubavnu vezu koja je trajala od kraja 2010.

Aleksandar se rodio 2012., a već nekoliko mjeseci nakon rođenja sina Severina i Milan su prekinuli. Pjevačica je kasnije priznala da joj je bilo teško otići s djetetom na prsima, ali da je to napravila zbog sina. Kasnije su se i pomirili, ali ljubavna sreća nije dugo trajala te je njihova veza zauvijek okončana. Od tada se viđaju na sudovima, navodi Index. hr.

11 godina borbe za skrbništvo

2013. godine počela je sudska bitka.

2014. godine sud u Zagrebu skrbništvo je dodijelio Severini, a Milan Popović dobio je pravo posjeta dvaput mjesečno na najdulje razdoblje od pet dana. Sud je odlučio da će sina moći voditi i izvan zemlje, na što je uložena žalba, a sutkinja je dosudila i 15.000 kuna alimentacije.

2015. godine pjevačica se udala za svog sada već bivšeg muža Igora Kojića, a Milan Popović tužio ju je sudu tvrdeći da njihov sin “živi u reality showu” i da mu je narušena privatnost.

2016. uslijedilo je još tužbi Milana Popovića protiv Severine. Sud se te godine bavio i tužbama koje je Milan Popović podizao protiv članova obitelji Kojić. U novembruiste godine medijima je rekao da je pjevačica nestala, da mjesec dana nije došla po dijete te da ga je on zadržao jer ga nije htio predati trećim osobama. Severina je javnost prije toga obavijestila da se povlači sa scene zbog operacije glasnica.

2017. godine sud donio odluku da dječak sedmicu živi s ocem, a sedmicu s majkom

2017. godina bila je jedna od najtežih tijekom dugogodišnje borbe bivših partnera.

U junu 2017. objavljeno je da je sutkinja Verica Nikić izrekla privremenu mjeru po kojoj će dijete u periodu koji je uslijedio jedan tjedan živjeti sa Severinom, a jedan tjedan s ocem Milanom Popovićem. Zbog odluke suda da će Aleksandar 200 dana u godini provoditi s ocem, Severina je prvi put o drami s Milanom progovorila u medijima.

Tada je medijima priznala da je zbog stresa izgubila dijete koje je čekala s tadašnjim mužem Igorom Kojićem i da je bila na potpomognutoj oplodnji. Ispričala je da Milan u prvim godinama Aleksandrovog života nije bio prisutan te da je propustio njegove prve korake i prvi zub. U srpnju iste godine Županijski sud u Splitu ukinuo je tu privremenu mjeru.

2018. nepravomoćna presuda o zajedničkom skrbništvu

2018. godine sud je donio nepravomoćnu presudu da će Aleksandar živjeti pola vremena s ocem, a pola s majkom. Severina nije bila zadovoljna presudom, dok je Milan Popović tvrdio da je zadovoljan. Iste godine u javnost su procurile obnažene fotografije pjevačice, a Popović je Severinu prijavio za obiteljsko nasilje.

2019. sud Severini oduzeo skrbništvo

2019. godine sud je Severini oduzeo skrbništvo. Pjevačica je na konferenciji za medije sredinom oktobra optužila školu koju pohađa njen sin Aleksandar za zlostavljanje djeteta. Kako je tvrdila, učiteljice su dječaka zaključale u školu dva sata te mu nisu dozvolile da ode kući sa Severininim suprugom Igorom Kojićem. Nakon toga prestala je sina slati u školu, a on je bio s njom u Splitu i Beogradu, gdje je imala koncerte. 28. novembra godine sutkinja Tea Golub donijela je privremenu mjeru i odlučila da sin Severine i srpskog poduzetnika Milana Popovića nadalje živi s ocem.

2020. godine Severina je nastavila borbu. Sredinom marta 2020. javno se požalila da je Milan Popović odlučio sebe i sina staviti u samoizolaciju zbog svog putovanja u Austriju 7. i 8.marta, o kojem je, kako je tvrdila, uopće nije izvijestio. Već tada je ona bila u Beogradu zbog sina, gdje je ostala do daljnjega, odnosno dok ga ne vidi.

2021. sud odlučio o zajedničkom skrbništvu

2021. godine sud u Splitu Severini je vratio skrbništvo nakon 20 mjeseci. 

Presuda govori o tome da nikada nije postojao razlog da mi se oduzima dijete. Mreža uhodanih pojedinaca u centrima, na sudovima, u posebnom skrbništvu i kojekakvim poliklinikama priuštila mi je 20 mjeseci tuge i 8 godina sudskog pakla. Znam da nije gotovo, ali znam i da dijete dolazi kući makar na pola vremena. Bitka je dobivena i hvala svima koji su uz mene, koji su vjerovali u sustav i poštenje, a korupcija će, nadam se, biti razotkrivena sva oko ovog i sličnih predmeta… – rekla je tad Severina.

Posljednja odluka Vrhovnog suda u Hrvatskoj u potpunosti je vratila skrbništvo Milanu Popoviću nad Aleksandrom, dok Severina dijete može viđati utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati i svaki drugi vikend subotu i nedjelju.

Očekivano, Popović likuje. Ističe da je odluka pravedna, da je zadovoljan, ali da “priča još nije završena”.

Pravosudna kaljuža

I u hrvatskom Saboru danas je bilo govora o ovom slučaju. Govorio je SDP-ov zastupnik Davor Bernardić.

Odluka Vrhovnog suda da se dijete vraća ocu pokazuje svu pravosudnu kaljužu. Kakvo je to pravosuđe koje je uopće u prvom postupku donijelo presudu da se dijete dodjeljuje ocu, bez da majka sudjeluje u skrbništvu i odgoju? To nije normalno. I to pokazuje da ama baš nitko nije zaštićen od nepravde ako s druge strane stoji velika količina novca ili političkog utjecaja. I pokazuje još nešto… Da, koliko god se busali o prsa da su i naša zemlja i naše institucije nezavisne, očito nismo svoj na svome. Svatko izvana s vrećom novca može utjecati na procese i odluke u Hrvatskoj – rekao je Bernardić.

Severini stižu poruke podrške iz cijelog regiona, od njegih kolegica i kolega, novinara, organizacija, političara… Ali i majki koje su prošle strašno iskustvo odvajanja od djeteta.

Prethodna priča

DOBRO RAZMISLITE Trebaju li starija djeca čuvati svoju braću i/ili sestre?

Naredna priča

NISKA STOPA PROCIJEPLJENOSTI Očekivana je epidemija morbila, apel da vakcinišemo djecu

Najnovije iz Djeca i Razvod

-->