fbpx
//

KAKO SE RIJEŠITI TRUDNIČKOG UMORA Nema čudotvornog recepta, ali možeš probati ovako…

Umor može biti nuspojava fizičkih promjena koje se odvijaju, uključujući povećanje razine hormona. Pokušaj se odmoriti kad stigneš, te se pomiri s činjenicom da je normalno smanjiti fizičku aktivnost i više spavati u ovom periodu
Umor u trudnoći je sasvim normalna pojava kod većine trudnica.
Trudnički umor se najčešće pojavljuje u prvom i trećem tromjesečju trudnoće, a nerijetko ga prate bezvoljnost u trudnoći, neispavanost u trudnoći, mučnine i povraćanje te slabost u ranoj trudnoći. On može biti nuspojava fizičkih promjena koje se odvijaju, uključujući povećanje razine hormona. Vjerojatno ćeš otkriti da će iscrpljenost nestati oko 12. do 14. sedmice.

Stalno mi se spava

Tokom prvog tromjesečja, umor u trudnoći je uzrokovan hormonalnim promjenama. Tvoje tijelo će proizvoditi više krvi kako bi se hranljive tvari što prije došle do tvoje bebe. Zbog toga su razina šećera, kao i krvni tlak sniženi. Sve to kod mnogih mama izaziva pospanost u trudnoći, jer do mozga dolazi manje krvi nego inače.
Pospanost izaziva i visoka razina hormona, pogotovo progesterona. Također, nije neobično da dođe do smanjenja željeza u krvi, tj. anemije. U prvih 12 sedmica trudnoće se formiraju skoro svi organi kod bebe, pa je potrebno još više energije i hranljivih sastojaka kako bi se sve odvijalo u najboljem redu.

Emocionalne promjene

Umor u trudnoći posljedica je i emocionalnih promjena kroz koje prolaziš. Normalno je da se umor javi kao posljedica zabrinutosti za trudnoću i bebino zdravlje, ali i kao posljedica uznemirenosti promjenama na tijelu. Kada se psihički i fizički navikneš na novo stanje, umor u trudnoći će se smanjiti. Malaksalost, pospanost i ostali simptomi trebali bi se smanjiti, ali ćeš se osjećati kao da se tijelo vraća u prijašnje stanje.
Umor u drugom tromjesečju nije toliko izražen zato što bi se dotad hormonalno stanje trudnica već trebalo stabilizirati.

Ponovo malaksalost

Malaksalost u trudnoći se opet javlja u zadnjem tromjesečju. U ovom trenu dio umora je prouzrokovan nošenjem dodatne težine.
Osim toga, neispavanost u trudnoći se uglavnom javlja u ovom vremenu zato što sve teže pronalaziš dobar položaj za spavanje. Gotovo tokom cijele trudnoće trudnice najviše problema imaju s čestim mokrenjem tokom dana i noći upravo zbog položaja bebe koja nerijetko pritiska mjehur i uzrokuje stalno odlaženje na zahod.
Također, bebino često okretanje i udarci u ovom razdoblju mogu značajno utjecati na pojavu umora, iscrpljenost i bezvoljnost u trudnoći.
Tokom trećeg tromjesečja trudnoće se kod nekih trudnica često javlja i strah od porođaja što može dodatno utjecati na manjak sna, pojavu napetosti i trudnički umor.

Kako pobijediti umor u trudnoći?

Osnovna stvar koju morate shvatiti je da je umor u trudnoći znak da usporite. Tijelo ti daje jasne znakove da je došlo vrijeme kada se moraš brinuti o sebi, ne izlagati se naporu i prije svega voditi uredniji život i bolje se hraniti.
Pokušaj biti realna o onome što možeš učiniti, te se nemoj kriviti zbog toga što ništa ne uspijevaš završiti.

Niko ne očekuje da budeš superžena

Odmori se koliko stigneš sjedeći s podignutim nogama tijekom večeri i odlazeći u krevet ranije.
Kada je to moguće, pusti da ti drugi ljudi pomognu obavljati kućanske poslove i druge obveze. Ovo je osobito važno ako već imaš djecu te jednostavno ne možeš dići noge u zrak kad to poželiš.
Unosi dovoljno tekućine, iako ti je već zasigurno dovoljno odlazaka na zahod i bez ovog savjeta. Unos dovoljno tekućine zaista će pomoći tako što će spriječiti pojavu moguće glavobolje te osigurati dovoljno kisika.
Provjeri jedeš li zdravu trudničku hranu te izbjegavaj kofein i slatko, koji će ti nakratko podići razinu energije no nakon toga dati osjećaj umora zbog pada razine šećera u krvi. Lagano vježbaj svaki dan.
Spavaj! Stalno spavanje u trudnoći nije neobično nego je potrebno, stoga se nemoj čuditi ako svako malo odlaziš na spavanje tijekom dana.

Prethodna priča

ODGOJITE SRETNE LJUDE Dragi roditelji, ovih 8 stvari ne smijete da očekujete od svoje djece

Naredna priča

NE VJERUJTE SVEMU ŠTO ČUJETE ILI PROČITATE Pet mitova o odgoju djece koji zapravo nisu tačni

Najnovije iz Put do trudnoće

-->