fbpx

I muškarci mogu imati postporođajnu depresiju

Postporođajna se depresija uglavnom povezuje sa ženama, ali je i novopečeni očevi, također, mogu imati, piše Insider. 

I dok muškarci ne mogu iskusiti iste hormone koje osjete žene nakon porođaja, na njih utječu drugi faktori, poput manjka podrške i finansijskog stresa.

Da, muškarci mogu dobiti postporođajnu depresiju

Procjenjuje se da je od četiri do 25 posto novih očeva osjetilo postporođajnu depresiju u prva dva mjeseca od rođenja djeteta.

Bilo kakva velika životna promjena, poput toga da postajete roditelj, može imati ulogu u razvoju poremećaja raspoloženja, tvrdi Dana Dorfman, psihologinja i licencirana psihoterapeutkinja iz New Yorka. Iako uloga roditelja može biti puna užitaka, to je također velika promjena koja donosi komplicirane osjećaje kada vam nedostaje vaš normalan život koji ste vodili ranije.

Faktori rizika za očeve uključuju visoku razinu stresa, otuđenost od partnera, nedostatak podrške i povijest problema s mentalnim zdravljem.

Također, veliku ulogu igra i to ima li majka postporođajnu depresiju ili ne. Muškarci čija žena ima postporođajnu depresiju, imaju dva i po puta veće šanse iskusiti je i sami u prvih šest tjedana od bebinog rođenja.

Muškarci uglavnom imaju problema izraziti svoje osjećaje i uglavnom emocionalnu podršku dobijaju od svoje partnerice koja će tada, također, biti preopterećena i preokupirana – kaže Dorfman.

Kako znati da imate postporođajnu depresiju?

Simptomi postporođajne depresije isti su i za muškarce i za žene, ako se mogu manifestirati drugačije – kaže Mayra Mendez, psihologinja i licencirana psihoterapeutkinja.

Neki simptomi postporođajne depresije su:

– stalna tuga
– osjećaj beznađa
– promjene u spavanju i apetitu
– smanjeno zanimanje za aktivnosti u kojima ste nekada uživali
– gubitak energije i koncentracije
– misli o smrti i samoubistvu.

Kod muškaraca se mogu prikazivati iritantni, fizički simptomi poput glavobolje ili problema s probavom, mogu provoditi više vremena daleko od porodice, poput toga da ostaju do kasno na poslu. Ako se ne liječi, postporođajna depresija može spriječiti razvoj veze bebe s oba roditelja, što može negativno utjecati na društveni i emocionalni razvoj djeteta.

Sudeći prema Mendez, depresija kod muškaraca može biti neprepoznatljiva i nedijagnosticirana zbog njihove tendencije da smanjuju simptome.

Muškarci se trude skrivati svoje emocije i često nerado govore o svojim emocionalnim potrebama – kaže Mendez.

Kako muškarci slabije izražavaju ranjivost, nego žene, oni mogu imati veći osjećaj srama zbog postporođajne depresije i ne traže pomoć zbog straha da pokažu slabost – tvrdi Dorfman.

Kako pružiti pomoć muškarcu s postporođajnom depresijom?

Ako ste postali otac i osjećate simptome postporođajne depresije, obratite se svom ljekaru čim primijetite simptome. Ako vaš poslodavac nudi program pomoći zaposlenima, to bi također moglo biti pravo mjesto na kojem možete potražiti pomoć. Tu vam mogu dati preporuku ili, možda, i privremenu podršku.

Dorfman kaže da što je duže potrebno i majkama i očevima da potraže pomoć, simptomi će duže trajati i zato je važno da ih rano prepoznate i što prije potražite pomoć. S odgovarajućom njegom, postporođajna depresija može se izliječiti za šest mjeseci.

Istraživanja postporođajne depresije dugo su se usmjeravala prema ženama i ne postoji značajno tijelo koje bi se fokusiralo samo na muškarce. Očevi koji se suočavaju s ovime, mogu imati iste pogodnosti za mentalno zdravlje, uključujući psihoterapiju i lijekove. Pronalaženje zajednice s drugim očevima ili pridruživanje grupi za očeve s depresijom, također mogu biti od pomoći.

Brinite se o sebi tokom ove velike životne promjene, tako što ćete imati odgovarajući san i dobro jesti. Prema riječima liječnice Dorfman, to vam može pomoći da poboljšate svoje mentalno zdravlje.

(Klix.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Keira Knightley: Uloga majke mi je najteža do sada

Naredna priča

RTRS: Školski čas za 12. jun od prvog do šestog razreda

Najnovije iz Samo za Tatu

-->