fbpx

PREDNOSTI I MANE POHRANJIVANJE MATIČNIH STANICA

Preporučeno vrijeme za kasno presjecanje pupkovine je najmanje dvije minute. Idealno bi bilo kada bi beba primila svu krv iz pupkovine. Krv koja se nalazi u pupkovini je otprilike jedna trećina ukupnog volumena krvi bebe što je vrlo značajna količina

Prepručeno vrijeme za kasno presjecanje pupkovine je najmanje dvije minute. Idealno bi bilo kada bi beba primila svu krv iz pupkovine. Krv koja se nalazi u pupkovini je otprilike jedna trećina ukupnog volumena krvi bebe što je vrlo značajna količina.

Prikupljanje i pohranjivanje krvi iz pupkovine je trend među novim roditeljima već godinama. Krv koja se prikuplja iz pupkovine neposredno nakon bebina rođenja se pohranjuje kako bi se mogla iskoristiti u budućnosti.

Krv iz pupkovine je bogata matičnim stanicama koje se mogu transformirati u ljudske stanice.

To znači da se one mogu koristiti za liječenje vašeg djeteta ili drugog člana obitelji ukoliko oni u budućnosti obole od određnih bolesti.

No, isplati li se zaista pohranjivati matične stanice?

Pohranjivanje matičnih stanica većina ljudi doživaljava kao osiguranje od bolesti u budućnosti. Neki medicinski stručnjaci ne podržavaju ovu praksu jer smatraju da su moguće prednosti matičnih stanica vrlo male i da ovise o mnogo faktora.

Prednosti pohranjivanja matičnih stanica

Krv koja se prikuplja iz pupkovine je zapravo krv koju vaša beba dobiva iz posteljice. Sama krv nije iz pupkovine nego se iz pupkovine prikuplja. Ova krv je bogata matičnim stanicama koje se, u određenim uvjetima, mogu transformirati u ljudska tkiva i organe.

Krv iz pupkovine se koristi za liječenje bolesti kao što su leukemija, limfomi, anemija te neki autoimuni poremećaji. Ovakve bolesti se obično liječe kemoterapijom koja uništava imunološki sustav pacijenta.

Alternativa transplantaciji koštane srži

Transplantacija krvi iz pupkovine može obnoviti imunološki sustav oboljele osobe. Danas se krv iz pupkovine koristi kao alternativa transplantaciji koštane srži. Matične stanice dobivene iz krvi pupkovine imaju veću šansu odgovarati pacijentu nego matične stanice dobivene iz drugih dijelova tijela. Stanice iz pupkovine su nerazvijenije od stanica iz koštane srži odrasle osobe pa je veća mogućnost da će ih tijelo primatelja dobro prihvatiti.

Bezbolna procedura

Krv iz pupkovine se prikuplja neposredno nakon poroda i ovo je potpuno bezbolan postupak, kako za majku tako i za novorođenu bebu. Ova metoda je manje komplicirana od prikupljanja matičnih stanica iz bilo kog drugog dijela tijela.

Krv iz pupkovine je uvijek dostupna ukoliko plaćate njeno čuvanje u privatnoj banci koja čuva krv iz pupkovine. Tada je krv rezervirana za vašu bebu i vašu obitelj, a možete ju iskoristiti vi ili onaj komu je odlučite dati.

Nedostaci pohranjivanja matičnih stanica

Pohranjivanje matičnih stanica nije jeftino. Postoji mnoštvo privatnih banaka koje imaju različite cjenike, no cijena nikako nije mala.

Koja je cijena pohranjivanja matičnih stanica?

Većina privatnih banaka za pohranu matičnih stanica naplaćuju cijenu od 15-30 tisuća kuna za prikupljanje, testiranje i čuvanje matičnih stanica. Neke naplaćuju i godišnje troškove za čuvanje. Svaka banka ima različite uvjete i cjenike pa ukoliko želite pohraniti matične stanice svakako kontaktirajte više banaka.

Prednosti pohrane matičnih stanica za obitelji u kojima nema povijesti imunoloških i krvnih poremećaja je još nejasna. Ukoliko nemate člana obitelji sa medicinskom dijagnozom kojemu bi pomogla transplatacija matičnih stanica, Američka Akademija Pedijatara (AAP) savjetuje da se matične stanice ne pohranjuju u privatnim bankama, ponajviše zbog previsoke cijene ove usluge.

