fbpx

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica: Edukacija djevojčica o reproduktivnom zdravlju na online platformi

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je, i pored pandemije koronavirusa Covid-19, nastavio sa sa realizacijom velikog projekta “Zdrave, snažne, edukovane”, kojim je planirano da se do kraja školske godine obuhvati oko 2.300 djevojčica uzrasta šestog razreda u 75 osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu. 

Projekt provodi Služba za školsku higijenu INZ-a uz partnersku pomoć društveno odgovornih kompanija, koje su osigurale poklone i prateći materijal. 

Nakon što su interaktivna predavanja, radionice i razgovori sa djevojčicama obavljeni u pedesetak škola u općinama ZDK, posjeta u preostalih sedamnaest škola, koje su po planu bile planirane za posljednja tri mjeseca školske godine, biće urađena na specifičan način. 

Poklon pakete su osigurale dvije društveno odgovorne kompanije – dm drogerie markt Sarajevo i Violeta Grude, a ukupna vrijednost donacije prelazi 20.000 KM. Kroz donaciju svakoj djevojčici je obezbijeđen poklon paket koji sadržava preparate za higijenu tokom menstruacije. 

Zbog pandemije nismo u prilici održati predavanje u učionicama, pred učenicama. Zato smo odlučili da obraćanje i kratki edukativni film snimimo na CD, te sa planirane poklone dostavimo u svaku školu. Nastavnici će, putem utvrđenih internet platformi učenicama učiniti dostupnim edukativni film, a i mi smo ga objavili na svojoj web stranici inz.ba, gdje je dostupan svim zainteresovanim za preuzimanje i gledanje. Također, i brošura je predstavljena u PDF formatu. Kad se steknu uvjeti, učenicama će biti uručeni i pokloni naših partnera – ističe stručni saradnik u Službi za školsku higijenu INZ-a doc.dr. Nino Hasanica. 

Zbog kulturnih običaja i stigmatizacije čak i danas veliki broj djevojčica odrasta bez pouzdanih informacija o ženskom reproduktivnom razvoju. 

Stoga, Služba za školsku higijenu INZ-a je pokrenula seriju radionica i časova edukacije, koji podrazumijevaju prezentaciju glavne teme, razgovor o temi i odgovore na pitanja, te podjelu poklon paketa i zdravstveno-edukativnih brošura.

Iako je materijal urađen u saradnji sa partnerima primarno za učenice i škole u ZDK, on je univerzalan i može se koristiti u bilo kojoj školi u BiH i regionu, pripremljen i primjeren za ovaj uzrast, tako da vjerujemo da će naći svoj put i do učenica drugih škola u BiH – ističe Hasanica.  

S obzirom na to da je prisutno neznanje i nedovoljna količina informacija, pogrešan izvor informacija, ali i razumijevanje pravih informacija na pogrešan način (zbog stručne terminologije), brošura koja je podloga za radionice je urađena jednostavnim, tom uzrastu razumljivim i zanimljivim jezikom, saopćeno je iz INZ-a. 

Prethodna priča

Udruženje "Ženska vizija" iz Tuzle u akciji doniranja opreme za online nastavu

Naredna priča

RTRS: Školski čas za 5. maj od prvog do šestog razreda

Najnovije iz VIJESTI

-->