fbpx

Maturanti: Najviše žalimo što nismo bili svjesni zadnjeg dana u školi

Generacija srednjoškolaca koja sada završava četvrti razred najvjerovatnije će proći bez velike maturske večeri za kraj školovanja. Iako još uvijek nema zvanične informacije o otkazivanju maturskih zabava, mladi su se spremili za tu odluku i stoički ju prihvatili.  Kraj školovanja simbolično se kruniše maturskom zabavom, mladi se mjesecima pripremaju za ovu svečanost, a sada ne kriju razočarenje što je neće imati, ali jasno im je da je zdravlje na prvom mjestu.

Jelena Laketa, učenica četvrtog razreda banjalučke Gimnazije, kaže da joj je izuzetno žao što baš njena generacija neće biti u prilici da proslavi matursko veče, događaj koji ne predstavlja samo priliku da se maturanti prikladno obuku i defiluju našim gradom, već i prekretnicu ka jednom sasvim novom poglavlju života.

Iako smo svi zajedno uložili mnogo truda u pripremu za matursku zabavu i očekivali da na najbolji način obilježimo vrhunac srednjoškolskog doba, svjesni smo da bi manifestacija ovakvog tipa sigurno ugrozila zdravlje nas samih, naših najbližih, kao i naših sugrađana.  Svi smo podjednako razočarani što nećemo biti u prilici da se oprostimo od srednjoškolskih drugara, klupa i profesora na način na koji smo mislili da ćemo moći, ali smo takođe i svjesni da je zdravlje svih nas u ovom trenutku na prvom mjestu – rekla je za BUKU Jelena Laketa.

Jelena Sladojević, učenica četvrtog razreda Medicinske škole u Banjaluci, kaže da se sa svojim drugarima već početkom drugog polugodišta radovala što su sada maturanti i svi su sa uzbuđenjem pričali o maturskoj večeri.

Međutim, zbog same situacije, mature neće biti i pomalo sam tužna zbog toga. Žao mi je što napuštam klupe naše škole, ali lijepi trenuci nikad ne blijede, bilo mature ili ne. Kad je krenula srednja škola, mislila sam da joj nikad neće doći kraj, a sad kad se sjetim uspomena, voljela bih da cijeli život može biti jedna velika srednja škola i da uvijek možemo da živimo život školarca. Žao mi je što ću propustiti matursko veče, ali kao učenik medicinske škole, svjesna sam koliko je zdravlje važno i da je u ovoj situaciji ipak bitnije da zaštitimo i sačuvamo, kako sebe, tako i ljude oko sebe –  rekla je Jelena Sladojević za BUKU.

Ona kaže da se mladi trenutno nalaze na prekretnici života, svi su pod pritiskom, biraju odluke koje će odrediti njihov put kroz život. Još uvijek se nada da će pandemiji uskoro doći kraj i da će negdje zajedno obilježiti kraj srednje škole.

Maturantica Tehnološke škole iz Banjaluke Malinić Sara takođe kaže da joj je žao što njena generacija neće imati matursko veče.

Mi smo prva generacija koja neće proslaviti maturu o kojoj smo toliko sanjali i maštali. Iako sam razočarana što ću propustiti matursko veče, jasno mi je da je zdravlje najbitnije. Svi moji drugovi i drugarice takođe su razočarani. Od početka školske godine pričamo o maturskim haljinama – rekla je za BUKU Sara.

Jelena Popović, takođe učenica Gimnazije Banjaluka, kaže da ova zabava i nije toliko važna koliko su važni posljednji dani koje maturanti provode u školi, zajedno se veseleći što je upravo to životno poglavlje završeno u Gimnaziji.

Trudim se da ne razmišljam o tome zato što donekle treba da prihvatimo da je maturska zabava i sve što ona nosi, luksuz koji mnogi ne bi mogli priuštiti u ovoj situaciji. Pa kao i svaki srednjoškolac, dugo čekam da obilježim kraj školovanja, ali već sam sasvim sigurna da će učenici, kada to bude bilo moguće, na neki način zajednički zapečatiti sve ono o čemu smo do sada razmišljali. Moji drugari, a i ja, najviše žalimo što nismo bili svjesni zadnjeg dana i što smo se sa svima rastali kao da ćemo se opet sutra vidjeti. Ovim putem bih željela da pozdravim svoje odjeljenje i svoju razrednicu. Međutim, voljeli bismo vratiti vrijeme bar na nekoliko sati da oživimo prijateljstva i ljubavi koje smo imali, a o koje sada možemo samo priželjkivati – kaže za BUKU Jelena Popović.

Fedor Marjanović, profesor srpskog jezika u Medicinskoj školi u Banjaluci i razrednik završnom razredu, rekao je da su mladi vidno razočarani jer neće imati matursko veče.

Ovo je jedan važan dio njihovog života koji će završiti bez ikakvog čina koji bi to obilježio kao nešto značajno. Naravno, to je individualna stvar, ali generalno, matura za njih predstavlja opraštanje od svega onoga što su proživjeli u toku školovanja. Ipak, u ovoj situaciji, smatram da je prva i najvažnija stvar u svemu ovome njihova sigurnost. Iako matura nije obična proslava, ništa ne smije biti preče od njihovog zdravlja. Kao nekoj vrsti ‘školskog roditelja’, meni je najvažnije da su moj djeca zdrava i sigurna, a nadam se da će, kada sve ovo prođe, biti mnogo razloga za slavlje –  rekao je za BUKU Marjanović.

(Buka, Kidsinfo,ba) 

 

Prethodna priča

Archie je zvijezda porodice: Meghan i Harry objavili simpatični video povodom sinovog prvog rođendana

Naredna priča

Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja majki

Najnovije iz VIJESTI

-->