fbpx
/

SRUŠEN JOŠ JEDAN STEREOTIP: BARBIE S DOWN SINDROMOM

Lice nove lutke također je okruglijeg oblika, ima bademaste oči, manje uši i ravan nosni hrbat

S velikim oduševljenjem i osmjehom djevojčice s Down sindromom reagirale su kad su prvi put uzele u ruku najpooznatiju lutku na svijetu Barbie. No lutke su, baš kao i djevojčice, imale Down sindrom.

Obožavam je. Lijepa je, sviđa mi se njena odjeća i kosa. Ovo je moje lice – kazala se jedna djevojjčica, nasmijala se i Barbiku prislonila na rame i zagrlila ju.

Sličnu reakciju na Barbiku posvećenju djevojčicama s Down sindromom imale su i  druge djevojčice, koje nisu skrivale osmijeh kad su primijetile sličnost s Barbie. 

Novo lice

Proizvođač igračaka Mattel predstavio je prvu Barbie s Downovim sindromom u pokušaju da svoj poznati asortiman lutaka učini inkluzivnijim.

Mattel je naveo da je surađivao s Nacionalnim društvom Down Syndrome u Sjedinjenim Državama na izradi lutke, koja ima kraće tijelo i dulji torzo od ostalih Barbika.

Lice nove lutke također je okruglijeg oblika, ima bademaste oči, manje uši i ravan nosni hrbat, rekao je Mattel.

Dlanovi lutke čak uključuju jednu crtu, što je karakteristika koja se često povezuje s osobama s Downovim sindromom – saopćili su iz kompanije.

Lutka je odjevena u haljinu s napuhnutim rukavima ukrašenu leptirima i cvjetovima u žutoj i plavoj boji – bojama koje asociraju na svijest o Downovom sindromu.

Nosi ružičastu ogrlicu s tri ševrona okrenuta prema gore koji predstavljaju tri kopije 21. kromosoma, kao i ružičaste ortoze za gležnjeve i stopala.

Cilj je da što veći broj djece ima lutku koja je poput njih, poručuje proizvođač.

Tako se ova lutka pridružila Barbie u invalidskim kolicima, Barbie bez kose, Barbie s prostetičkom nogom i Kenom s vitiligom, bolesti gubitka pigmentacije.

Predivna i glamurozna

U ovoj je kampanji je sudjelovala i Ellie Goldstein, britanska manekenka sa sindromom Down.

Prva Barbika sa sindromom Down i izgleda poput mene, obožavam to. Predivna je, draga, glamurozna. Ona je savršena, baš poput mene. Ja sam savršena poput nje –  rekla je britanska manekenka.

Tako je Barbie, koja je nastala prije 64 godine, doživjela i svoju 11 verziju.

Kad se lutka, san svake djevojčice, pojavila, odmah je postala ikona.

S jedne strane bila je ono o čemu žene tada nisu mogle ni sanjati: astronautkinja, direktorica i predsjednica.

No, sve je to radila dok je imala besprijekornu figuru, dugu plavu kosu, ni kilogram viška. Svima je bilo jasno da je Barbie je postavila standarde koji ne postoje u stvarnom svijetu.

Jedno istraživanje pokazalo kako je vjerojatnost da žena ima ovaj oblik tijela 1:100 000.

U drugom su utvrdili da zbog njezine tjelesne težine Barbie ne bi mogla menstruirati, a da joj u tijelu ne bi bilo mjesta za jetru.

Problem je što su nas prosuđivali po onome što je izvana, a ne iznutra. Barbie je bila sve što mi nismo htjele biti, a što su nam govorili da moramo biti – citat je iz filma Gloria Steinem.

No, vremena se mijenjaju. A s njom i Barbie. Na zadovoljstvo svih djevojčica.

Prethodna priča

SEX U TRUDNOĆI? O, DA!

Naredna priča

DILEMA: PREDNOSTI I MANE "BAKA SERVISA"

Najnovije iz Igračke za djecu

-->