fbpx

Priprema za stvaran život: Kako VR naočale pomažu djeci s autizmom?

Ustanova za djecu s posebnim potrebama u Engleskoj koristi VR naočale kako bi polaznici spoznali iskustva iz vanjskog svijeta.

Osoblje se nada da će pametna tehnologija pomoći djeci da se prilagode stvarnosti, ali i uživaju u prekrasnim iskustvima kao što je virtualno skijanje i ronjenje u dubinama mora.

Osobe s autizmom stresno doživljavaju nove i nepoznate situacije. U učionicama otkrivaju kako izgleda ulazak u avion ili posjet trgovačkom centru, piše New York Post.

– Djeca s autizmom imaju problema s intenzivnim podražajima koji dolaze iz vanjskog svijeta. Nepoznate ih pojave mogu uznemiriti kada se s njima susretnu u stvarnosti. Naši polaznici vole ono što im je poznato i dio je njihove svakodnevne rutine. VR naočale pomažu da se susretnu sa stvarnim iskustvima i lakše prebrode šok koji nastaje na nepoznatim mjestima – kaže profesor informatike u školi Prior’s Court Nuno Guerreiro.

Školu trenutno pohađa 95 mladih ljudi s autizmom. Mnogi od njih nemaju razvijene govorne sposobnosti i ne komuniciraju s drugim ljudima.

Škola se nada da će podaci koji se prikupljaju u ovom oglednom programu razviti nove strategije učenja. Prikupljaju se informacije o tome kako učenik provodi dan, što jede, koliko uči i kako se ponaša.

– Pristupamo proučavanju uobičajenih radnji kao da je riječ o posebnim slučajevima. To se prije svega odnosi na učestalost kriza, unos hrane i pića, korištenje toaleta, spavanje i druge aktivnosti. Nadamo se da ćemo steći dragocjena saznanja o životu djece s autizmom i približiti njihov svijet ostatku populacije. Želimo svoja iskustva podijeliti s kolegama koji rade na sličnim poslovima širom svijeta – ističe autorica istraživanja Elaine Hudgell.

(Index.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Epiduralna anestezija i najčešća pitanja o njoj

 
Prethodna priča

Epiduralna anestezija i najčešća pitanja o njoj

Naredna priča

Vodič za odmor u kući

Najnovije iz Zdravlje

-->