fbpx

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Tres leches kolač

U potrazi ste za laganim mliječnim kolačem koji je odličan za tople dane ljeta? Predlažemo vam da napravite Tres leches po receptu Harryja Coopera. 

Potrebni sastojci: 

Šest jaja 

180 grama brašna 

Jedan prašak za pecivo 

100 grama šećera 

Vanilija (ekstrakt ili šećer) 

600 mililitara mlijeka 

300 mililitara kondenzovanog mlijeka 

400 mililitara vrhnja za kreme 

Sastojci za karamelu: 

250 grama šećera

50 grama maslaca

250 mililitara vrhnja

Priprema:

Razdvojite žumance i bjelance. U odvojenim posudama oboje pjenasto umutiti sa šećerom (po polovinu u svaku posudu). U posudu sa žumancima postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i vaniliju. Bez brige ako vam djeluje presuho, kada dodate umućene bjelance bit će OK. Smjesu preliti u kalup obložen papirom za pečenje i peći na 180 stepeni, 20 minuta. 

Izvaditi biskvit, okrenuti i viljuškom izbušiti rupice. Ostaviti da se ohladi. Nakon toga preliti s mješavinom od mlijeka, kond. mlijeka i vrhnja. Ostavite u frižider da upije (neće odmah upiti sve). Sat nakon toga pripremite karamelu. Istopite šećer na srednje jakoj vatri, a kada se istopi i krene tamniti skloniti s vatre i dodati maslac. Promješati i vratiti na ringlu. Nakon dvije minute ponovo skloniti i uliti vrhnje, te miješati dok se ne sjedini. Vratiti i kuhati dvije do tri minute. Ostavite da se ohladi. Hladnu karamelu preliti preko biskvita i vratite kolač u frižider na dva sata ili preko noći što je idealno. 

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

U Dječijoj kući zvanično pušten u rad multimedijalni sistem

Naredna priča

UNICEF BiH: Alin iz Irana deseti je rođendan proslavila u dolini Une

Najnovije iz VIJESTI

-->