fbpx
//////

VAŽNO PITANJE Kako odgojiti dijete koje će voljeti svoje tijelo?

Djevojčice i dječaci još prije polaska u osnovnu školu, čak i u vrtiću, počinju primjećivati da se fizički razlikuju jedni od drugih.

Također počinju primjećivati i to da nisu istog oblika i visine.

Kako rastu, a posebno u tinejdžerskoj dobi, slika o vlastitom tijelu pod iznimno je velikim utjecajem vršnjaka i okoline.

Baš zato o ljudskom tijelu treba početi razgovarati što ranije. Tako će dijete rasti okruženo pozitivnim slikama u svome domu. To će se odraziti i na to kako se ponaša prema sebi i prema čitavom društvu.

Evo kako možete započeti.

Skrenite pažnju s vanjskog izgleda na osobine i trud

Ako obratite pažnju na to kako razgovarate s djecom i kako drugi ljudi razgovaraju s vašom djecom, brzo ćete primijetiti da je dječji izgled vrlo česta tema. Često djevojčicama kažemo da su lijepe, slatke, da imaju lijepu haljinu, svilenu kosu…

No što kada bismo umjesto toga govorili kako su kreativni, inteligentni, pohvalili njihov trud i zalaganje, njihov uspjeh u školi ili na nekoj izvannastavnoj aktivnosti.

Također, ako vas dijete, posebno djevojčica, pita kako izgleda, odgovorite joj protupitanjem: Kako se osjećaš u toj odjeći? Je li ti udobno? Sviđaju li ti se boje? Što ti misliš, kako izgledaš?
Rezultat će vas s vremenom iznenaditi.

Obratite pažnju na to kako govorite o sebi

Djeca su male spužve koje upijaju svijet oko sebe i ponašaju se onako kako vide da se ponašaju drugi u njihovoj okolini. To se zove učenje prema modelu.

Dakle, dijete će o svome tijelu učiti onako kako čuje od drugih. Ako kažemo da izgledamo debelo, ako se ne želimo fotografirati „dok ne izgubimo nekoliko kilograma“, ako nam je neugodno pred vlastiti odrazom u ogledalu, dijete će sve to pokupiti.

Dakako, ako smo prije imali takav stav o sebi, on se majčinstvom neće čarobno promijeniti. No važno je da onda barem pokušamo biti neutralni.

Razgovarajte o tome što tijela mogu učiniti, a ne o tome kako izgledaju

Ako redovito vježbate ili ste dijete upisali na neku sportsku aktivnost, ili to tek namjeravate, to je odlična prilika za to da djeci (po)kažete što sve tijela mogu. Govorite im kako zahvaljujući svome tijelu mogu trčati, grliti se, crtati.

Također posegnite i za knjigama koje pojašnjavaju različite dijelove ljudskog tijela tj. anatomiju. Pojasnite im kako funkcionira želudac, čemu služe oči, kako dišemo, kako funkcionira naše srce… Mnoge od tih odgovora možete pronaći u knjizi.

Ljubav prema vlastitom tijelu razvija se od malih nogu.

4. Pomozite djetetu da govori o tijelima

Možda ste doživjeli da dijete pita zašto je neka starija žena ili gospodin „debeli“ i željeli propasti u zemlju od srama. No takve su situacije zapravo sjajna prilika za učenje. Možete reći neke od ovih rečenica.

Nije li super što živimo u svijetu sa svim tim različitim ljudima?

Svatko je drugačije građen, to je ono što nas čini jedinstvenima. Bilo bi tako dosadno da smo svi isti.”

Zdrava tijela dolaze u različitim oblicima i veličinama.

Pogledaj njenu odjeću, nije li baš kul?

Kasnije možete pitati svoje dijete zašto je primijetilo određeno tijelo i razgovarati o tome kako društvo gleda na različita tijela.

Naučite dijete da razmišlja kritički

Unatoč brojnim člancima i ulaganju truda, ne možemo pobjeći od činjenice da živimo u svijetu koji često ljude percipira na temelju težine. Ne možemo se pretvarati da stigma težine ne postoji.

Sukladno dobi, krenite od temeljnih informacija o tijelu, a potom, kako bude raslo, pojasnite i da su fotografije na društvenim mrežama gotovo uvijek dorađene da bi izgledale na određeni način.

Posebno s djevojčicama razgovarajte i o objektivizaciji ženskih tijela te im pokažite one pjesme i tekstove koji pozitivno gledaju na ljubav prema sebi u svim oblicima. Čitajte im što više.

Prethodna priča

NIJE KAO NA FILMU Kad je vrijeme da dijete ostavite samo kod kuće?

Naredna priča

U NAJVAŽNIJIM MJESECIMA Odabir ginekologa važna je životna odluka

Najnovije iz Obrazovanje

-->