fbpx

Zdravlje: Veza između hrane i plodnosti žene

Naučni časopis “Human Reproduction” objavio je istraživanje u kojem je dokazano da postoji direktna veza između plodnosti kod žena i hrane koju konzumiraju. 

Naime, u istraživanju tvrde da žene koje konzumiraju veću količinu brze hrane češće imaju poteškoće sa začećem, a podaci prikupljeni na uzorku od oko 5.600 žena pokazuju i to da su ti problemi još više izraženi kod onih dama koje ne konzumiraju dovoljno voća. Istraživači tvrde da žene koje se pridržavaju mediteranskog načina prehrane time smanjuju mogućnost pojave ove vrste problema.

Stručnjaci parovima, prije svega ženama, koji planiraju trudnoću savjetuju da promijene  ishranu u periodu od tri mjeseca do godinu prije pokušaja začeća. No, čak i ako već pokušavate da ostanete u drugom stanju, trebate znati da za prelazak na zdravu i pravilnu ishranu nikada nije kasno. Svoju plodnost možete povećati na prirodan način i to unošenjem dovoljne količine antioksidanata, vitamina i minerala, a mi vam u nastavku donosimo neke od najpotrebnijih.

(zadovoljna.hr/kidsinfo.ba)

 
Prethodna priča

Čitajte djeci prije nego što progovore

Naredna priča

Baby fitness: Vježbajte s djetetom

Najnovije iz Put do trudnoće

-->