fbpx

Zašto su neka djeca češće bolesna?

Vjerovatno i u vašem okruženju znate za dijete koje, takoreći, nikada nije bolesno, dok ostalim mališanima svako malo curi nos, kišu, dobiju temperaturu i sve moguće gripe i viroze. 

Sasvim je normalno da dijete šest do osam puta godišnje oboli od viroze, prehlade ili upale uha, međutim, postoje i neke navike za koje nikad nije prerano da ih usvoje, a koje će uticati na njihov bolji imunitet u zimskom periodu i pomoći da u ovo vrijeme viroza budu zdraviji. Donosimo vam neke od njih: 

PRANJE RUKU

Mališani često nemaju naviku da redovno peru ruke ili to čak i ne vole, pa je vaša uloga u tome presudna. Kroz igru ih možete privoliti da ova neizostavna dobra navika postane i za njih rutina, ukazujući im da je tako nešto neophodno po dolasku spolja, prije jela, nakon obavljanja nužde… Istraživanja su pokazala da se redovim pranjem ruku smanjuje mogućnost zaraze respiratornim i gastroenterološkim bolestima. Učenje kroz igru je ovaj put moguće tako što ćete svom mališanu reći da ruke treba da pere tačno toliko dugo koliko traje neka njegova omiljena pjesmica koju će svaki put pjevati (najmanje 15-20 sekundi). Zabavnije će mu biti i ako nabavite šarene peškire i sapune zabavnih boja i mirisa.

ADEKVATNA ISHRANA

Vodilja nek vam bude prijedlog što više svježeg voća i povrća. Pokušajte svom djetetu dnevno servirati pet porcija voća i povrća. Ako imate bebu koju još uvijek dojite, nastojte da jedete što više svježih namirnica. I ovdje je igra veoma djelotvorna, ukoliko dijete baš i nije ljubitelj voća i povrća. Šareni tanjir u kojem će se, recimo, naći grašak, mrkva, karfiol i blitva će svakako biti privlačniji od onog u kojem poslužite sam jednu vrstu namirnice. Uz to, birajte hranu bogatu vitamnom C, poput brokolija ili narandži, i D, kao što su tunjevina, punomasno mlijeko i žitarice.

AKTIVNOSTI NA OTVORENOM

Boravak na otvorenom je u zimskom periodu jedan od preduslova za otporniji organizam. Ipak, nastojte da vrijeme koje sa djetetom provodite napolju ne bude svedeno na to da očekujete da se ono igra i zabavlja isključivo u sopstvenoj režiji, već nastojte da svojim primjerom pokažete da je vježbanje ugodno i korisno (i kod odraslih povećava broj leukocitnih stanica koje regulišu upale, prepoznaju i uništavaju strana tijela). Zajedno možete voziti bicikl, igrati fudbal ili košarku, odnosno otići na sankanje.

REDOVAN SAN

Pobrinite se da djeca ne ostaju budna do kasno i ne bude se rano, jer spavanje direktno utiče na fizički i psihički razvoj djece, a manjak sna povećava rizik od prehlade za čak 50 odsto! Imajte u vidu da bebama treba oko 14 časova sna, dok je predškolcima potrebno od 11 do čak 13 sati. Ukoliko dijete ne želi da spava tokom dana, potrudite se da naveče ide ranije na spavanje.

IZBJEGAVAJTE ANTIBIOTIKE

Uzrok većine dječijih bolesti su virusi, a kako njihov odbrambeni mehaniza još uvijek nije u potpunosti razvijen teže ih podnose. Stoga nemojte od pedijatra, čim djetetu počne da curi nos ili kihne nekoliko puta, tražiti da mu prepiše antibiotik, koji je djelotvoran samo kad su u pitanju bakterije, pa je od toga više štete nego koristi (bakterije vremenom postaju otporne na antibiotik). Viroze treba “odbolovati”, dijete treba mirovati i unostiti dosta tekućine te vitamine.

(lolamagazin.com/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Uspjeh u školi uslovljen je i horoskopskim znakom

Naredna priča

Kako zdravlje porodice, djece i društva utječe na odnos prema životinjama

Najnovije iz Zdravlje

-->