fbpx
//

IZAZOVI I OČEKIVANJA “Koliko godina je previše da budeš tata?

Iako se ponekad (nekima) čini nerazumljivim, očinstvo u starijoj dobi u ubrzanom suvremenom dobu nije rijetka pojava

Prosječna dob očeva koji su prvi put postali očevi prelazi tridesetu. I ima stalni porast iz godine u godinu barem od 2016.

Pitanja i rizici

Očinstvo u starijoj dobi postavlja pitanja o rizicima i jedinstvenim prednostima povezanim s očinstvom. 

Dok žene nakon 30. godine često dobivaju podsjetnike o svom biološkom satu, muškarcima također sat otkucava. Kako muškarci ulaze u kasne 30-e, mogu se pitati postoji li dob koja se smatra prestarom da bi bio otac i postoje li rizici povezani sa začećem u starijoj dobi.

Definiranje onoga što predstavlja “stariji” u kontekstu očinstva predmet je stalnih istraživanja. Dok se većina studija usredotočuje na muškarce u 40-ima, neki čak smatraju muškarce u dobi od 35 i više godina “starijim očevima”.

Jasno je da prosječna dob očeva stalno raste od 1970-ih. Na primjer, dok su očevi (statistika za Ujedinjeno Kraljevstvo) nekada imali oko 25,5 godina kada su prijavili rođenje djeteta, sada imaju oko 33,3 godine.

I muškarci stare, zar ne?

Baš kao što plodnost žena opada s godinama, muškarci također doživljavaju pad plodnosti kako stare. 

Muškarci u 20-im i 30-im godinama općenito imaju veću šansu da postanu očevi djeteta u usporedbi s onima u dobi od 40 ili više godina. Budući da mlađi muškarci obično imaju kvalitetniju spermu.

A s obzirom da spermij nosi polovicu genetskog materijala potrebnog za začeće, optimalna kvaliteta sperme povećava vjerojatnost uspješne trudnoće. U prosjeku je potrebno oko pet mjeseci za parove koji pokušavaju začeti s ocem mlađim od 40 godina. Dok to može trajati oko dvije godine ako je otac stariji od 40, a čak i duže ako je stariji od 45 godina.

Međutim, važno je napomenuti da ne postoji definitivna dob u kojoj muškarci više ne mogu imati dijete. Za razliku od žena koje dožive menopauzu i prestanu ovulirati.

Odgovor na pitanja poput “Koliko godina je previše da budeš tata?” ili “Jesam li s 45 prestar?” također ovisi o faktorima poput želje da imate više od jednog djeteta. Ako je za začeće jednog djeteta potrebno nekoliko godina, dob roditelja dodatno umanjuje njihove šanse za ponovno začeće.

Dobro je posavjetovati se

Postoje određeni rizici povezani s muškarcima koji imaju djecu u starijoj dobi. Kako muškarci stare, kvaliteta njihove sperme ima tendenciju opadanja zbog različitih čimbenika kao što su promjene  niža razina testosterona. Slično kao kod žena koje imaju djecu kasnije u životu, postoji povećana vjerojatnost genetskih poremećaja kod beba starijih očeva. S godinama kod muškaraca postoji veća vjerojatnost genetskih mutacija ili promjena u spermi, koje se mogu prenijeti na potomstvo.

Dok postati stariji otac nosi svoje izazove i rizike, važno je uzeti u obzir pojedinačne okolnosti i odvagnuti ih u odnosu na potencijalne dobrobiti i radosti očinstva. Savjetovanje s medicinskim stručnjacima može pružiti vrijedne uvide i smjernice za muškarce koji razmišljaju o roditeljstvu u starijoj dobi.

Prethodna priča

DISLEKSIJA KOD MALE DJECE Kako jE prepoznati?

Naredna priča

TOP 5 Mitovi o začeću

Najnovije iz RODITELJI

-->