fbpx
////

NIJE ZABRANJENO Da li i koliko vode treba davati bebama koje su na mliječnoj ishrani

Nije greška djetetu nuditi vodu, ali doktori napominju da joj ne treba davati na flašicu, jer u tom slučaju beba flašicu vuče kao cuclu, a kada pije toliko vode, razvodnjava enzime u želucu ili mlijeko koje je već posisala

Novopečeni roditelji imaju mnogo nedoumica, pa savjete često traže na internetu ili od iskusnijih roditelja. Nerijetko se kao jedna od glavnih tema nameće i ona u vezi sa unosom vode kod beba, odnosno da li im treba davati vodu uopšte, ako da – koja je to količina u pitanju. Za svaku nedoumicu u vezi sa bebinim rastom, razvojem i ishranom, uvijek treba konsultovati pedijatra.

Može na kašičicu

– Ukoliko je beba na podoju, do četiri mjeseca joj ne treba voda, jer u majčinom mlijeku je najviše vode. U slučaju da je u nekom toplom prostoru, u nekoj zemlji gdje je previše toplo, može se ponuditi voda, na kašičicu, ali ako beba ne uzima rado vodu, ne treba forsirati – ističu stručnjaci.

Kada su velike vrućine ili je u prostoriji previše toplo – bebi tada treba voda.

Dakle, nije greška djetetu nuditi vodu, ali doktori napominju da joj ne treba davati na flašicu, jer u tom slučaju beba flašicu vuče kao cuclu, a kada pije toliko vode, razvodnjava enzime u želucu ili mlijeko koje je već posisala.

Ukoliko stalno nudimo bebi vodu i ona prihvati da je pije, misleći da je to mlijeko ili pak cucla, dešava se da ona onda uzima manje mlijeka, jer će voda napraviti sitost, a samim tim će beba manje sisati. Dakle, dolazi do lančane reakcije – beba manje sisa, dojke se manje prazne, što za posljedicu ima manje nadolaženje mlijeka.

– Beba će lošije napredovati, njoj mesto u želucu zauzima voda, a ne mlijeko, voda nema ulogu u djetetovom razvoju – napominju pedijatri.

Kada beba konzumira adaptirano mlijeko, onda se pak savjetuje voda, jer je ono kaloričnije. U tom slučaju se može ponuditi, ali nikako ne insistirati.

– Nije zabranjeno, to je loša konstrukcija rečenice da je voda zabranjena. Voda nije zabranjena, nego prosto nema svrhu, nema potrebe da beba dobija vodu kada sisa – zaključuju pedijatari i navode da roditelji pogrešno tumače šta nije preporučljivo raditi, a šta je strogo zabranjeno.

Sat vremena poslije obroka

Sa četiri mjeseca beba počinje da uzima nemliječnu hranu, prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji i Evropskom udruženju pedijatara.

– To nije kalorična hrana, prvo idu voće i povrće, koji nisu kalorični. Međutim, kada se djetetu nudi meso, žumance, maslinovo ulje, tada treba ponuditi vodu – sat vremena poslije obroka – napominju pedijatri.

Važno je na kraju znati da ni ni bebe, baš kao ni odrasli ne treba da piju vodu tokom obroka i neposredno poslije obroka, jer se razvodnjavaju enzimi koji vare hranu.

Prethodna priča

PITANJE SVIH PITANJA Kako uspješno nagovoriti djecu da pospreme svoju sobu?

Naredna priča

ZADAĆA NIJE CILJ Cilj je dijete postane marljivo i savjesno

Najnovije iz BEBE

-->