fbpx
//

Dr. Halimić piše za Kidsinfo.ba: Igračke koje pozitivno utiču na razvoj vida kod djece

Prema nekim istraživanjima u Americi, godišnje oko 181.000 djece najviše do 4 godine starosti,završi u bolnici zbog povreda uzrokovanih igračkama. Oftalmologinja Jasmina Halimić i Kidsinfo.ba donose vam nove savjete, preporuke i nova znanja.

Obzirom da vidom primamo najviše informacija iz naše okoline, potrebno je stimulisati njegov razvoj kod djece igračkama i drugim šarenim predmetima, ali vodeći računa da ono što nije za igru, može dovesti u pitanje sigurnost i zdravlje djeteta – govori Halimić.

Izbor igračaka zavisi od dobi djeteta, te su za djecu do godinu dana starosti dobre šarene gumene ili plišane igračke, loptice ili zvečke.

Potrebno je izbjegavati igračke sastavljene od više sitnih dijelova za djecu mlađu od tri godine, obzirom na mogućnost gutanja čime je direktno ugrožen život. Za stariju djecu kupuju se složenije igračke; lego kocke, mozgalice, plastelin, muzičke igračke i slično – istakla je.

Dodaje kako je dobro da se izbjegavaju igračke sa oštrim ili tvrdim ivicama, pištolji sa plastičnim mecima, strijele, mačevi, laserske igračke, jer su potencijalna opasnost za povrede oka.

Psiholozi smatraju da su video igrice, bilo da se igraju na računaru, tabletu ili mobilnom telefonu, štetne za razvoj djeteta, te negativno utiču na mentalni razvoj i razvoj vida.

One dovode do otuđenja djece, ne podstiču kreativnost, visokim tonovima mogu da oštete sluh, postoji opasnost od gojaznosti, stvaraju ovisnost, a često svojim sadržajem i agresivnost. Ako se baš i koriste videoigrice, onda ih bar iskoristi u svrhu vježbe slabovidnog oka. Prema podacima Američke pedijatrijske akademije, djeca mlađa od dvije godine ne bi uopšte trebalo da gledaju TV ili da igraju igrice na kompjuteru – rekla je.

Loše igračke se prepoznaju po tri stvari: ne ispunjavaju osnovne mjere bezbjednosti tj. nemaju oznaku ili garanciju o bezbjednosti, ne prodaju se u kutiji, nemaju postojanu boju ili nisu prilagođene dobi djeteta. 

(Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Dr. Halimić piše za Kidsinfo.ba: Očni tikovi kod djece

 
Prethodna priča

Ljubav ne možeš da prerasteš

Naredna priča

10 stvari koje mama radi, a beba u trbuhu ih ne voli

Najnovije iz Zdravlje

-->