Javne banke matičnih stanica prikupljaju i pohranjuju krv iz pupkovine bez naplaćivanja naknade. Međutim, krv je dostupna za upotrebu bilo kome na svijetu tko treba transplantaciju matičnih stanica. Ukoliko se krv ne može pohraniti, može se iskoristiti za istraživanja. U slučaju da vaše dijete ili bilo koji drugi član vaše obitelji treba matične stanice, a one se još uvijek nalaze u banci, tada ćete ih moći dobiti.

Prirodan porod

Mnogi stručnjaci smatraju da je vjerojatnost da će vaša dijete u budućnosti trebati svoje matične stanice vrlo mala.

Obstetrics and Gynecology je u svom editorijalu objavio da su šanse da će vaše dijete trebati svoje matične stanice 1:2.700. Američka Udruga Pedijatara smatra da su prave šanse zapravo 1:200.000, osobito ako uzmemo u obzir da u obitelji nemate slučajeva bolesti za koje bi vam matične stanice trebale.

Ono što stručnjaci ističu je da su tretmani matičnim stanicama ograničeni. Ako vaše dijete i dobije neku tešku bolest, velika je vjerojatnost da će ipak trebati donora matičnih stanica nego svoje vlastite stanice. Kod bolesti kao što su leukemija matične stanice se ponekad ne mogu koristiti jer već imaju predleukemične promjene na sebi.

Trenutno, krv iz pupkovine može liječiti jedino bolesti krvi i imunološke bolesti. Postoje istraživanja koja istražuju utjecaj krvi iz pupkovine na dijabetes, Alzheimerovu bolest i Parkinsovu bolest, no zasada su to samo istraživanja koja ne moraju voditi uspješnim tretmanima za ove bolesti.

Što sa kasnim presjecanjem pupkovine?

Ukoliko nakon poroda želite pustiti da pupkovina otpulisira i da vaša beba dobije sve dobrobiti kasnog presjecanja pupkovine, prikupljanje i čuvanje krvi iz pupkovine vjerojatno nije opcija za vas. Ovo će ovisiti o pravilima bolnice u kojoj rađate i banke koja prikuplja krv iz pupkovine.

Većina banki za pohranu matičnih stanica ističe da je ključni faktor za uspješno prikupljanje krvi iz pupkovine volumen krvi koja sadrži matične stanice; što je veći volumen krvi iz pupkovine, to je veća šansa za većim brojem matičnih stanica i samim time bolji ishod kod liječenja bolesti. Neke banke imaju pravilo da se pupkovina mora sjeći odmah ili nakon jedne minute od poroda da bi volumen krvi bio odgovarajući i da bi se krv uspješno prikupila.

Prepručeno vrijeme za kasno presjecanje pupkovine je najmanje dvije minute. Idealno bi bilo kada bi beba primila svu krv iz pupkovine. Krv koja se nalazi u pupkovini je otprilike jedna trećina ukupnog volumena krvi bebe što je vrlo značajna količina.

Ukoliko razmatrate opciju pohranjivanja matičnih stanica, svakako razgovarajte sa bolnicom u kojoj planirate roditi i kontaktirajte više od jedne banke za pohranu matičnih stanica. Provjerite koje bolesti imate u obitelji i koje bolesti predstavljaju rizik zdravlju vašeg djeteta.

Neki roditelji smatraju da je premalo prednosti koje bi opravdale cijenu ovakve usluge i zakidanje bebe za prednosti koje za nju ima kasno presjecanje pupkovine, dok drugi smatraju da je ovo vrijedna investicija u zdravlje njihovog djeteta i obitelji.

Odluka o pohrani matičnih stanica djeteta je vrlo osobna i isključivo je na vama da odlučite što želite učiniti.

Prethodna priča

ZAŠTO SE SAMO 3 DO 5 POSTO BEBA RAĐA NA TERMIN?

Naredna priča

KAKO POMOĆI BEBI KOJA PATI OD ZATVORA?

Najnovije iz BEBE

-->