fbpx

Kako naučiti mamu nespavanju (lekcija jedne bebe ostalim bebama)

Ok, kod mene stanje je ovakvo. Mama me ima skoro 6 mjeseci.… Prvih nekoliko mjeseci bilo je sjajno – plakao bih, ona bi me podigla i nahranila, u bilo koje doba, i danju i noću.

Onda se nešto promijenilo. Zadnjih nekoliko nedjelja, ona pokušava PCNUK (prespavati celu noć u komadu).

 

Prvo sam pomislio da je samo faza, ali postaje sve gore. 

Pričao sam s drugim bebama i izgleda da je to prilično uobičajeno, nakon što nas mame imaju nekih 6 mjeseci. U čemu je stvar: te mame zapravo nemaju stvarnu potrebu spavati.

To je samo navika. Mnoge od njih imale su skoro 30 godina za spavanje – jednostavno im to više nije potrebno. Zato sam smislio plan. Nazvao sam ga Crybejbi obrt.

Postupak je sljedeći:

Noć 1 – plačite svaka 3 sata dok vas ne nahrani. Znam da je teško gledati mamu tako uznemirenu zbog vašeg plača. Imajte na umu da je to za njeno dobro.

Noć 2 – plačite svaka 2 sata prije nego što vas nahrani.

Noć 3 – svaki sat većina će mama početi reagovati brže nakon 3 noći. Neke su mame otpornije i mogle bi se opirati promijeni nešto duže. Ove mame mogu stajati na vratima satima i govoriti šššššššššš. Ne predajte se. Ne mogu ovo dovoljno naglasiti:

DOSLJEDNOST JE NAJBITNIJA! Ako joj dopustite da PCNUK (prespava celu noć u komadu) i samo jednom, očekivaće to svake noći.

ZNAM DA JE TEŠKO! Ali ona zaista nema potrebu za snom, ona se samo opire promjeni. Ako je vaša mama od onih koje su posebno otporne, pokušajte da prestanete da plačete desetak minuta, tek toliko da se vrati u krevet i zaspi.

Tada počnite ponovo. Upaliće KONAČNO! Moja je mama bila budna 10 sati, neprekidno, tako da znam da ona to može. Prošlu sam noć plakao svakih sat vremena. Jednostavno morate donijeti odluku i pridržavati se toga. 

BUDITE DOSLJEDNI! Ja plačem iz bilo kojeg razloga koji mogu pronaći. Vreća za spavanje mi je zagolicala nogu. Osetio sam nabore na plahti. Moja zvečka je napravila senku na zidu.

Podrignuo sam i podsjetilo me na kruške (a nisam jeo kruške od ručka – otkud sad to?) Mačka je mjauknula (Trebao sam znati. Mama me na to podsjeća barem dvadesetak puta dnevno. LOL.) Jednom sam čak plakao samo zato što mi se svidio zvuk jeke iz bebi alarma u drugoj sobi. Pretoplo, prehladno, baš kako treba – nije bitno! Nastavite sa plakanjem!

Trebalo je vremena, ali uspjelo je. Nahranila me je u 4 ujutru. Sljedeće noći moj je cilj 3:30. Potrebno je polako skratiti razmake između hranjenja kako bi se poremetio mamin unutrašnji sat.

P.S. Ne dozvolite da vas one gumene stvarčice zavaraju, bez obzira na to koliko ih sisali, iz njih NEĆE izaći mlijeko! Vjerujte mi.

(lolamagazin.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Odgovori na 7 pitanja i saznaj nosiš li djevojčicu ili dječaka

 

 

Prethodna priča

Odgovori na 7 pitanja i saznaj nosiš li djevojčicu ili dječaka

Naredna priča

Inspekcija sankcionisala 222 roditelja u Kantonu Sarajevo zbog odbijanja vakcinacije

Najnovije iz Samo za Mamu

-->