fbpx
/

Kenan Mahmutagić, učenik Tehničke škole u Gradišci i autor nagrađene aplikacije ,,Smart Easy Education’’: Inspiraciju pronalazim u svakodnevnom životu

Iako je tek drugi razred srednje škole, za Kenana Mahmutagića je već sada izvjesno da  ga čeka uspješna karijera u svijetu IT sektora. Naime, Kenan je učenik Tehničke škole u Gradišci, tačnije obrazuje se za tehničara mehatronike na smijeru za elektrotehniku, a ove godine je bio jedan od pet učenika koji su izradili najbolje mobilne aplikacije u Bosni i Hercegovini (BiH).

Riječ je o „Smart Easy Education“ aplikaciji koja je namijenjena učenicima, a Kenan na početku razgovora za naš magazin otkriva za šta je namijenjena, te kako je uspjeh uticao na njegovu motivaciju da se i dalje usavršava u ovoj oblasti.   

Aplikacija je zamišljena tako da učenici mogu lakše da uče i vode evidenciju o svojim ocjenama, a imaju i podsjetnik za testove, pametni alarm, društvenu mrežu za srednjoškolce i mnogo drugih funkcija koje će im olakšati učenje. U momentu kada sam saznao da je moja aplikacija izabrana među pet najboljih na državnom m:tel  App takmičenju bio sam presretan. Dobio sam još veću motivaciju za budući rad jer sam sada siguran da neko cijeni moj rad, trud i moje aplikacije  – kaže Kenan.

Kenan je jedan od pet učenika koji su izradili najbolje mobilne aplikacije u Bosni i Hercegovini (BiH)

PODRŠKA OKOLINE

Otkriva nam ko mu je tokom procesa izrade aplikacije bio najveća podrška, te koliko je ona važna. 

Najveća podrška su mi bili profesori kao i direktor Tehničke škole Gradiška, Vlado Tomić, koji me podržavaju u svim mojim projektima. Podrška profesora i direktora škole veoma je važna jer podstiče učenika da se trudi, a i tu su i ukoliko mu nešto zatreba ili nije jasno. Profesori su uvijek tu i raspoloženi da pomognu učeniku da realizuje svaku ideju koju ima. Dok sam radio na aplikaciji ogromna podrška su bili i moji prijatelji, te drugari iz razreda. Kada je moja aplikacija izabrana u pet najboljih, svi su bili presretni i ponosni na mene. Najdraže mi je kada se neko od učenika interesuje za moj rad i moje aplikacije i kada vidim da nekoga zanima to čime se bavim – kaže i dodaje da je izradom aplikacija počeo da se bavi još 2017. godine, a cilj mu je da unaprijedi korištenje mobilnih telefona, te da pomogne ljudima da lakše riješe neke svoje probleme.

Prva aplikacija koju je izradio je, kako ističe, bila vrlo jednostavna, a korisnici su pomoću nje mogli da čitaju vijesti iz svijeta video igara. No, upisivanje ove škole omogućilo mu je da stekne nova znanja, te danas izrađuje znatno kompleksnije aplikacije.

Upisivanjem ove škole dobio sam mnogo mogućnosti kada je riječ o sticanju novih znanja i napredovanju, a sve to zahvaljujući direktoru škole i profesorima koji se trude da nam što bolje objasne lekcije, te da nam omoguće što bolje uslove za učenje i napredovanje. Kada je riječ o inspiraciji, pronalazim je u svakodnevnom životu. Kada vidim da neko od učenika traži aplikaciju koja bi mu pomogla u učenju ili kada neko traži aplikaciju koja bi mu olakšala pri rješavanju problema, trudim se i pokušavam napraviti aplikaciju koja bi pomogla i riješila te probleme – objašnjava nam Kenan i mladima koji žele da se bave kreiranjem aplikacija poručuju da počnu s izradom jednostavnijih, te da nikada ne odustaju jer će se trud, na kraju, isplatiti.

On otkriva zbog čega se odlučio za srednje stručno obrazovanje, te ističe da je pri izboru budućeg zanimanja imao podršku roditelja.

Za srednje stručno obrazovanje sam se odlučio zbog toga što se može brže naći posao, ali i zbog toga što mi pruža dobru osnovu za nastavak školovanja. Ovaj smjer sam odabrao zbog toga što je tražen, te je povezan s programiranjem, a pruža i dobru osnovu za nastavak školovanja. Prilikom izbora budućeg zanimanja članovi porodice su mi bili ogromna podrška, a i danas podržavaju moj rad, trud i svaku moju aplikaciju. Uvijek su tu kada nešto trebam i da mi daju neki savjet– kaže Kenan.

Otkriva šta mu se najviše sviđa kada je riječ o njegovom budućem zanimanju, te gdje bi sebe volio vidjeti za deset godina.

Profesori i direktor škole Kenanu su velika podrška

BUDUĆNOST U BiH

Kada je riječ o mom budućem zanimanju, najviše mi se sviđa to što mogu da radim od kuće ili s bilo koje lokacije u svijetu. Uz to ću i raditi posao koji volim, a ako nešto radite s ljubavlju, znajte da ćete sigurno uspjeti u tome. Za deset godina bih volio da budem uspješan programer aplikacija i video igrica. Volio bih da se bavim izradom video igrica, te da vodim startup studio– kaže Kenan.

Iako će mu buduće zanimanje, vjerovatno, pružiti mogućnost da radi i usavršava se u bilo kojoj zemlji svijeta, Kenan ističe da nema namjeru da napusti BiH.

–  Mislim da u BiH ima nade za programere i IT svijet i mislim da nedostaje ljudi koji bi radili u IT sektoru, za čiji razvoj nisu potrebne neke ogromne investicije. Planiram ostati u BiH i baviti se izradom aplikacija video igrica – objašnjava.

Na kraju razgovora Kenana smo pitali zbog čega bi učenicima koji tek treba da se odluče koju srednju školu će upisati preporučuo srednje stručno obrazovanje, odnosno zanimanje za koje se on školuje.

Djeci koja su u dilemi koju srednju školu da upišu bih preporučio da izaberu srednje stručno obrazovanje, tačnije smijer elektrotehnike, zanimanje tehničar informacionih tehnologija ili zanimanje tehničar mehatronike zbog toga što su ta zanimanja tražena -poručuje on.

Članak je nastao u okviru projekta Stručno obrazovanje u BiH, koji je sufinansiran od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Prethodna priča

Predstavljamo vam BEAVER svijet!

Naredna priča

Sara Džodžo Stevović očekuje drugo dijete: Najraniji simptomi trudnoće

Najnovije iz Karijerno savjetovanje

-->