fbpx

SBK: Bez povratka u školske klupe, osim za maturante

U Srednjo-bosanskom kantonu ove školske godine učenici se neće vraćati u učionice najvjerovatnije, izuzev za maturante koji će dio završnih ispita polagati online, a dio u školama.

Ovo je potvrdio ministar obrazovanja SBK-a Bojan Domić.

Na pitanje novinara na koji način će učenicima biti zaključene ocjene, Domić je kazao da je, uz ocjene koje su imali prije uvedenih mjera zbog pandemije korona virusa, nastavnicima dana mogućnost online ocjenjivanja.

– Uz stare ocjene, u instrukciji smo naveli da ostavljamo mogućnost online ocjenjivanja, koje se, naravno, malo drugačije vrednuje nego uobičajeno – kazao je on.

Govoreći o maturantima, Domić je kazao da će oni završne radove poslati putem e-maila, dok će obrana radova biti u školama, sukladno propisanim mjerama zaštite.

– Kad su u pitanju njihovi pisani završni ispiti odlučili smo da to, ipak, bude u školama, naravno, uz propisanu distancu, dok će usmeni ispiti biti polagani online. Naravno, tamo gdje za to ima uvjeta, a tamo gdje nema ostavlja se mogućnost da to bude u školama. Također, za svu djecu koja, iz bilo kojeg razloga, ne mogu pristupiti pismenom ispitu, ostavlja se mogućnost da se nađe srednja ocjena iz prethodnih ocjena – naglasio je Domić.

Dodao je da će preuzimanje svjedožbi biti organizirano sukladno postojećim mjerama zaštite.

– Upis u srednje škole, bit će definiran slično kao za prvačiće, dakle uz evidentiranje putem e-maila. Sve ono što se može odložiti bit će odloženo i u većini škola neće biti potrebe da djeca dolaze do srpnja ili kolovoza – naglasio je on.

Domić je kazao da se, zbog rada na dokumentaciji, nastavnici vraćaju u škole u SBK-u.

(Interview.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Heroji su među nama - podržite djecu oboljelu od raka

Naredna priča

10 činjenica o uključenosti očeva

Najnovije iz VIJESTI

-->