fbpx
///

ZA ILI PROTIV Trebaju li djeca biti vegetarijanci?

Stanovništvo diljem svijeta podiže i othranjuje djecu vegetarijance već hiljadama godina

Ipak, u zapadnim kulturama se na ideju o vegetarijanstvu u dječjoj prehrani često gleda s dozom nevjerice. Čak i doživotni vegetarijanci i vegani koji su vrlo dobro upućeni u to kako održati zdravu i uravnoteženu prehranu, počinju sumnjati u mogućnost podizanja zdrave vegetarijanske djece. Relevantna istraživanja su potvrdila da je vegetarijanstvo sigurno i zdravo te omogućuje normalan rast i razvoj djece!

Dijete vegetarijanac mnogima zvuči kao nespojiva sintagma, ali činjenica je da postoje brojni „za“ i „protiv“ ovakve prehrane u djetinjstvu. Kao prvo, potrebno je razlikovati 4 glavne skupine vegetarijanske prehrane:

  • Lakto-vegetarijanska prehrana uključuje biljnu hranu i mliječnu hranu.
  • Ovo-vegetarijanska prehrana uključuje biljnu hranu i jaja.
  • Lakto-ovo vegetarijanska prehrana uključuje biljnu hranu, mliječnu hranu i jaja.
  • Veganska prehrana uključuje samo biljnu hranu.

Kao i svaka zdrava prehrana, zdrava vegetarijanska prehrana za djecu mora uključivati širok izbor svježih namirnica iz pet skupina namirnica. A to su: voće, povrće, žitarice, mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masti ili zamjene bez mliječnih proizvoda i proteine. 

Svaka grupa hrane ima određene hranjive tvari koje tijelo vašeg djeteta treba za pravilan rast i razvoj.

Je li primjereno za djecu?

Najveća briga kod vegetarijanske prehrane u ranom djetinjstvu je neadekvatnost prehrane. Iako je dokazano da vegetarijanska prehrana ima zdravstvene prednosti, poput nižeg rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Kako za djecu tako i za odrasle. Osim zdravstvenih dobrobiti, usvajanje biljne prehrane može koristiti i okolišu. Za proizvodnju mesa i mliječnih proizvoda potrebno je više vode, zemlje i energije — što pridonosi emisiji stakleničkih plinova koji mogu uzrokovati klimatske promjene.

Riječ stručnjaka pedijatara s Američke akademije pedijatara, Vegetarijanska prehrana, rast i prehrana u ranom djetinjstvu – longitudinalna kohortna studija: „Trenutačno se razlikuju smjernice o primjerenosti vegetarijanske prehrane u djetinjstvu. U ovoj studiji nismo pronašli dokaze o klinički značajnim razlikama u rastu ili biokemijskim mjerama prehrane za djecu s vegetarijanskom prehranom. Međutim, vegetarijanska prehrana bila je povezana s većim izgledima za pothranjenost, naglašavajući potrebu za pažljivim planiranjem prehrane za premršavu djecu kada se razmatra vegetarijanska prehrana.“

Dopustite da dijete proba

Prema podatcima koje smo dobili iz različitih izvora potrebno je konstatirati kako vegetarijanska prehrana svakako ima određene benefite. I da bi trebala bi biti dio cjelokupne prehrane vašeg djeteta. Isto tako ne možemo zaobići ni zaključak Američke akademije pedijatara, koji smatra da je najbolje svome djetetu dopustiti da isproba i jede mesne proizvode.

Međutim uz pravilno planiranje i znanje, dijete može dobiti sve što mu treba nakon veganske prehrane. Najveća briga kod veganske prehrane u ranom djetinjstvu je neadekvatnost prehrane. Roditelji stoga moraju biti vrlo, vrlo dobro informirani, inače postoji rizik da bi neki hranjivi sastojci mogli nedostajati. Poput vitamina D, kalcija, željeza, omega-3 masnih kiselina i mogućeg nedostatka vitamina B12.

Prethodna priča

POLICISTIČNI JAJNICI Najvažniji uzrok neplodnosti

Naredna priča

OSNOVNA PRAVILA Dom mora biti siguran

Najnovije iz Ishrana

-->