fbpx
/

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Bavarske perece

Food bloger Harry Cooper objavio je recept za, mnogima omiljene, bavarske perece. 

Mnogo ih je jednostavnije pripremiti nego što djeluje. Sigurno je da ne ostavljaju nikoga ravnodušnim – napisao je Harry.

Potrebni sastojci: 

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 9 g suhog  kvasca/germe  (jedno pakovanje)
  • 50 g putera
  • 1 l vode
  • velike kašike sode

Priprema: 

  • U mlako mlijeko dodati kvasac, izmješati i ostaviti 5-10 min da se kvasac aktivira.
  • U brašno dodati mlijeko i kvasac
  • Umijesiti tvrdo glatko tijesto
  • Folijom prekriti posudu sa tijestom i ostaviti 1h na toplom.
  • Izrezati tijesto na 8 jednakih dijelova
  • Svaki dio tijesta izvaljati na otprilike 40 cm dužine
  • Napraviti sa tijestom slovo “U” i krajeve prebaciti jedan preko drugog
  • Krajeve tijesta saviti prema dole i  spojiti sa tijestom
  • U duboki lonac staviti 1l vode da proključa
  • Skloniti sa zagrijane površine i dodati 3 kašike sode
  • Vratiti na zagrijanu površinu i ubaciti perece (jedan po jedan)
  • Kuhati perece po 30 sekundi
  • Izvaditi perece i staviti na kalup obložen papirom za pečenje i posoliti
  • Peći perece u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni,  20- 25 min

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Samo za mame: Ines Jarak kao modna inspiracija

Naredna priča

Video: Najljepše tvrđave u BiH – prvi dio

Najnovije iz RECEPTI

-->