fbpx

Istraživanje: Koliko dugo možete biti uz nekoga s korona virusom da se ne zarazite?

Koliko je dugo potrebno da se zarazite ako ste blizu nekoga s korona virusom? Nažalost, nema čarobnog broja minuta.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je revidirao definiciju bliskog kontakta. Prethodno se bliskim kontaktom smatrala osoba koja provede najmanje 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra od zaražene osobe. Sada tih 15 minuta ne mora biti uzastopno. Bliskim kontaktom smatra se osoba koja je bila na manje od dva metra od zaražene osobe minimalno 15 minuta u 24 sata.

Zašto je taj podatak izmijenjen?

Zato što se pokazalo da je zatvorski čuvar u Vermontu pozitivan na korona virus nakon višestrukih, ali kratkih kontakata sa šestoricom asimptomatskih zatvorenika. U osmosatnoj smjeni on je imao 22 susreta sa zatočenicima u ukupnom trajanju od 17 minuta. Znači li to da ste sigurni ako provedete manje od ukupno 15 minuta blizu zaražene osobe? Nažalost, ne nužno.

Petnaest minuta samo je smjernica.

Rizik vam može biti manji u dužem razdoblju, a veći u kraćem. Mnogo je varijabli koje utiču  na količinu virusa koju neko primi, a to je zapravo najvažnije rekao je Neal Goldstein, profesor epidemiologije na Sveučilištu Drexel u Philapelphiji.

Osim vremena izloženosti virusu važno je i ima li zaražena osoba simptome, ima li ih uopšte ili ih je razvila kasnije, jeste li bili vani ili u zatvorenom prostoru, je li prostorija prozračena,  koliko je još ljudi bilo u njoj  i čime ste se bavili.

Ako ste, naprimjer,  sjedili i pjevali u prijateljevom podrumu umjesto sjedili u parku, raste rizik da ćete se zaraziti u kraćem vremenu. Definicija bliskog kontakta ne mijenja se ako ste pritom nosili maske, no to nije zato što one nisu korisne u prevenciji zaraze. CDC maske ne uzima u obzir jednostavno zato što ih mnogi ne nose pravilno.

(Tekst preuzet s zimo.dnevnik.hr)

 

Prethodna priča

U Banjaluci skoro 200 mališana pozitivno na korona virus: Šta to znači za školstvo?

Naredna priča

Renata Krstanović, stručnjakinja XY Roditeljskog savjetnika: Šta možete saznati iz crteža djece

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->