fbpx

Magistrica pedagogije Aida Čorbo za Kidsinfo: Odgojni principi za sretno i ispunjeno djetinjstvo

Aida Čorbo je magistrica pedagogije, ali i majka troje mališana; djevojčice od pet godina i dječaka od tri i po, odnosno jednu i po godinu. Uz svoj redovni posao, Aida je posvećena i hobiju, tačnije YouTube kanalu koji je pokrenula usljed želje da roditeljima pomogne da, kako ističe, roditeljstvo shvate kao ogroman blagoslov, te da im pokaže kako uz jednostavne savjete mogu uspostaviti veoma lijepu vezu sa svojom djecom. Uz to, Aida ima i Facebook stranicu na kojoj piše o osjećanjima i odgoju.

Ona za sebe kaže da je veoma ispunjena majka u svakom smislu, a za Kidsinfo portal piše o odgojnim principima koji će vam pomoći ukoliko imate neke roditeljske dileme. U nastavku pročitajte Aidin tekst.

Budite ispravan uzor svome djetetu. Djeca gledajući ponašanje svojih roditelja od njih uče. Mnogo više utjecaja u odgoju vaše djece će od vaših riječi imati vaše ponašanje i ophođenje prema djeci i drugim osobama. Naprimjer, učite dijete da ne treba da laže, a kada vas neko nazove date djetetu svoj mobitel da se javi i kažete mu: “Kaži da nisam tu.” Dijete će uraditi onako kako ste vi uradili, lagat će jer ste ga tome naučili, jer ste i vi koristili laž. Koliko god ovaj primjer izgledao bezazleno, zaista vi ste ga naučili pogrešno i to možete ispraviti samo ako ubuduće ne budete lagali. Vaša djela mnogo više odjekuju i mnogo više imaju učinka od vaših riječi.

Kada napravite neku grešku izvinite se, tako će vaše dijete naučiti da se izvine. Nije sramota reći „izvini“ nego je to, baš naprotiv, itekako potrebno. Jer svi smo mi ljudska bića koja su sklona greškama, stoga kada pogriješimo trebamo se iskupiti za svoju grešku. Nekada se desi da nismo dobro razumjeli naše dijete i uradili smo nešto drugačije od onoga što je ono očekivalo, dijete počne plakati, mi uviđamo da smo napravili grešku, prigrlimo naše dijete i izgovorima čarobne riječi: “Izvini, zaista nisam dobro razumjela.” Na ovaj način, osim što ćemo smiriti naše dijete, ono će naučiti da kada pogriješi treba se izviniti i da je to sasvim u redu. U redu je pogriješiti i u redu je izviniti se.

Djetetu treba dozvoliti da pogriješi. Pitate se kako? Ukoliko želite izvesti dijete u park naprimjer, a ljetni je period i dijete želi obući nešto toplo… želi obući džemper, vi mu to dopustite, a u torbu spremite neku komotniju odjeću. Kada dijete bude shvatilo da je pogriješilo, nemojte mu reći: “Jesam li ti rekla da će ti biti vruće?” Pitajte ga: “Kako je bilo obući ovu toplu odjeću na ovoj vrućini? Je li bilo zabavno?” Tako se ono neće osjećati loše i shvatit će da ga, iako je pogriješilo, roditelji  svakako vole. Kao i mi odrasli i djeca najbolje uče na svojim greškama. Kada pogriješe vrlo je važan naš pristup da, ne daj Bože, dijete ne počne osjećati krivnju svaki put kada napravi grešku. Zato moramo paziti da mu, kada dijete uvidi svoju grešku, na to ukažemo bez osuđivanja i izrugivanja.

Nemojmo djeci lijepiti epitete kao što su: stidljiva je, nedruštvena je, stalno negoduje itd. jer dijete će se poistovjetiti sa ovim osobinama i zaista će pomisliti da je takvo, a ustvari samo je sada takvo. Čak i da jeste takvo ne trebamo to potencirati i stalno spominjati kao njegovu osobinu jer vrlo teško ćemo je onda moći ispraviti. Ukoliko budemo konstantno lijepili ove epitete nećemo tako spriječiti da dijete bude nedruštveno ili stidljivo nego ćemo dodatno mu pomoći da ostane takvo. Umjesto lijepljenja ovih epiteta i osobina odvedite dijete među drugu djecu i pomozite da mu da postane društveno, da pronađe prijatelje svoga uzrasta i uspostavi komunikaciju s njima.

Dozvolite svome djetetu da plače i da se isplače. Da iskaže svoje emocije. Treba naučiti da plač nema veze sa spolom niti uzrastom i da i odrasli i djeca plaču, te da je to sasvim prirodna pojava. Dijete treba naučiti iskazati svoje emocije i treba naučiti da ih ne zadržava u sebi. Nemojte svome

djetetu govoriti da ne plače ili ako se radi o dječaku nemojte govoriti da muškarci ne plaču jer tako ćete ga spriječiti da iskaže svoje osjećaje, te će postati nesigurno. Zato kada plaču budite im rame za plakanje i njihova sigurna luka. Kada porastu i suoče se sa životnim problemima rado će ih podijeliti sa vama jer kada su bili mali vi ste im dozvolili da iskažu svoje emocije.

Naučite dijete da odrasli nisu uvijek u pravu i da ih ne treba uvijek slušati. Na ovaj način ćete dijete zaštititi od osoba koje mu žele naškoditi. Naučit ćete dijete kada treba reći ne, posebno kada se radi o nepoznatim osobama jer svjedoci smo kakvih bolesnih umova ima i koliko mogu naškoditi našim mališanima. Zato dijete treba znati kada treba reći ne i da je to sasvim u redu i da to ne spada u neposlušnost.

Dragi roditelji nadam se da ćete ove vrijedne savjete sprovesti u djelo i da ćete svome djetetu podariti djetinjstvo puno bezbrižnosti, uživanja, ljubavi, sreće i smijeha. Jer vrlo brzo postanu veliki. Podarimo im prave vrijednosti.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Fokus na detaljima: Zavirite na 1. rođendan kćerke Naide Kundurović Zečević

Naredna priča

Goca Tržan nakon medicinski potpomognute oplodnje: U julu punim 47 godina, ali to me ne obeshrabruje

Najnovije iz VIJESTI

-->