fbpx

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Pet stvari koje sebi ne smijete uskratiti ako ste roditelj

Lemana Terzimehić je Danijeva mama, Aldinova supruga i učiteljica koja se, kako ističe, nada da uspješno balansira između privatnih i poslovnih obaveza, prijateljskih i društvenih odnosa, te svih drugih uloga koje su joj po rođenju ili sticajem okolnosti pripale. Za naš magazin piše o jednoj od najljepših, ali i, kako često možemo čuti, najtežih životnih uloga, onoj roditeljskoj.

U današnjem tekstu Lemana piše o stvarima koje sebi ne biste trebali uskratiti ako ste roditelj.

Onog trenutka kada postanemo roditelji, naš život dobija potpuno novu dimenziju. Prioriteti se mijenjanju i prilagođavaju djetetu  i njegovim  potrebama. Nerijetko svoje potrebe stavljamo u drugi, čak treći plan i time zanemarujemo sebe kao cjelovitu ličnost, što često može biti uzrok mnogih nezadovoljstava pa i depresivnih stanja.

Zaboravljamo da dijete treba  sretnog i zadovoljnog roditelja, koji je ispunjen u privatnom, ali i u profesionalnom smislu, roditelja koji je odmoran, zdrav i veseo.

Zbog toga nemojte sebi uskratiti ovih pet stvari:

1. Vrijeme SAMO za sebe

Neka to bude nekoliko minuta u miru i tišini. Vrijeme koje ćete provesti uz knjigu, na masaži ili u šetnji, tačnije vrijeme tokom kojeg ćete raditi ono što vas opušta, umiruje i čini sretnim.

2. Vrijeme s partnerom

Veoma je važno da nađete vremena za druženje, razgovor, kafu i slično bez djece. Na taj način gradite i jačate partnerske veze, njegujete vaš odnos i unapređujete međusobnu komunikaciju.

3. Vrijeme s prijateljima

Svako od nas se na trenutak želi odmaknuti od roditeljske ili partnerske uloge i provesti vrijeme sa prijateljima. Šale, smijeh i razgovor napunit će baterije i osvježiti svakodnevnu rutinu.

4. Vrijeme za edukaciju

Neka vam ne bude teško dodatno se educirati i napredovati. Ne moraju to biti programi, seminari i sl. koji se plaćaju. Internet je najveća besplatna biblioteka na svijetu. Nađite ono što vas zanima, čitajte i rastite u profesionalnom ili nekom drugom smislu. Ko zna, možda vam se otvore neka nova vrata profesionalnog svijeta.

5. Vrijeme za brigu o zdravlju

Nemojte da o zdravlju „brinete“ onda kada se problem ili bolest pojavi. Stvorite naviku redovne liječničke kontrole, posebno ginekološke. Zdravstvena kultura nam je na minimumu, pa hajde, da se pokrenemo s mjesta. Učinimo nešto za sebe i za svoju porodicu.

Znam, reći ćete, da je luksuz naći nekoliko trenutaka samo za sebe i svoje potrebe. Neki će pomisliti da je meni lakše jer radim u školi, gdje su radni sati u neposrednom odgojno-obrazovnom radu, mnogo kraći nego nečiji radni dan. No, i moj radni dan ne završava školskim zvonom za kraj zadnjeg časa. Radim dodatne poslove, aktivnosti i slično i vjerujte, radni dan mi traje i duže od 8 sati. Ali stanem, „povučem ručnu“ i poredam prioritete, napunim baterije. Tek tada mogu da se bez nezadovoljstva, osjećaja nelagode ili neispunjenosti posvetim svom djetetu i porodici općenito.

Nađite vrrijeme za bar jednu od ovih stavki tokom dana ili barem tokom sedmice. Uvedite to u svoj dnevni raspored. Osjećat ćete se puno bolje.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Sara Džodžo Stevović: Moje porođajno iskustvo

Naredna priča

Pedijatrica Zagorka Vidović za Kidsinfo: Zaštita djece od sunčevog zračenja i izbor odgovarajuće kreme

Najnovije iz VIJESTI

-->