fbpx
///

OBRATITE PAŽNJU Opasnosti mogu vrebati i u dvorišnom bazenu

Imate bazen u dvorištu? I vaša djeca sigurno su presretna. No, pripazite.

Najmlađim su kupanje i igra u bazenu jedno od najvećih uživanja.

I zato se većina koji imaju kuću s dvorištem odluči da najmlađima ljeto učini i ljepšim i ugodnijim i zabavnim kupovinom bazena.

No, bez obzira na to što vam je dijete, eto, baš tu u dvorištu, treba imati na umu. I dvorišni bazeni predstavljaju opsasnost. Čak i dubina od 20 cm vode može biti fatalna.

U trgovina ima različitih bazena, različitih cijena i kvaliteta. Od onih malih, lakih za održavanje, do većih sa čvrstim potporama, filterima i pumpama.

Povećati sigurnost

Koji god da imate, vašu djecu bi trebalo da držite na oprezu.

Istraživanja su pokazala da se najviše djece udavi u uzrastu od prve do četvrte godine, a nije nepoznat i slučaj davljenja deteta u kućnom bazenu.

Sigurnost na kućnim bazenma možete povećati tako što ćete mlađu djecu uvek držati na oku, a kada se kupanje završi prekriti bazen.

Uvijek je naravno dobro i razgovarati sa djecom i najbolje bi bilo objasniti im da postoji vreme za kupanje, kada je kupanje završeno, trebalo bi pokriti bazen i preći na drugu aktivnost.

Nije na odmet objasniti da mogu da se povrijede ili da se udave u bazenu.

Budite uz djecu

Uvek budite uz djecu dok se kupaju, u bazenu, za bebe i mlađe je dobro da imaju šlauf ili „mišiće“, a dijete preko četiri godine nastojte da naučite da pliva u nekoj od školica plivanja.

Posle kupanja treba pažljivo isušiti spoljašnje ušne kanale i voditi računa da se ne oštete, jer će tako biti podložniji infekcijama.

Nemojte ostavljati igračke u bazenu kada se kupanje završi, izvadite ih iz i prenesite u kuću ili drugi dio dvorišta.

Izvor zaraze

Pored opasnosti od davljenja, bazeni mogu da budu izvor zaraze: voda koja se sipa u bazene je manje hlorisana i pogodnija je za razvoj mikororganizama.

Preporučljivo je da se voda redovno mijenja, naročito u manjim bazenima namijenjenim bebama i djeci mlađeg uzrasta, a djeca u bazen treba da ulaze čista.

Druga velika opasnost koja postoji je ona od opekotina: vodite računa da bazen ne bude na suncu, najbolje je ispod drveta, u „prošaranoj“ hladovini, jer za nastanak opekotina kod najmlađih dovoljno je i deset minuta izlaganja na suncu.

Uvek mažite djecu UVA i UVB zaštitnim faktorom kada se kupaju u dvorišnom bazenu bez obzira na njihov uzrast.

Boravak na suncu bi trebalo izbjegavati između 10 i 16.30 sati.

Prethodna priča

TATE Pitajte, slušajte, raspravljajte

Naredna priča

NE ODGAĐAJTE Kad je vrijeme za ginekološki pregled nakon poroda?

Najnovije iz BEBE

-->