fbpx

PREPORUKA KOZMETIČARKE / Vedrana Dupanović: Da bismo odabrali pravilnu kozmetičku liniju, potrebno je da odredimo trenutni tip svoje kože

Na tip kože mogu uticati promjene godišnjeg doba, sredina u kakvoj živimo, naše opšte zdravstveno stanje, naša ishrana i slični faktori. Četiri su osnovna tipa kože – normalna, suha, masna i mješovita. Kidsinfo donosi vam nove savjete kozmetičarke Vedrane Dupanović.

NORMALNA KOŽA je najrjeđe zastupljena. To je koža beba, djece do puberteta i malog broja odraslih osoba. Normalna koža je svježa, elastična, zategnuta, gotovo nevidljivih pora. Ovakva koža može postati suha ako se pretjerano izlaže suncu ili se ne njeguje dovoljno.

SUHA KOŽA je sklona perutanju, lako puca i na njoj, čak i u najranijim godinama, mogu da se pojave tanke linije oko očiju i usana. Suha koža je osjetljiva na suh zrak u prostoriji koja se zagrijava, na zrak iz klima uređaja, uticaj vjetra i sunca.

MASNA KOŽA je sklona pretjeranom lučenju lojnih i znojnih žlijezda. Rezultat je sjajna površina s proširenim porama, često ispunjenim nečistoćom.
Nagomilavanjem masnoće i nečistoća koži je onemogućeno da diše i snabdijeva se kisikom. Na takvoj koži nastali komedoni sve dublje prodiru i nije
ih jednostavno ukloniti.

MJEŠOVITA KOŽA je karakteristična po tome da je T zona (čelo, nos, brada) suviše masna i ima sve karakteristike masne kože, dok nedovoljno masnoće ima na ostatku lica i ti dijelovi imaju sve karakteristike suhe kože. Da bi koža držala ravnotežu, suhi i masni dijelovi lica se u tom slučaju moraju tretirati odvojeno.

KAKO ODREDITI TIP KOŽE?

Da biste pravilno ocijenili kojem tipu pripadate, kožu treba potpuno očistiti. U kozmetičkom salonu to se radi uz pomoć pjene za lice. Nakon detaljnog uklanjanja površinske nečistoće, na kožu se nanosi piling. Treba voditi računa da piling ne dođe preblizu očima, a detaljno ga nanosimo oko nosa gdje se obično skuplja jako mnogo nečistoća. Piling se rasporedi na cijelo lice i uklanja
mlakom vodom. Tek ovako detaljno očišćeno lice može se pregledati i odrediti tip kože.

Kod kuće također detaljno treba očistiti kožu. Za suhu i normalnu kožu koristi se mlijeko za čišćenje, a za mješovitu i masnu preporučuju se pjena ili gel za čišćenje. Najefikasnije i najekonomičnije je mlijeko. Nanijeti ga najprije treba na lijevu nadlanicu, a odatle čistim prstom desne ruke na čelo, obraze, nos, bradu i vrat. Prstima obje ruke kružnim pokretima prelazi se cijelo lice i vrat.
Tako se mlijekom pokupi sva površinska nečistoća. Mlijeko se skida s dvije vlažne vatice. Nakon detaljnog čišćenja lica kod kuće treba postaviti uvećavajuće ogledalo ispred snažnog izvora svjetlosti. Slijedeći ranije upute, tada možete odrediti tip svoje kože. Tek nakon toga moći ćete pravilno odabrati i kozmetičku liniju koja je koži vašeg lica potrebna da bi je njegovala.

Svaki pregled i savjet u kozmetičkom salonu Vedrana su besplatni. Potrebno je samo da se najavite na broj telefona 033 767 800.
Posjetite nas na našoj facebook https://www.facebook.com/kozmeticki.salon.vedrana/ ili web stranici www.vedrana.ba.

(Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

PREPORUKA KOZMETIČARKE / Vedrana Dupanović: Prvi korak u pripremama za novogodišnju noć je savršen ten

 
Prethodna priča

Općina Centar nastavlja projekat '365 sport plus'

Naredna priča

Kako zaštititi dječji vid od slabovidosti?

Najnovije iz Zdravlje

-->