fbpx

Uspjeh u školi uslovljen je i horoskopskim znakom

Sigurno je da ste, čak i ako ne vjerujete u horoskop, nebrojeno puta čitali o karakternim osobinama koje su povezane s određenim znakom. Naime, astrolozi ističu da horoskopski znak utječe čak i na to kako će se dijete ponašati u školi, te na to kakav će njegov uspjeh biti. 

Pronađite znak kojem pripada vaše dijete i sami vidite ima li u tome istine. 

OVAN

Da li je potrebno da vas podsjećamo da vašeg malog Ovna ne drži mjesto, a da će u školi morati da sjedi 45 minuta. Ako do sada niste prakticirali nijednu od postojećih vježbi za koncentraciju, kao što su logičko-matematički zadaci za predškolsku djecu, nije kasno da počnete s njima prvog dana škole. Drugo rješenje za ovaj problem je sport. Ipak, sa sportom budite oprezni, jer bi mogao biti mač s dvije oštrice. Dok vi mislite da troši energiju, dijete je, zapravo, stvara. Pošto ste se do sada uvjerili da vaše dijete neće uraditi ono za šta mu kažete da mora, jasno vam je kako treba da se postavite! Ne govorite mu da se u školu mora ići niti da se mora učiti. Probudite njegov takmičarski duh tako što ćete mu objasniti da nije pobjednik onaj ko prvi uradi zadatak, nego onaj ko ga uradi tačno.

BIK

Bikovi se teško pokreću, ali se još teže zaustavljaju, što znači da je potrebno pronaći snažan motiv zbog kog će učenik Bik, bez obzira na uzrast, početi da uči. Kada jednom počne, on neće prestajati. Iako neke psihološke škole tvrde da ne treba podmićivati dijete, u slučaju vašeg Bika materijalno potkupljivanje bilo bi savršen pokretač. Zato vam predlažemo da poslušate onaj psihološki pravac koji tvrdi da je odgajanje po principu kazne i nagrade efikasno i preporučljivo. Dakle, promijenite tačku posmatranja i nemojte svoje dijete potkupljivati, već ga motivirajte određenom novčanom sumom koju ćete mu isplatiti na kraju godine. Dogovorite se da će se početna cifra smanjivati sa svakim neuspjehom, a povećavati sa svakom peticom. Upustite se u ovu igru i vidjet ćete da će vaš Bik dati sve od sebe.

 BLIZANCI

Svaki put kada se Blizanac vrati s časova, pitajte ga šta se tog dana dešavalo u školi. Hoćete li mu zaista povjerovati na riječ kada odgovori “ništa”? Možda će neko pomisliti da vaše dijete laže, ali to nije istina. Njega samo mrzi da detaljno prepričava događaj, a ako baš budete insistirali, ponudit će vam kraću verziju. Iako blizanačka opravdanja sadrže riječ “slučajno”, vi ipak ništa nemojte prepuštati slučaju, već redovno posjećujte razrednog starješinu. S vremena na vrijeme prelistajte sveske svog djeteta. Time ćete možda narušiti njegovu privatnost, ali ćete zato sigurno spriječiti svoju sutrašnju glavobolju. Ako vam se ovaj prijedlog ne dopada, onda se potrudite da svoje dijete manje slušate, a više posmatrate.

RAK

Do sada ste mu morali poklanjati mnogo pažnje i ljubavi, a od sada ćete morati još više. Svaka nova školska godina za Raka predstavlja ponovnu opasnost od neprihvatanja ili odbacivanja. Ako vaš prvak insistira da ga vodite u školu, predložite mu da to bude samo do ulaza u dvorište, kako ga drugovi ne bi proglasili maminom mazom. Obećajte mu da ćete stajati na kapiji sve dok vam ne mahne s prozora učionice. Bez obzira na to u koji razred ovog septembra kreće, obavezno ga fotografirajte za uspomenu. Ako vam u bilo kom trenutku zasmeta njegovo neprestano prepričavanje školskih događaja, ili ako vam dosadi što svakodnevno traži da mu bar malo pomognete, sjetite se roditelja nekog Blizanca koji neće ništa da ispriča, ili roditelja malog Lava koji ne želi da mu se pomogne, mada ne zna da uradi zadatak. Pomislite na njihove muke i čvrsto zagrlite svog Raka.

