fbpx

Djeca se najbolje razvijaju kada se igraju sama

Jeste li i vi jedan od onih roditelja koji planiraju svaku minutu života svog djeteta, posebno kada je riječ o aktivnostima koje podrazumijevaju kontakt s drugom djecom? Trebate znati da, kada je riječ o okupljanju i igrama u kojima mališani uživaju, ne trebate planirati, nego ih pustiti da se sami organiziraju. 

– Važna stvar kod dječjih okupljanja jeste da ne trebate isplanirati svaku minutu umjesto njih. Stalnim planiranjem kvarite sve prednosti igre. Nestrukturirana igra može povećati kreativnost, komunikacijske osobine i samopouzdanje vašeg djeteta – istakla je Roya Dedeaux, porodična terapeutkinja. 

Djeca moraju sama naučiti kako će komunicirati, pristajati na kompromise i boriti se s osjećajem dosade. Naime, kada pokušate isplanirati kada će se i s kim vaše dijete igrati, samo uništavate djetetovo pravo na slobodno učenje kroz igru. Kada strukturiramo dječju igru, tu se više ne radi o djeci, nego o našoj ideji kako bi dijete trebalo provoditi svoje vrijeme, tvrde stručnjaci. 

No, to svakako nije sve. Naime, planiranje dječjeg igranja od početka do kraja, može biti prilično stresno i za roditelje, te se preporučuje da dijete i njegove drugare jednostavno pustite u prostoriju s igračkama. Oni će sami naći način kako da se zabave. 
 
(index.hr/kidsinfo.ba)
Prethodna priča

Masažom protiv lijenih crijeva vašeg mališana

Naredna priča

Osam pokazatelja da je vaša beba zdrava i napredna

Najnovije iz Ostalo

-->