fbpx

Kanton Sarajevo: Reakcije roditelja na odluku Ministarstva da djeca u školama nose maske

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) je osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu sredinom sedmice dostavilo obavještenje o načinu odvijanja nastave. U obavještenju, između ostalog, stoji da djeca moraju nositi zaštitne maske preko usta i nosa dok borave u školi, te da moraju poštovati fizičku distancu od minimalno dva metra, a kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Izuzetak su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme s disanjem zbog hroničnih bolesti i one koje ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.

Ova odluka nadležnog Ministarstva prouzrokovala je različite reakcije roditelja. Naime, ako je suditi po anketi koju smo proveli na Kidsinfo društvenim mrežama, većina roditelja, tačnije 74 posto ispitanika, je ne podržava, dok je 26 posto roditelja imalo pozitivan stav prema njoj.

Dok se sjedi, vjerovatno je OK. Ali fizičko vaspitanje s maskom? Ne – stav je jedne od mama.

Ako je suditi po komentarima koje smo dobili najviše je onih roditelja koji ovakvu odluku smatraju besmislenom.

Ovo je, zaista, previše. Jedva smo djeci objasnili i dosadašnje mjere koje su, nekako, prihvatili i navikli se, a sada opet nešto novo. Puni su nam parkovi, igraonice i  kafići, samo škola ne može da funkcioniše bez ovih mjera? – samo je jedno od roditeljskih mišljenja.

Naime, komentari ukazuju na to da je riječ o odluci zbog koje sve više roditelja uviđa prednosti online školovanja.

Ako je potrebno da četiri sata u školi sjede s „usparenom“ maskom, onda je bolje da školovanje bude online. Tako, barem, mogu normalno da dišu i razmišljaju. Djeca ko djeca. Oni maske grickaju, diraju prljavim rukama, spuste bilo gdje, ispadne im… a onda ih opet vrate na usta – napisala je jedna od zabrinutih mama.

Predstavnici struke ističu da nošenje maske, kao jedan od vidova zaštite od korona virusa, ima smisla samo ukoliko se kombinuje s redovnom higijenom, prije svega pranjem ruku,  i poštovanjem fizičke distance u odnosu na druge ljude. Tako pedijatrica Amra Junuzović Kaljić objašnjava da je neophodno djecu učiti da vode računa o svojoj higijeni.

Ono što svi moramo je malu djecu podučavati, a predškolska djeca vrlo lako nauče, da sa zadovoljstvom idu više puta da peru ruke. Maske za populaciju ispod 6 godina nisu preporučljive, ali u nekim situacijama, na primjer ako djeca idu u rizičan kontakt, tada nije loše dijete zaštititi i maskom – kazala je ona.

Također je jako bitno i to kakvu ćete masku izabrati za svoje dijete.

To ne treba da budu jednoslojne platnene, već troslojne maske. To je vrlo važno i nije svejedno – rekao je epidemiolog Predrag Kon u jednom od intervju.

Ne treba zaboraviti ni na one roditelje koji smatraju da stalno nošenje maske kod djece može dovesti do pojave respiratornih problema. Kada je o ovom pitanju riječ, predstavnici struke ističu da je ključ u redovnom mijenjaju maske, te dodaju da nekoliko sati dnevno pod maskom ne može naštetiti zdravlju djeteta ukoliko se maska redovno pere, odnosno mijenja.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Dogs Trust: Poziv za sprečavanje masovnog uništavanja pasa u Odžaku

Naredna priča

Usamljenost i pandemija: Kako ljubimci pružaju socijalnu interakciju koja nam nedostaje

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->