fbpx
//

TOP 5 Mitovi o začeću

Mitovi o začeću ostavština su minulih vremena u koje nekim čudom poneki i dalje vjeruju. Zato danas donosimo najpopularnije. Otkrivamo i zašto neki jesu, a drugi nisu istiniti. U davnim vremenima neki od ovih mitova bili su zakon po kojem se živjelo i u kojeg se slijepo vjerovalo. Ipak, u današnjem vremenu dostupne su nam znanstvene metode kojima je moguće dokazati ili opovrgnuti neka od tih vjerovanja.

Mit 1#

Predugo uzimanje tablta za kontracepciju odgodit će trudnoću

Ovo je mit. Ako ste proveli godine svog života pokušavajući ne zatrudnjeti, sasvim je prirodno zapitati se hoće li trebati vremena da se stvari vrate na pravi put. Dobra vijest je da neće! Nekim se ženama plodnost vraća čim prestanu uzimati pilule, no drugima može proći oko mjesec dana da se nastavi ovulacija – naravno, sve dok nema drugih problema.

Mit 2#

Žene su najplodnije tačno 14. dan svog ciklusa

Nemaju sve žene jednaku duljinu ciklusa. Činjenica je da su žene najplodnije u danima koji prethode i na dan ovulacije kada jajnik oslobađa jajnu stanicu. Ovulacija se može dogoditi bilo kada između 11. i 21. dana nakon zadnje menstruacije žene. Seksualni odnos unutar vremenskog okvira od pet dana koji prethode ovulaciji i na dan ovulacije daje najbolje šanse za trudnoću.

Mit3#

U prosjeku, parovi začnu unutar dva mjeseca od prvog pokušaja

Sposobnost začeća razlikuje se među parovima. Mnogi čimbenici utječu na začeće, uključujući dob, zdravlje plodnosti i muškarca i žene. Oko 59 % parova koji pokušavaju zatrudnjeti bit će uspješni u roku od tri mjeseca, a oko 85 % u roku od godinu dana od prvog pokušaja. Ako ne možete zatrudnjeti unutar godinu dana, dogovorite termin kod stručnjaka. Ako ste stariji od 35 godina, razmislite o ranijem dogovoru za termin.

Mit4#

Bokserice su bolje od gaćica kada pokušavate zatrudnjeti

I ovo je mit. Kad se vaš partner pregrije – bilo da je u hidromasažnoj kadi, sauni, vježba u biciklističkim hlačama ili nosi uske bijele hlače – proizvodnja njegove sperme bi mogla pasti. Međutim, u većini slučajeva to nije dovoljno da bi se napravila velika razlika. Zapravo, istraživanje na gotovo 500 muških partnera pokazalo je da utjecaj izbora donjeg rublja na sjeme nije dovoljan da utječe na plodnost većine muškaraca.

Mit5#

Žene ne mogu zatrudnjeti tijekom menstruacije

Dok će žena najvjerojatnije zatrudnjeti ako ima spolni odnos nekoliko dana prije i tijekom ovulacije, još uvijek je moguće zatrudnjeti tijekom menstruacije. Spermij može preživjeti u maternici do pet dana, a ako imate spolni odnos pred kraj mjesečnice, postoji mogućnost da spermij može oploditi jajnu stanicu nakon što se oslobodi tijekom ovulacije. Općenito, ova je pojava rijetka, ali vjerojatnije je da će se pojaviti kod žena s kraćim menstruacijskim ciklusima.

Prethodna priča

IZAZOVI I OČEKIVANJA “Koliko godina je previše da budeš tata?

Naredna priča

NEUSTRAŠIVI ZNAK Vrijeme je malih Lavova i Lavica

Najnovije iz Put do trudnoće

-->