fbpx

Epiduralna anestezija i najčešća pitanja o njoj

Epiduralna anestezija najčešće je korištena metoda za sprječavanje bolova tokom poroda. Koristi se još od 19. stoljeća, a među prvim ženama koje su dobile sredstvo za ublažavanje bolova tokom poroda bila je kraljica Viktorija.

Naime, njezin liječnik John Snow koristio je hloroform kako bi svojoj kraljevskoj pacijentici olakšao bolove prilikom poroda. A kraljica je rodila čak devetero djece.
Svoju popularnost epiduralna anestezija duguje prilično jednostavnoj upotrebi, dugoročnom učinku, te skoro pa nikakvim nuspojavama i komplikacijama.

Ime epiduralna dolazi od pozicije u koju se daje analgetik. Naime injekcija analgetika daje se u prostor između dva kralješka pri dnu leđa – epiduralni prostor.

Epiduralna anestezija: najčešća pitanja 

1. Je li postavljanje epiduralnog katetera bolno?
Ovisno o ženi. Neke žene osjećaju pritisak, a neke nelagodu ili peckanje.

2. Utječe li epiduralna anestezija na dojenje?
Epiduralna anestezija ne utječe na dojenje jer se vrlo mala količina anestetika izlučuje u majčin krvotok. Većina ostaje u epiduralnom prostoru.

3. Utječe li epiduralna anestezija na bebu?
Epiduralna je anestezija kombinacija narkotika (lijek za ublažavanje bolova) i anestezije (koja otupljuje), te ostaje u epiduralnom prostoru.
To znači da se vrlo malo izlučuje u krvotok, pa ga beba ne osjeća. No, zbog pada majčina krvnog tlaka može se dogoditi da se smanji bebin krvni protok.

4. Hoće li me boljeti glava nakon anestezije?
Samo 1% žena kao nuspojavu anestezije osjetit će jaku glavobolju, no ona prolazi unutar 48 sati nakon poroda.

5. Hoću li moći gurati?
Kako bi rodilja gurala, odnosno učestvovala u izgonu djeteta, nije potreban osjećaj bola. Ali je motivirajući. Ako je rodilja pripremljena za porod, moći će tiskati bez obzira na to što ne osjeća bol.

6. Može li epiduralna anestezija ne djelovati?
Uspješnost epiduralne iznosi 90%, a manjem broju rodilja dogodit će se da  će se djelomično uhvatiti. No, anesteziolog može korigirati poziciju katetera i poboljšati dozu. Važno je naglasiti da svaku sumnju o epiduralnoj anesteziji morate reći jasno i glasno, a doktori vas moraju poslušati i djelovati u vašem najboljem interesu.

(pitajmamu.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Šta mjesec u kojem su bebe rođene govori o njima?

 
Prethodna priča

Šta mjesec u kojem su bebe rođene govori o njima?

Naredna priča

Priprema za stvaran život: Kako VR naočale pomažu djeci s autizmom?

Najnovije iz Vodič kroz trudnoću

-->