LAV

Ako vas Lav-prvak zamoli da mu kupite radnu stolicu za odrasle, s koje nogama ne može dodirnuti pod, obavezno mu ispunite želju. Stvar je u tome što on trenutno ne može procijeniti visinu, jer je u svojim očima postao jako velik. Spomenuta stolica treba da bude prva i posljednja stvar koju ćete mu dati unaprijed, jer od danas pa nadalje u vašem odnosu mora vladati pravilo “ko zasluži, taj dobije”. Vaš Lav će tokom svog školovanja sigurno u mnogo čemu biti najbolji, a na vama je da mu pomognete da u tome uspije. I zapamtite – vaše dijete nije mekušac i zato ga slobodno kaznite ako treba, jer zabrana je za Lava odličan izazov da pokaže koliko je dobar. Svoje dijete morate stalno motivirati, jer će se ponosni Lav kod prvog neuspjeha odmah razočarati i odlučiti da napusti sve što je počeo.

DJEVICA

Red, rad i disciplina su ime, prezime i nadimak za dijete rođeno u znaku Djevice. S njegovog radnog stola već je obrisana prašina, a sveske i udžbenici su umotani u zaštitne omote, jer dijete Djevica uvijek spremno dočekuje 1. septembar. Ako je riječ o prvaku, morat ćete mu pomoći u pripremama, jer njegova motorika nije dovoljno razvijena da bi zadovoljio lične standarde. Djevica je zamislila savršeno zarezanu olovku, ali ćete, na početku godine to savršenstvo morati postići upravo vi. Ne brinite, nećete mu dugo pomagati, jer će Djevica vrlo brzo konstatirati da ste aljkavi i da će sama sve uraditi brže i bolje od vas. Ako vaša Djevica nije odličan učenik, jedini krivac ste vi, jer ova djeca ne ostvaruju svoj maksimum samo onda kada roditelji vode ekscentričan ili neuredan život. Ako svom djetetu osigurate minimalne uvete u vidu mira, tišine i higijene prostora u kom boravi i uči, dobit ćete učenika generacije.

VAGA

Vaga će vam dati tačno onoliko koliko zahtijevate, pa nemojte biti skromni u očekivanjima. Od djeteta zahtijevajte da bude odličan učenik. Objasnite mu da u školi ne treba pronaći zlatnu sredinu, već mora ići u krajnost zvanu petica. Dakle, zahtijevajte mnogo i ne padajte na suze dok vas ubjeđuje kako više nema snage da ponavlja istu lekciju. Pauza između učenja treba da bude aktivna, jer mu se koncentracija neće vratiti ako vrijeme iskoristi za gledanje televizije. Vage su u djetinjstvu energične i vrijedne, ali tokom odrastanja mogu da se ulijene. Čim primijetite prve naznake inertnosti, krenite u borbu ličnim primjerom. Prihvatite se nekog posla i zovite Vagu da vam pomogne. Učenje nemojte tretirati kao nešto što ima prednost u odnosu na dosadne kućne poslove, jer će Vaga to zloupotrebljavati. Na njen komentar “ne mogu da ti pomognem jer moram da učim” slobodno uzvratite “učit ćeš kasnije”.

 ŠKORPIJA

Dijete Škorpija ne priča mnogo i gleda svoja posla, a vi ćete morati dobro gledati šta ono radi. U školi mogu da mu se dese razne neprijatnosti na koje vam se Škorpija neće žaliti kada dođe kući. Vaše dijete neće odreagirati na prvu uvredu koju mu vršnjaci upute, već će trpjeti veoma dugo. Na kraju će eksplozivno odreagirati na neku beznačajnu sitnicu i vratiti za sve što su mu do tada uradili. Zato postoji šansa da ga proglase glavnim krivcem, a kada ga jednom tako etiketiraju, teško će se od te kvalifikacije osloboditi. Pomozite mu da na samom početku stvori imidž dobrog djeteta, kako bi ga dobar glas pratio do kraja školovanja. Redovno posjećujte učiteljicu i informirajte se o svim dešavanjima na časovima i van njih. Kada ne ispuni svoje zadatke, kaznite ga bez mnogo riječi, jer Škorpija zna da je pogriješila, pa bi vaša čangrizavost mogla imati negativan efekt.

