fbpx
///

NE VJERUJTE SVEMU ŠTO ČUJETE ILI PROČITATE Pet mitova o odgoju djece koji zapravo nisu tačni

Roditeljima, bez obzira imaju li jedno, dvoje ili više djece teško prepoznati šta je dobro, a šta loše u potezima koje povlače u odgoju svoje djece. Postoji bezbroj savjeta za odgoj djece, ali ne trebamo vjerovati svemu što pročitamo ili čujemo. Neke stvari koje se tiču roditeljstva zapravo i nisu tačne.

Bright Side je popisao pet mitova o odgoju koje često čujemo.

Šećer čini djecu hiperaktivnom

Prema istraživanjima, šećer većinu djece ne čini hiperaktivnom. Ako djeca polude kad su na dječjem rođendanu, to je zbog adrenalina, a ne zbog slatkiša.

Potrebe djece uvijek moraju biti na prvom mjestu

Roditeljstvo može biti emocionalno i fizički iscrpljujuće i doista zahtijeva puno truda i napornog rada kako bi se zadovoljile potrebe djece. Vrlo je važno da roditelj bude zdrav i stabilan kako bi svoju djecu vodio u pravom smjeru.

Djecu možemo razmaziti ako ih previše držimo

Bebe trebaju pažnju roditelja jer im ona pomaže u emocionalnom, fizičkom i mentalnom rastu. Važno je držati bebe kako bi osjetile toplinu, pravilno disale i zdravo dobivale na težini. Očeve se potiče da drže bebe kako bi s njima razvili blisku vezu, a ne kako bi ih razmazili.

Dobro je pustiti dijete da plače

Bebe ne znaju što je manipulacija i nije dobra ideja pustiti ih da plaču. Plač je najčešće signal da nešto nije u redu. Bebe nam tako signaliziraju da su gladne, da ih treba presvući, da im je hladno ili vruće ili da ih nešto boli.

Fizičko kažnjavanje je dobar način discipliniranja djece

Fizičko kažnjavanje uzrokuje da djeca postanu agresivna i asocijalna. Dugoročne posljedice mogu biti i problemi s mentalnim zdravljem. Stručnjaci savjetuju roditeljima da grade odnos pun povjerenja i porade na iskrenoj komunikaciji s djecom. Trebali bismo ostati smireni tijekom izljeva bijesa i postaviti jasne granice, a ne posezati za fizičkim kažnjavanjem.

Prethodna priča

KAKO SE RIJEŠITI TRUDNIČKOG UMORA Nema čudotvornog recepta, ali možeš probati ovako...

Naredna priča

ODRASTANJE JE PROCES Naučite pratiti djetetov motorički razvoj

Najnovije iz BEBE

-->