fbpx

U BiH sve više razvoda: Roditelji gledaju dijete kao oružje za buduću borbu i ostvarivanje nekih ciljeva

Sve je više razvoda u Bosni i Hercegovini, što potvrđuju i podaci Agencije za statistiku BiH, prema kojima se u 2021. za devet mjeseci razvelo 1.519 parova, dok je godinu prije taj broj iznosio 1.354, što predstavlja povećanje od 11,36 odsto. O pravnom, socijalnom i psihološkom aspektu razvoda za “Novi dan” govorili su Nijaz Omanović, diplomirani socijalni radnik, porodični savjetnik u Porodičnom savjetovalištu Sarajevo i Goran Vasilić, advokat. Istaknuli su da je jako bitno odvojiti partnerstvo i razvod braka od roditeljstva.

Vasilić je naveo da i muškarci i žene dolaze po savjete i traže stručnu i pravnu promoć.

Imaju strah i neizvijesnost, pred njima je strah budućnosti. Najčešće je to strah i briga za djetetom i kome će to dijete da pripadne. Podjednaka je borba između roditelja u toj utrci i kome će dijete pripasti na brigu i staranje – istaknuo je advokat Vasilić.

Socijalni radnik Omanović je rekao da najčešći strahovi proizilaze iz toga što se sve frustracije i konflikti spuste sa partnerskog odnosa na nivo roditeljstva.

– Nekako se nastavljala borba oko djece. Mi u prvim razgovorima sa klijentima pokušavamo razumjeti njihovo emocionalno i psihičko stanje. Sam proces razvoda je jedan vid gubitka. Pokušavamo kroz seanse i terapijski proces odvojiti partnerstvo i razvod braka od roditeljstva. Zapravo da se može brak razvesti, ali ne i roditeljstvo. Zapravo ta djeca vas još više trebaju i ostajete njihova majka i otac – naveo je Omanović.

Ko ima veće šanse da dobije starateljstvo, upitali smo advokata Vasilića.

– Postupak razvoda braka prema porodičnim zakonu je prema tri zakona i podjednako imaju pristup očuvanju porodice kao jedinice društva. Ukoliko supružnici imaju zajedničku malodobnu djecu prethodni postupak koji bi se vodio prije nego se pokrene sam postupak pred sudom, jeste postupak mirenja, jer je porodični zakon predvidio pred nadležnim organom starateljstva a to su centri za socijalni rad. To je jedan obavezan postupak. U najboljem i jeste da se van sudnice dogovore roditelji o samom načinu funkcionisanja nakon razvoda. Moja praksa govori da su vrlo rijetki slučajevi da dođe i do nekog pomirenja – istaknuo je naš sugovornik.

Postupak razvoda braka, podsjetio je, se postiže ili tužbom ili sporazumnim prijedlogom.

– Negdje u praksi čujemo da svi žele da vrše roditeljsko pravo nad svojim djetetom i da im dijete bude povjereno. Primijetim da postoji negdje nepisano pravilo da je i sam prijedlog organa starateljstva u prethodnom postupku prije razvoda braka da se djeca povjere majci. Sve češće sudovi ulaze u odluke i kojima se zaista do kraja ispituju sve činjenice i okolnosti, a onda možemo govoriti i o tome da se određuje alimentacija itd – naveo je Vasilić.

Istaknuo je da nažalost, roditelji gledaju dijete kao plijen ili kao oružje za buduću borbu i ostvarivanje nekih ciljeva.

Dodao je da se u sudskom procesu gleda šta je je to najbolji interes djeteta, a nikako ko ima veće pravo za starateljstva.

Omanović je istaknuo da je jako važno da dijete ima svoju adresu, ali i da se može javiti kad je kod tate mame, a kad je kod mame tati.

– Roditelji su mu i dalje potrebni, možda i više u psihološkom razvodu – naglasio je Omanović.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Aida Čamdžić i psihologinja Danijela Ostojić: Iskreno o anksioznosti

Naredna priča

Suzana Huseinbegović o odgoju kćerki: Dok njih vaspitavam, često sebe prevaspitam

Najnovije iz Djeca i Razvod

-->