fbpx

10 činjenica o uključenosti očeva

Istraživanja pokazuju ne samo da su očevi sposobni za pružanje njege, već da djeca izravno profitiraju od roditeljskog doprinosa očeva.

Saznanja iz brzorastuće znanosti ranog djetinjstva i ranog razvoja mozga, pokazuju pozitivan, cjeloživotan utjecaj koji očevi mogu imati pozitivnim sudjelovanjem u ranom stadiju života njihove djece. Dobrobiti koje proizlaze za djecu nisu ograničene samo na njihovo djetinjstvo.
Osobe čiji su očevi bili aktivno uključeni u njihovo djetinjstvo, imaju veće šanse ostvariti uspješniju karijeru, stabilan i dugotrajan brak te se kompetentnije nose sa stresom. Vezana saznanja ukazuju na to da emotivna odsutnost očeva ima dugotrajan, negativan učinak na djetetov razvoj. Pod pojmom “odsutnost oca” podrazumijeva se bilo koja situacija u kojoj je otac emotivno i psihički nepovezan s djecom, bilo da živi u istom domu ili ne.

10 činjenica o sudjelovanju očeva

1. Očevi i djeca mogu biti jednako povezani kao majke i djeca. Kada su oba roditelja prisutna, djeca su vezana za oba roditelja od početka života.

2. Sudjelovanje očeva vezano je uz pozitivne učinke na zdravlje kod djece, kao što su poboljšani dobitak na težini kod prijevremeno rođene djece te veći postotak dojenja.

3. Uključenost očeva koji koriste autoritativne tehnike roditeljstva (puno ljubavi, ali s jasnim granicama i očekivanjima), vodi ka boljem emotivnom, akademskom i društvenom usmjerenju kod djece te pozitivno utječe na njihovo ponašanje.

4. Za djecu koja osjećaju privrženost svome ocu, u odnosu na djecu koja ju ne osjećaju, postoji dvostruko veća šansa da će se upisati na fakultet ili pronaći stabilan posao nakon srednje škole, 75% manje rizika da će postati roditelji kao maloljetnici, 80% manje rizika da će završiti u zatvoru, te dvostruko manje mogućnosti da dožive višestruke simptome depresije.

5. Očevi imaju iznimno važnu ulogu u razvoju djeteta. Odsutnost oca otežava razvoj od ranog djetinjstva kroz kasnije faze djetinjstva pa sve do odrasle dobi. Psihološka šteta koja nastane zbog očeve odsutnosti tijekom djetinjstva, prisutna je cijeli život.

6. Kvaliteta odnosa između oca i djeteta puno je važnija od točno određenog broja sati provedenih zajedno. Očevi koji ne žive zajedno s djecom mogu imati pozitivne učinke na društveno i emotivno dobrostanje djeteta, kao i na akademski uspjeh i prilagodbe u ponašanju.

7. Visoka razina očeve uključenosti povezana je s visokom razinom društvenosti, samopouzdanja te samokontrole kod djece. Djeca čiji su očevi uključeni i angažirani oko njih, imaju manje ispada u školi te se upuštaju u manje rizičnih ponašanja u adolescentskoj dobi.

8. Djeca s aktivno uključenim očevima imaju: 43% više mogućnosti biti odlikaši te 33% manje mogućnosti da će ponavljati razred, od onih koji nemaju uključene očeve.

9. Uključenost očeva smanjuje učestalost problema u ponašanju kod dječaka, istovremeno smanjujući delinkventnost i ekonomski nepovoljan položaj kod obitelji s niskim prihodima.

10. Uključenost očeva smanjuje psihološke probleme i postotak depresije kod mladih žena.

(roda.hr, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

SBK: Bez povratka u školske klupe, osim za maturante

Naredna priča

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Supa od tikve

Najnovije iz Samo za Tatu

-->