fbpx

9 stvari koje će dobro doći svakoj mami nakon poroda

Mama troje djece napravila je popis stvari koje su korisne svakoj novoj mami nakon rođenja djeteta, a o kojima se rijetko govori.

Prva beba obično dolazi u dobro pripremljeno domaćinstvo. Tokom devet mjeseci, budući roditelji pripremaju se na dolazak novog člana porodice, čitaju o svemu što očekivati, odlaze na kurseve, kupuju/posuđuju opremu za bebe i razne sitnice koje će im uskoro biti potrebne. A onda… nakon poroda – mame su umorne i uzbuđene u isto vrijeme i shvate da su na sebe u potpunosti zaboravile.

– Samo vas pravo iskustvo može pripremiti na ono kako ćete se osjećati. Ja sam se nakon prve bebe osjećala kao da me pregazio kamion. Imala sam neprospavane noći iza kojih su slijedili dani u magli, puni preplavljenih osjećaja, onih ugodnih, ali i neugodnih. Prvi porod mi je prošao dosta teško, a ja nisam bila pripremljena na brigu o sebi nakon poroda i tada sam obećala samoj sebi da ću sljedeći puta biti spremnija. To sam obećanje prekršila, ali u trećoj trudnoći, napokon sam provjerila sve svoje zalihe i pripremila se za onaj prvi period nakon poroda – napisala je mama Jessica i savjetovala svim trudnicama da učine uslugu samoj sebi i prije poroda nabave neke od korisnih stvari koje će im vjerovatno zatrebati:

1. Ulošci 

Obavezno ih uvijek imaj pri ruci. Koristit će ti ulošci, od onih najvećih noćnih do onih klasičnih manjih, a možeš isprobati i trik s ulošcima za ublažavanje bolova nakon poroda.

2. Paket jednokratnog ili starog donjeg veša

Puno je jednostavnije i ugodnije imati donji veš koje ne morate konstantno prati, a koje će ti biti ugodnije za nošenje stoga svakako nabavi paket jednokratnih gaćica ili iskoristi staro donje rublje koje ti neće biti žao baciti.

3. Bočica s prskalicom

Nakon korištenja kupaonice u bolnici, brzinski poprskaj toplu vodu s malo sapunice kako bi svoje intimno područje održali čistim. Teško je osjećati se svježe kad ste potpuno izvan sebe.

4. Jako, jako blagi tekući sapun

Sada definitivno nije vrijeme kada možeš koristiti jake, mirisne sapune za intimne dijelove. Potrebno ti je nešto jako blago i nježno. Meni su u bolnici sestre savjetovale da nekoliko kapi blagog sapuna stavim u bočicu s toplom vodom i to mi je puno pomoglo. 

5. Vlažne maramice

Vlažne maramice koje su blage i nježne, djeluju jako umirujuće te su idealne za prve tjedne neugodnih posjeta kupaonici nakon poroda. Vlažne maramice uvijek možete i sami napraviti kako bi bila sigurni da zaista imaju provjerene sastojke.

6. Jastučići za grudi

Dojili ili ne, iz grudi će vam curiti, a jednokratni ulošci za grudi dobro će ti doći. 

7. Kofein

Snažne glavobolje, naročito nakon epiduralne, zaista su grozan problem. Nakon svakog poroda, puno su mi pomogle ledene kave. Ne mislim na velike količine kave, ali jedna mala šalica ledene kave meni je olakšala period glavobolja.

8. Vitamini

Vašem tijelu potrebna je svojevrsna nadoknada. Uzimaj vitamine koje si uzimala tijekom trudnoće još barem šest sedmica nakon poroda.

9. Omekšivači stolice

Biće ti potrebno neko vrijeme prije nego se tvoj sustav ne vrati u normalu. Liječnici, a i mnoge mame, preporučuju razne omekšivače stolice (umjetne ili prirodne) za prve dane nakon poroda. 

– Znam da je zabavnije kupiti slatki bodi za bebu nego laksativ ili paket jednokratnih gaćica, ali iskustvo me je naučilo da se zaista ne želim više naći u situaciji potpune nepripremljenosti za brigu o sebi nakon poroda – poručila je na kraju mama.

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Tete čuvalice i ostala mitska bića

 
Prethodna priča

Magični limun će zaštititi vaš organizam od upala i virusa tokom zime

Naredna priča

Tete čuvalice i ostala mitska bića

Najnovije iz Samo za Mamu

-->