fbpx
///

NIJE SVAKI SAN SLADAK Ima mjesta gdje bebe ne smiju spavati

Ako ostavite bebu spavati na mjestima na kojima beba ne bi smjela spavati, ponajprije ugrožavate njene dišne putove.

Kada smo u trgovinama s dječjom opremom, nekako uvijek pretpostavljamo da su ti proizvodi apsolutno sigurni za korištenje. Sigurno spavanje je vrlo važno bebe pogotovo provode spavajući većinu dana.

Iako mnogi proizvodi imaju neka sigurnosna ograničenja, roditeljima nekako uspiju promaknuti. Na primjer: ne stavljati u kolijevku, ne koristiti za spavanje i slično… Dakle, ispravno razmišljate kada vjerujete da su stvari koje kupujete za bebu sigurne. No, sigurne su samo kada ih koristite na način kojeg propisuju proizvođači.

Bez obzira koliko se neki predmet činio “sigurnim”, uvijek pročitajte upute za uporabu. Imajte na umu da je sigurno spavanje važno, a ne neka bezvezna krilatica.  Tako nije sigurno da djecu ostavite spavati na sljedećim mjestima, što mnogi često čine:

Stolice za ljuljanje ili na vibraciju

Bebe ne bi trebalo ostavljati u stolicama za ljuljanje bez nadzora. Ako beba kratko odrijema u svojoj stolici, igra se u njoj tijekom dana ili ju utješite puštajući vibracije, to su sve prihvatljive radnje. No, odnijeti bebu u stolici za njihanje u drugu sobu kako bi “čvršće i dulje” spavala nije preporučljivo, a spavanje u stolici noću dobiva veliko crveno svjetlo jer je već bilo slučajeva gušenja.

Glava može doći u nepovoljan položaj pri čemu se blokiraju dišni putevi. Starija djeca mogu pak nastradati pokušavajući se izvući iz stolice.

Autosjedalice kada nisu u automobilu

Kada beba zaspe u autu, ništa vam nije gore nego pokušati je bez ometanja prenijeti u kuću da nastavi spavati. Vrlo je privlačna pomisao ostaviti je u sjedalici, zar ne? No, možda vas odbije činjenica da kada autosjedalica nije propisno montirana u automobilu, glava djeteta može kao i kod sjedalice za ljuljanje “pasti” i ugroziti protok zraka kroz dišne putove.

Za spavanje je možete iskoristiti u rijetkim situacijama kada je netko u neposrednoj blizini djeteta i može ga svaku sekundu kontrolirati i “imati na oku”.

Kauč, fotelja i slično

Udoban kauč čini se kao savršeno mjesto za malo odspavati, a mislite si: Ako mogu ja, zašto ne bi mogla i moja beba? Dok je za vas to savršeno mjesto, za bebu je vrlo opasno. Ona se tek uči micati i ne zna kontrolirati svoje tijelo. Ponekad se mogu otkotrljati, pa se zbog nedovoljno snage ne mogu vratiti natrag. ako se beba pomakne do jastuka, on joj može ugroziti disanje. Ili ako pak “krene” na suprotnu stranu, može lako završiti na podu.

Svojim umirujućim pokretima ljuljačke su postale izvrsne tješiteljice nervozne i uplakane djece. No, nikako nisu namijenjene za dugotrajno spavanje, iako vam se čini da je dijete u njima ograđeno i da ne može nikuda “pobjeći”.
Glavni sigurnosni problem je kompromitiranje dišnih puteva, kao i sa svim ostalim predmetima na ovom popisu. Dijete u ljuljački zato treba provoditi vrijeme isključivo uz prisustvo odrasle osobe.

Prethodna priča

NIKAD VIŠE Zašto je psihologinja Željka iz Beograda napustila sve roditeljske Viber grupe

Naredna priča

Želite zatrudnjeti? Prepoznajte znakove ovulacije

Najnovije iz BEBE

-->