fbpx
//

NAUČIMO ZAJEDNO Kako da nam djeca budu opuštena prije testa?

Normalno je osjećati nervozu prije testa u školi. Međutim, previše tjeskobe pred test može izazvati paniku i loš rezultat. Zato evo nekoliko savjeta koji će sigurno pomoći vašem školarcu

Samo rijetki od nas nemaju tremu. Pogotovo pred neki važan razgovor ili ispit.

A kad smo djeca teško savladavamo strah i neizvjesnost. Teško se suočavamo s provjeravama znanja, bez obzira koliko znamo i koliko smo učili. Jer ispred nas uglavnom je bijeli papir i ocjena, koja slijedi i za toga.

Već smo isprobali mnoge metode. Od one “svaka ocjena je za učenika”, do one “samo polako, znat ćeš ti to”.

No, evo još nekoliko savjeta koje možete proći sa svojim školarcem kako bi pobijedio nervozu pred test.

Ponavljanje: Recite djetetu da napravi svoj raspored ponavljanja i da ga se pridržava. Ovo će pomoći da stekne osjećaj kontrole nad svojim radom.

Uči za sve predmete: Ako već nije, neka vaše dijete prekine praksu izbjegavanja ponavljanja lekcija iz predmeta koje mu se sviđaju ili se čine teškima. Budući da će svejedno imati testove i iz tih predmeta, bitno je da ih sve ponavlja.

Organizicija je pola posla: Neka se dijete uviijek pobrine da je školska torba i sve ostalo što ti treba za test, spremno večer prije testa.

Na vrijeme u krevet: Večer prije testa nastojte da dijete ode na spavanje ranije. Idući dan treba biti odmorno. .

Pozitivno razmišljanje: Važno je, prije svega, stvoriti pozitivnu atmosferu zamišljajući kako će test dobro proći. Neka se vaše dijete osjeća samouvjereno i opušteno tokom testa. Pomozite mu/joj da to zamisliti sa što je više moguće detalja. Ako ipak ima negativnih misli, pokušajte ih zajednički zamijeniti pozitivnom idejom.

Važno je opustiti se: Pobrinite se da dijete ima i slobodnog vremena pred test. Stalna briga neće pomoći da se bolje pripremi za ispit.

Doručkak je obavezan: Iako vaš školarac možda nije raspoložen/a za jelo prije testa, pokušajte ga natjerati da doručkuje. Mozak treba energiju za rad.

Samo mirno: Naučite dijete ovoj tehnici – ako počneš osjećati nervozu, samo duboko diši.

Ne paničari:  Naučite dijete da kaže sebi – “Ja MOGU položiti ovaj test!”.

Gledajte šire: I mi i djeca trebamo zapamtiti da su testovi važni. No,nisu najbitnija stvar na svijetu. Ocjena se uvijek može popraviti!

Prethodna priča

SEZONA JE ZAČEPLJENIH NOSIĆA Stari domaći recept koji će pomoći da dijete prodiše

Naredna priča

BIRAJTE PAŽLJIVO Savršeni pokloni za svaku trudnicu

Najnovije iz Obrazovanje

-->