fbpx

Jednostavni koraci do savršenog sna vaše bebe

Možda vam se čini nemoguće, ali dovoljno sna možete postići čak i u slučaju kada imate malu bebu. Pitate se kako? Ključ je u upoznavanju vašeg mališana i njegovih navika. 

Prinova u kući promijeniće sve, pa i vaš režim spavanja. Nastojte da se ne stresirate zbog toga, nego da pažnju usmjerite ka pronalaženju rješenja koje će učiniti da vaša beba spava što kvalitetnije. Donosimo vam pet trikova.

 1. Naučite bebu da spava u krevetiću

Zašto je ovo važno? Iako većina roditelja smatra da je dijeljenje kreveta sa djetetom nešto najljepše i najpraktičnije, stručnjaci ističu da je riječ o prilično opasnoj praksi. Smatra se da spavanje roditelja uz malo dijete, posebno ukoliko je roditelj pospan ili umoran, nije najbolje, ali ni najsigurnije rješenje. Razlog je to što se može desiti da bebu nesvjesno povrijedite tokom noći ili da ona sama dođe u neprikladan polažaj u kojem će teško disati. Upravo zbog toga se preporučuje da beba spava u istoj sobi kao i vi, ali u svom krevetiću.

Kada početi? Nepisano je pravilo da bebe najviše vole zaspati i spavati na roditeljskim rukama, zbog čega je navikavanje na krevetić često mukotrpan proces. Bebe uglavnom počnu plakati u momentu kada ih iz ruku spustite u krevetić, a zbog promjene temperature, što utječe na roditeljsku odluku da više ne koriste krevetić. No, kao i u svemu, tako i u ovome trebate biti uporni i bebu navikavati na krevetić od trenutka kada ste je iz porodilišta doveli kući.

Kako to postići?  Ukoliko beba pokazuje otpor prema krevetiću, stavljajte je da u njemu provodi vrijeme preko dana, te krevetić koristite za potrebe dnevnog spavanja. Na taj način ćete postići da joj  postane prirodno okruženje.

 2. Uspostavite rutinu

Zašto je ovo važno? Upostavljanje svakodnevne rutine će pomoći vašoj bebi da prepozna kada je vrijeme za spavanje.

Kada početi? U periodu između osme i desete sedmice starosti vaša beba već može razlikovati dan i noć, ali joj u tome trebate pomoći. Učinite to tako što ćete pred  bebino noćno spavanje skroz ukloniti zvuk televizora, mobitela i sličnih sprava. No, tokom dana te zvukove ne trebate uklanjati, nego samo malo prigušiti. Uz ovo je bitno i to da svoju bebu naviknete da na spavanje uvijek ide u približno isto vrijeme.

Kako to postići? Od bebinog rođenja počnite s uspostavljanjem rutina. To, naprimjer, znači da svaku noć prije bebinog spavanja prvo ide kupanje, zatim maženje i dojenje, a onda  odlazak u krevet. Ponavljanje ovih radnji  će signalizirati djetetu da je vrijeme za spavanje. Nakon što bebu spustite u krevetić ostanite pored neko vrijeme, u slučaju da se probudi.

 3. Smanjujte noćno hranjenje

Zašto je ovo važno? Neke bebe se od noćnog hranjenja odviknu sa četiri mjeseca, a neke sa dvije godine. To svakako zavisi i od bebe i od želja roditelja, ali imajte na umu da ćete smanjenjem ili potpunim ukidanjem noćnog hranjenja postići da i beba i vi bolje spavate.

Kada početi? Sve su bebe različite i od toga zavisi to koliko će puta po noći jesti. Suština je u tome da upoznate svoju bebu i da naučite razlikovati buđenje zato što je beba gladna, od onog koje je prouzrokovano nečim drugim. Ne mora svako buđenje po noći signalizirati glad.

Kako to postići? Odvikavanje od noćnog hranjena bi trebalo da bude postepeno. Stručnjaci smatraju da ukoliko noćno hranjenje traje duže od pet minuta, dijete zaista želi mlijeko. U tom slučaju se preporučuje postepeno odvikavanje od mlijeka, nuđenjem alternativa koje bi vašeg mališana mogle zasititi. No, ukoliko hranjenje traje kraće od pet minuta, odmah ga zamijenite alternativama poput ljuljuškanja i tepanja.

 4. Kontrolirajte dnevno spavanje

Zašto je ovo važno? Kako vaše dijete raste tako se smanjuje vrijeme tokom kojeg spava, a produžava ono tokom kojeg je budno. Smatra se da bebe od nekoliko mjeseci spavaju, otprilike, 18 sati dnevno, najčešće u razmacima od četiri sata. No, već u periodu od šest do 12 mjeseci vrijeme koje beba prespava se smanjuje, a može doći i do „poremećaja“ u smislu da vaša beba po danu spava samo predveče, što utječe na spavanje tokom noći. Upravo zbog toga je bitno da kontrolirate dnevno spavanje svoje bebe.

Kada početi? Bebino ponašanje, tačnije promjena dnevnih navika će vam dati odgovor na ovo pitanje. To svakako znači da ćete primjetiti da je vaša beba duže budna i da kraće spava, što je svakako znak da trebate preuzeti kontrolu.

Kako to postići?  Uvođenjem rutina. I ovdje treba imati na umu da je svaka beba drugačija, ali pokušajte da svoje dijete naviknete na to da je, naprimjer, ručak svaki dan u 12:30, nakon čega slijedi spavanje.

 5. Izbacivanje noćnih navika

Zašto je ovo važno? Spavanje tokom cijele noći će koristiti i vama i bebi. Upravo zbog toga se smatra da je postepeno, ali u jednom momentu i potpuno ukidanje noćnog hranjenja neophodno do bebine prve godine. To se prije svega odnosi na majke koje rade, a koje se nakon ovog perioda moraju vratiti poslovnim oabavezama.

Kada početi? Stručnjaci smatraju da bebi od šest mjeseci, koja je dobro uhranjena i lijepo napreduje, noćni obrok nije potreban i da je riječ o navici. U skladu s tim se ovaj period smatra idealnim da bebi počnete u potpunosti izbacivati noćne obroke. Uz malo upornosti to ćete i postići dok ne napuni godinu.

Kako to postićI? Prvi korak je da počnete postepeno da „rastežete“ period između noćnih hranjenja, dok ne dođete do stadija da izbacite barem jedno. Zatim se preporučuje da bebi povećate obim obroka pred odlazak na spavanje, jer će tako duže biti sita.

(pitajmamu.hr/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Majčinstvo i pametni uređaji: Aplikacije koje brigu o bebi čine lakšom

Naredna priča

Djeca i tehnologija: Korisne aplikacije za vaše školarce

Najnovije iz Samo za Mamu

-->