fbpx
//

SUNČANJE U TRUDNOĆI Kako izlaganje suncu utječe na trudnice i na šta trebaju paziti na ljetovanju?

Mnoge trudnice se ovih dana pitaju se je li sigurno sunčati na plaži ili u solariju. Svakako bi željele imati lijepi ten, no isplati li se riskirati svoje zdravlje i zdravlje još nerođenog djeteta?

Kada su u pitanju trudnice i sunčanje, evo savjeta koji bi vam mogli pomoći ako se želite sunčati na plaži, u solariju ili planirate koristiti preparate za samotamnjenje.

Trudnice i sunčanje
FOTO: Shutterstock

Sunčanje u trudnoći

Bez obzira na to jeste li trudni ili ne, pretjerano izlaganje suncu nosi sa sobom rizike ranog starenja kože i pojave zloćudnog raka kože – melanoma.

Nadalje, UV zrake oštećuju oči i mogu uzrokovati iritaciju, konjuktivitis ili kataraktu, pogotovo ako se ne nose sunčane naočale sa zaštitom od UV zraka.

Osim toga, trudnice trebaju imati na umu još neke činjenice:

  • izlaganje suncu povisuje tjelesnu temperaturu žene čime se povisuje i temperatura fetusa, što može uzrokovati oštećenje mozga
  • mogućnost dehidracije predstavlja opasnost i za majku i za dijete
  • estrogen u trudnoći uzrokuje pojavu kloazmi (pojačane pigmentacije kože) koje zbog sunčanih UV zraka mogu, ali ne moraju, zaostati nakon poroda.

Sunčanje u prvom tromjesečju trudnoće

Neka istraživanja ističu povezanost sunčanih UV zraka i manjka folne kiseline. Naime, UV zrake uzrokuju raspad folne kiseline koja predstavlja glavni građevni element za zdravi razvoj živčanog sustava.

Zato sunčanje u prvom tromjesečju trudnoće, kada se događa proces organogeneze, nikako nije preporučljivo jer bi mogao biti narušen razvoj mozga i ostatka živčanog sustava.

Većina liječnika ne preporučuje korištenje solarija jer isto povisuje tjelesnu temperaturu, a posljedično zagrijava i fetus
FOTO: Shutterstock

Tamnjenje u solariju

Trenutno nema istraživanja koja daju nepobitne dokaze štetnog utjecaja solarija na fetus. 

Općenito, solarij je kao opcija tamnjenja jedna od štetnijih za ljudsku kožu te predstavlja brzinsko rješenje koje nije poželjno ponavljati ili pretjerivati s njim s obzirom na povećan rizik nastanka melanoma.

Većina liječnika ne preporučuje korištenje solarija jer isto povisuje tjelesnu temperaturu, a posljedično zagrijava i fetus.

Preparati za samotamnjenje

Na današnjem tržištu postoji bezbroj proizvoda koji garantiraju brze i sigurne rezultate. Njihova prednost je ta što se izbjegava izloženost UV zrakama i time je smanjen rizik nastanka melanoma ili drugih kožnih promjena.

Za trudnice je bitno raspitati se o tvarima koje sadrže preparati za samotamnjenje jer sve što stavljaju na sebe nađe put kroz kožu do krvotoka te, u konačnici, fetusa.

More u 8. mjesecu trudnoće

S obzirom na sve ranije navedeno, trudnice bi trebale:

  • izbjegavati odlaske na plažu u podne, planirati ili ranije ujutro ili predvečer
  • nositi zaštitna pokrivala za glavu i sunčane naočale
  • skloniti se u hlad
  • nositi laganu, komotnu odjeću od prirodnih materijala
  • koristiti neku od krema za sunčanje za trudnice – trudnice bi trebale koristiti kreme za zaštitu od sunca koje su odobrene za upotrebu u trudnoći.

Zaključno, sunce nije potrebno u potpunosti izbjegavati, već umjereno i pametno se izlagati tijekom dana jer tim putem skupljamo poželjnu količinu vitamina D.

Prethodna priča

DOK PUTOVANJE TRAJE Igrajte se u automobilu

Naredna priča

EVO KAKO DA ODGOVORITE Maaaaama, dosadno mi je

Najnovije iz Put do trudnoće

-->