fbpx
/

DILEMA: PREDNOSTI I MANE “BAKA SERVISA”

Je li odluka da dijete čuva baka, tetka ili neki drugi član porodice riješila sve vaše probleme

A baš si morala malenog u jaslice? Šteta! Zašto ga nisi dala svojima ili svekrvi?

Priznajete i vi ste čuli ovo pitanje. I pomalo osude u glasu jer ste se odlučili za jaslice/vrtić, a ne za popularno zvani “baka servis”.

Ipak, porodice koje imaju “baka servis”, a podrazumijeva ne samo kad baka čuva dijete, već i tetke, strine… često se smatraju sretnima. Nekima se čini da su mnogi problemi brige o djeci riješeni.

Ali, kao i sve drugo – bilo jaslić, vrtić, teta čuvalica i “baka servis” ima svoje svoje prednosti i mane.

Roditelji se često odlučuju za obiteljsku brigu o djetetu jer:

  • dijete ostaje u poznatom okruženju (najčešće u porodičnom stanu),
  • roditelji se osjećaju spokojnije prepuštajući brigu o djetetu poznatoj i bliskoj osobi,
  • odgojni stavovi roditelja i osobe koja će brinuti o djetetu ( s obzirom da potieču iz istog porodičnog okruženja očekuje se da imaju vrlo slične odgojne metode i stavove) slični su.

S druge strane, tri su osnovna problema s kojima se susreću roditelji djece koju čuvaju članovi porodice: kako se nositi s nesuglasicama u odgoju, kako riješiti problem plaćanja troškova djeteta i organizacija aktivnosti za dijete.

Nesuglasice u odgoju

Situacija koja dobro oslikava probleme u “baka servis” angažmanu je npr. odvikavanje od pelena – način na koji baka želi odviknuti dijete od pelena kosi se s roditeljskim idejama kako to treba učiniti.

Nalazite li se u takvoj situaciji, potrebno je puno strpljenja za pozitivno rješavanje. Kao i kod svakog konflikta, najbolje je biti direktan. Objasnite šta vam tačno smeta i pri tom pokušajte biti što konstruktivniji, a što manje negativni. Npr. možete reći: “Smatramo da još nije spreman za odvikavanje od pelena jer mu je pelena mokra većinu vremena. Voljela bi da temu pelena ostavimo po strani i da o njoj razgovaramo za koji mjesec.”

Često se roditelji tada suoče s argumentom da su i njih tako odgajali ili da je baka osoba koja je odgojila nekoliko djece. Nemojte se dati zastrašiti takvim tvrdnjama jer samo vi i vaš partner (partnerica) ste roditelji ovom posebnom djetetu i nitko nije više kvalificiran od vas za donošenje odluka koje se tiču odgoja vašeg djeteta.

Imate li baku koja poštuje ovu gornju izjavu, bit će vam relativno lako. U suprotnom, možda morate razmisliti o promjeni u obliku brige o djetetu dok radite.

Naime, ako pri svakoj razmirici između vas i vaše majke (ili drugog člana porodice koji brine o djetetu) na površinu isplivaju godinama skrivani problemi, onda se preko djeteta počinju prelamati problemi s kojima ono nema direktne veze.

Troškovi brige o djetetu

Drugi problem koji se često javlja je pitanje pokrivanja troškova djeteta. Većina se ljudi loše osjeća sa spoznajom da će im član uže porodice dati neku naknadu, zato najčešće bake unuke čuvaju besplatno.

Razmislite koliko zamki ima u toj odluci. Vi se možete početi osjećati krivima jer ste njen ionako skroman kućni budžet dodatno opteretili.

Baka se može neko vrijeme nositi sa situacijom povećanih troškova, ali često to izaziva nezadovoljstvo koje zna utiecati na vaš međusobni odnos.

Rješenje za ovu situaciju može biti u nekom obliku naknade (ne nužno financijske, npr. u obliku namirnica) koju ćete davati baki. Iako je to vrijednost koja je daleko ispod plaće “teta čuvalica”, omogućiti će da se obje strane bolje osjećaju.

Organizacija aktivnosti za dijete

Djecu najčešće čuvaju osobe u godinama i, iako su to osobe prepune ljubavi za vaše dijete, često nisu toliko pune energije koliko malo dijete zahtijeva.

Obaveze oko pripreme obroka, hranjenje, presvlačenje i oblačenje, odlasci u šetnju, igre s loptom, ljuljačke, klackalice… znaju u potpunosti iscrpiti stariju osobu.

Malo dijete traži puno kretanja i fizičkog rada, imajte to na umu pri donošenju odluke o obliku brige za vaše dijete dok radite. Jedno od rješenja je i mogućnost kombiniranja “baka servisa” i vrtića ili neke osobe koja može uskočiti u najkritičnijim trenucima.

Prethodna priča

SRUŠEN JOŠ JEDAN STEREOTIP: BARBIE S DOWN SINDROMOM

Naredna priča

NEMOJTE POKLEKNUTI: DIJETE TREBA VLASTITI KREVET

Najnovije iz BEBE

-->