fbpx
/////

NISKA STOPA PROCIJEPLJENOSTI Očekivana je epidemija morbila, apel da vakcinišemo djecu

U Sarajevu su formirana dva vakcinalna punkta, u Tuzli je situacija pod kontrolom. No, ne treba biti bezrižan, ali ni dizati paniku

Očekivati je da će doći do širenja, a i epidemije morbila, ističe pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čekrez i dodaje da razloge ponovnog povratka dječije zarazne bolesti treba tražiti u nevakcinaciji.

Naveo je da je u Tuzlanskom kantonu, gdje je već proglašena epidemija prvom i drugom dozom cijepljeno 62 posto djece.

U Sarajevu, gdje je već zabilježeno najmanje 11 zaražene djece postotak vakcinacije je oko 36 posto s obje doze. Zato se i u ovom kantonu proglašava epidemija.

U Federaciji BiH, ističe Čerkez, to još nije potrebno.

Vakcinalni punktovi

U ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo održan je sastanak ministra Enisa Hasanovića s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo KS, JU Dom zdravlja KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zbog pojave slučajeva suspektnih na morbile.

Na sastanku su doneseni zaključci s ciljem proaktivnog djelovanja, vakcinacije što većeg broja djece i sprečavanja širenja bolesti.

Zaključeno je da se od danas formiraju dva posebna vakcinalna punkta jedan u Saraj Polju (za pacijente iz Novog Grada, Hadžići, Trnovo i Ilidža) i u Vrazovoj (za pacijente iz Ilijaša, Vogošće, Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva). Naglašeno je da će se ovdje vršiti vakcinacija isključivo zdrave djece.

Spriječiti širenje bolesti

Također, svi školski i predškolski dispanzeri, kao i ostali domovi zdravlja gdje ima dovoljno pedijatara i gdje se mogu odvojiti zdrava od bolesne djece, nastavljaju vršiti vakcinaciju.

Pozvani su svi specijalizanti iz Opće bolnice, KCUS-a i drugih zdravstvenih ustanova koji će se pridružiti vakcinalnim timovima u Domu zdravlja, zatim pedijatri s godišnjih odmora, kao i doktori iz penzije, sve s ciljem vakcinacije što većeg broja djece i sprečavanja širenja bolesti. Razmatrana je mogućnost da i pedijatri iz privatnih ordinacija budu angažovani u svrhu pregleda djece – zaključeno je.

Također je savjetovano izbjegavanje masovnih okupljanja, posjeta tržnim centrima, igraonicama, organizovanim rođendanima…

Ministar Hasanović rekao je da se na području Kantona Sarajevo povećava broj oboljelih od morbila, ali da je situacija za sada pod kontrolom.

Sramotno je!

On je pozvao roditelje da u što većem broju dovedu djecu na vakcinaciju.

Ovo nam se dešava isključivo zato što djeca nisu vakcinisana. Sramotno je da nam u jednom evropskom gradu u 21. vijeku prijeti epidemija, a što se može spriječiti. Prioritet nam je da spriječimo širenje i vakcinišemo što više djece, stoga pozivam roditelje da se masovno odazovu i vackinišu svoju djecu – dodao je ministar Hasanović.

U Tuzlanskom kantonu, kako je kazala Lejla Osmančević iz Klinike za infektivne bolesti u Tuzli, situacija je trenutno pod kotrolom.

Zbog komplikacija usljed malih boginja ili morbila, kroz Kliniku za infektivne bolesti u Tuzli, od početka godine, prošlo je više od 50-tero djece. Broj oboljelih svakodnevno varira, a zdravstveni radnici nastoje spriječiti širenje panike.

No, Osmančević tvrdi da nema razloga za brigu.

Nikakvog razloga za brigu nema jer smo se mi tako dobro organizovali da smo kako osoblje tako i prostorno djecu, koja jesu oboljela od ovih vrlo ozbiljnih dječijih, infektivnih bolesti odvojili u svakom smislu – kazala je.

Poziv za vakcinaciju

Domovi zdravlja, posebno u ovim trenucima, zbog lakog i brzog širenja bolesti, upućuju apel roditeljima.

Oni napominju kako bi cijepljenje trebalo biti kontinuirano.

To znači da bi roditelji trebali dovesti dijete kada navrši godinu dana, da primi MRP vakcinu.

No, sudeći po gužvama koje su počele ovih dana, to se ne dešava.

Na žalost, o posljedicama počnemo razgovarati tek kad se problem desi. A kad su morbile u pitanju posljedice izazvane komplikacijama mogu biti drastične. Od upala respiratornog trakta do mnogo težih upala.

Prethodna priča

DUGOGODIŠNJA GOLGOTA Severinina bitka za sina se nastavlja

Naredna priča

AUSTRALSKA POLICIJA IZDALA UPOZORENJE Dobro razmislite prije nego objavite fotografije

Najnovije iz BEBE

-->