fbpx

Svjetska zdravstvena organizacija: Nivo vakcinacije djece protiv zaraznih bolesti opao tokom pandemije

Nivo dječije imunizacije u protiv opasnih bolesti poput ospica, tetanusa i difterije alarmantno je opao tokom pandemije COVID-19, što dovodi u opasnost milione djece, objavile su u srijedu agencije Ujedinjenih naroda.

– Patnja i smrt koju djeca mogu izbjeći zbog rutinske imunizacije mogu biti puno veći od samog COVID-19 – rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u zajedničkom izvještaju s UNICEF-om, prenio je Reuters.

Tri četvrtine od 82 zemlje koje su učestvovale u istraživanju navele su da su imali poremećaje u programu imunizacije zbog koronavirusa od maja 2020. godine.

Većina problema bila je povezana sa nedostatkom dovoljne opreme za ličnu zaštitu za zdravstvene radnike, ograničenja putovanja i malobrojni radnici, što je uzrokovalo smanjenje ili obustavu rada imunizacijskih službi.

Najmanje 30 kampanja vakcinacije protiv ospica su ugrožene, zbog čega može doći do ponovnog izbijanja ove zarazne virusne bolesti, navodi se u izvještaju.

Epidemije ospica su već u porastu, a zaraženo je skoro 10 miliona ljudi u 2018. godini i dok je 140.000 osoba umrlo od te bolesti, uglavnom djece, pokazuju podaci WHO.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

dm drogerie markt BiH: Osluškujući potrebe naših kupaca, omogućili smo online narudžbu

Naredna priča

U Dječijoj kući zvanično pušten u rad multimedijalni sistem

Najnovije iz VIJESTI

-->