 STRIJELAC

Ako na Strijelčevo pitanje “zašto moram da idem u školu” odgovorite “zato što ja tako kažem”, napravit ćete od njega doživotnog oportunistu. Čak i ako mu date tačan odgovor, Strijelac će nerado odlaziti na časove. Djevojčicama najviše smeta to što moraju da se češljaju, a dječacima što na čas ne mogu ponijeti praćku ili strijelu. Strijelčev karakter je teško ukrotiv i protivi se svakom oblikovanju. Ne smijete odustati od odgajanja, bez obzira na to što će mali Strijelac kada odraste tvrditi kako je odgojio samoga sebe. Pravu transformaciju doživljava kada krene u srednju školu, pa ćete odjednom primijetiti da vaše dijete želi biti odličan učenik, ali ne želi otvoreno pričati o svojim ambicijama. U svakom slučaju, kako vrijeme bude odmicalo, tako će Strijelac biti sve bolji učenik, pa ćete na kraju od nekoga ko je osnovnu školu jedva završio dobiti doktora nauka.

JARAC

Jarac u kući i Jarac u školi ponekad su dvije različite osobe. Ako spadate u roditelje koji svom djetetu sve daju na tacni, mali Jarac se kod kuće neće mnogo truditi, ali će u školi ipak pokazati zavidnu ambicioznost. Jarac na času i Jarac na odmoru također su različite ličnosti. Drugovi će mu van nastave nametnuti ulogu nezavisnog arbitra, koju će on savjesno obavljati. Zbog izrazite objektivnosti djeca Jarčevi lako nameću svoj autoritet vršnjacima, ali se s autoritetom nastavnika teško bore. Ponekad od straha pred njima ne mogu ni da progovore. Zamolite učiteljicu svog mališana da mu što češće postavlja pitanja i da mu kliještima izvlači odgovor. Djetetu pomozite tako što ćete mu objasniti da će brže naučiti lekciju ako je glasno čita i još glasnije prepričava.

VODOLIJA

Poznato vam je da djeca mogu biti surova i gruba u međusobnom ophođenju, ali vjerovatno niste znali da Vodolije prednjače u tome. Možda vam je do sada bilo simpatično što vaše dijete nema dlake na jeziku, ali ćete uskoro morati sankcionirati ovakvo ponašanje za njegovo dobro. Objasnite Vodoliji razliku između toga šta znači reći istinu, a šta uvrijediti nekog, i ona će shvatiti gdje griješi. S druge strane, dijete Vodolija ponekad pokazuje preveliku mrzovolju za jednog mališana, ali ne brinite jer će i pored toga uspjeti pronaći svoje mjesto u svijetu. Vodolija će, ako treba, promijeniti svijet samo da bi se u njemu bolje osjećala. Kada vam se bude žalila na školski sistem i nepravdu, podsjetite je da je budućnost pred njom i da će imati šansu jednog dana napraviti reformu školstva.

RIBE

Vaše dijete je vrlo bistro, ali imajte na umu da najviše od svega voli plivati u mutnom. Riba mora pobjeći kontroli, makar to bio i odlazak u biblioteku bez ičijeg znanja. Vi, naravno, možete izigravati detektiva, ali se ne nadajte da ćete ikada ostvariti apsolutnu kontrolu. Što ga rigoroznije budete kontrolirali, vaše dijete će sve vještije izmicati. Slobodno manipulirajte i pronađite odgovarajuću mjeru između slobode i kontrole tako što maloj Ribi nećete reći da znate gdje i s kim je danas provela školski odmor. Pomozite svom djetetu da se istrči i ispriča vam i ono što je trebalo da bude vječna tajna. Vodite računa da ga grdnjom i zabranama ne udaljite od sebe i naučite svoje dijete kako nema ničeg vrijednijeg od istine. Istini za volju, to je trebalo da ga naučite prije polaska u školu, mada za istinu, nikad nije kasno.

(index.hr/kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Osam pokazatelja da je vaša beba zdrava i napredna

Naredna priča

Zašto su neka djeca češće bolesna?

Najnovije iz Obrazovanje

-->