fbpx
/

NIKAD VIŠE Zašto je psihologinja Željka iz Beograda napustila sve roditeljske Viber grupe

Mnogim će roditeljima ova priča biti poznata. O grupama, mamama, poklonima

Psihologinja i psihoterapeutkinja Željka Kurjačka Stanić odlučila je napustiti sve Viber grupe koje mame kreiraju uoči blagdana i kraja školske godine.

Ostajem samo u Viber grupi koju je napravila odgojiteljica, učiteljica ili trener, one u kojima se šalju važne obavesti. Grupe u kojima se prikuplja novac vaspitačici za poklone ili djeci za Djeda Mraza napuštam od sada pa zauvijek, dok mi djeca ne odrastu – napisala je na Facebooku.

Prekipjelo joj je zbog dogovora oko zajedničkih darova za djecu.

Imam relativno malo iskustva s tim grupama jer mi djeca tek dvije godine idu u vrtić. U prvom vrtiću naivno sam predložila da za Novu godinu ne kupujemo samo slatkiše, već nešto korisnije, trajnije. Knjige, drvene kockice, na primjer. Da osmislimo i naručimo preko interneta, umjesto da kupujemo u trgovini što ima. Imali bismo daleko veći izbor kvalitetnih stvari za iste novce, umjesto da odemo kod Sanje u dućan i uzmemo pet kila barbika i pištolja. Joj, skoro su mi oči iskopale kad sam to predložila – pojasnila je.

“Čemu učimo djecu?”

Iako drugi roditelji smatraju da se djeca najviše raduju slatkišima, psihologinja tvrdi da je to zbog toga što ih se uči da ih jedu.

Raduju se i moji, ali ih u kući nemamo. Jedu ih kad netko donese ili kad odu u goste pa ih tamo posluže. Posledica toga je da se moja deca raduju još više indijskom orahu i bademima nego čokoladnoj bananici. I ja im kupujem indijski orah i bademe, po istoj ceni. Raduju se i moji barbikama i plastičnom traktoru, ali ja bih radije da im kupim nešto što će trajati dulje, a ne nešto što ćemo baciti za dvije nedelje se polomilo. Čemu učimo djecu kupujući im svake nedelje po jednu novu plastičnu igračku? – pita se.

Što se tiče skupljanja novca za darove vaspitačima i vaspitačicama, Željka Kurjačka Stanić uvjerila se da je i to ista priča.

Stvarno ne volim davati novac da bismo kupili jedan krajnje bezličan poklon. Ono pojavila se reklama na Instagramu koja reklamira ‘savršen poklon za vaspitačice’. Recimo, rokovnik na kojem je ugravirano ‘najboljoj vaspitačici’. Ili bombonijera gdje vam uslužno na svakoj čokoladici napišu ime svakog deteta iz grupe za samo par hiljada dinara. I mama koja se samoproglasila da skuplja novac u grupi oduševi se i predloži. I ostale mame se oduševe i to onda odlučimo kupiti vaspitačici. Bezlično do boli. Ali odradili smo poklon, skinuli obvezu s dnevnog reda. Je li se vaspitačica obradovala? Koga briga – nastavila je u svojoj objavi.

“Ne želim učestvovati u najružnijem obliku potrošačkog mentaliteta”

Zaključila je da nikome nije važno sviđa li se dar uopće vaspitačicama .

Njihovo je da odrade jedan osmeh, još bolje, da se slikaju s poklonom da mama organizatorica podijeli u grupi kako smo obradovale odgojiteljicu i kraj priče. Dakle, odlučila sam da moja noga više neće kročiti u Viber grupu koju mame same prave. Nisam toliko bogata da kupujem jeftine stvari. Ne daje mi se novac za punu vreću slatkiša koje inače ne jedemo niti imamo u kući, a koje ćemo pojesti ako ih budemo imali i osjeati se loše zbog toga. Ne daje mi se novac da kupujem sebi loše raspoloženje. I najvažnije, ne želim učestvovati u najružnijem obliku potrošačkog mentaliteta – kupi bilo što da zadovoljiš formu, a kad primiš to nešto, nasmeši se i zahvali da zadovoljiš formu – poručila je te dodala da će sa svojom djecom nastaviti izrađivati poklone.

Moja deca će znati da se učiteljici donosi prvo cvijeće iz vrta na proljeće i da joj se za Novu godinu piše čestitka. To ih želim učiti. Učestovati prešutno u nečemu s čime se ne slažemo, greh je. To više neću raditi – zaključila je.

Prethodna priča

IMA IQ SKORO KAO EINSTEIN Ova curica ima šest godina, a postala je članica Mense

Naredna priča

NIJE SVAKI SAN SLADAK Ima mjesta gdje bebe ne smiju spavati

Najnovije iz RODITELJI

-->