fbpx

U Dječijoj kući zvanično pušten u rad multimedijalni sistem

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i v.d. direktorica Međunarodnog centra za djecu i omladinu „Novo Sarajevo“ Zorica Miličević, danas su u Dječijoj kući zvanično pustili u rad multimedijalni sistem – centralna konferencijska jedinica, konferencijska baza i mikrofoni, polarizator 3D slika. Time su stvoreni uslovi za održavanje konferencija, seminara, te filmskih projekcija.

Zbog angažmana, osavremenjivanja objekta, Međunarodni centar za djecu i omladinu dobitnik je prestižnog certifikata kojim se potvrđuje da je poslovni subjekt s najboljim bonitetnom ocjenom u Bosni i Hercegovini za 2020.godinu.

Općina Novo Sarajevo kontinuirano ulaže u opremu i stvaranje što boljih uslova i u Dječijoj kući za održavanje konferencija, seminara i filmskih projekcija, te brojnih sadržaja za djecu.

Načelnik Koldžo je kazao da je briga za mladu populaciju prioritet Općine, a gradnja objekata poput Dječije kuće, putokaz je svim jedinicama lokalne samouprave, organima vlasti kako i na koji način se treba raditi da bi se unaprijedila politika prema mladima, odnosno najmlađima.

– Jedan od ciljeva koje želimo da ostvarimo je predstavljanje novih sofisticiranih tehnologija koje mladi vole. U tom smislu je i pokrenut  projekt Inovatorski klub, koji okuplja više od stotinu djece – kazao je načelnik Koldžo.

Vrijednost opreme je 30.000 KM, a v.d. direktorica Centra Miličević je, uz izraze zahvalnosti načelniku Koldži, kazala da su imali sreću dobiti objekt kojega, po njenom mišljenju, nema sličnog ni na Balkanu.

– Trenutno imamo tri radionice, a za Sarajevo film festival od 14. augusta bit će upriličen program za djecu i odrasle, kako u Dječijoj kući tako i u drugim objektima jer je sreća što imamo savršeno pozicionirane objekte – kazala je ona.

U Dječijoj kući je otvorena čitaonica i biblioteka u kojoj roditelji i djeca, uz poštivanje epidemioloških mjera, svakodnevno dolaze. Navela je podatak, da je od marta do decembra 2019. godine, oko 10.000 djece posjetilo Centar.

Profesori tehničke kulture Ibrahim Dedić i Hamza Patković koji rade sa djecom u Inovatorskom klubu, zahvalili su načelniku Koldži na angažmanu i podršci u infrastrukturnim projektima kojima se poboljšava sistem obrazovanja, te mu poklonili reljefni grb Općine Novo Sarajevo – rad djece i njihovih mentora.

A na radost djeci, uskoro će biti nabavljena i oprema za radionicu za male inovatore, laptopi kompletna robotika tipa lego, led lampe i drugo.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Svjetska zdravstvena organizacija: Nivo vakcinacije djece protiv zaraznih bolesti opao tokom pandemije

Naredna priča

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Tres leches kolač

Najnovije iz VIJESTI

-->