fbpx
//////

LIJEPO PONAŠANJE SVA VRATA OTVARA

Ima li boljeg komplimenta nego kad vam kažu da vam je dijete pristojno?

Odgojiti pristojno dijete nije lagan zadatak, a roditeljstvo je posao koji radimo 24 sata na dan. Zahtijeva mnogo vremena i strpljenja i učimo ga kako znamo. Neko se uzda u tradiciju, neko u vrijednosti koje nosi iz kuće, neko čita i izučava.

No, postoji i nekoliko savjeta koji će vam pomoći da djetetu pružite najlakše i najbolje načine kako bi savladalo pristojnost ili kako bi to stručnjaci rekli, navike prihvatljivog ponašanja.

Pokaži i reci

Naučite djecu razlikovati dobro od lošeg ponašanja mirnim riječima i postupcima.

Modelirajte ponašanja koja biste željeli vidjeti kod svoje djece. Na primjer, ako želite da vaše dijete zahvali prodavačici, modelirajte to ponašanje tako da i vi radite isto.

No ovo vrijedi i obrnuto  – ako ne želite da vaše dijete psuje, nemojte mu pokazivati to ponašanje.

Postavite granice

Imajte jasna i dosljedna pravila koja vaša djeca mogu slijediti.

Obavezno objasnite ova pravila na način koji odgovara djetetovoj dobi kako bi to mogao shvatiti i primijeniti.

Granice ponašanja moraju biti realne te jasno komunicirane. Dijete mora znati što je prihvatljivo ponašanje, a što ne bez pogađanja.

Objasnite prirodne posljedice

Objasnite djetetu što su prirodne posljedice njihovih odluka.

Na primjer, ako dijete ne želi obući jaknu, a vani je zima, ubrzo će mu biti hladno, a jakne neće biti. Ili ako ne napiše domaću zadaću iz matematike, ne mora se čuditi ako dobije slabu ocjenu.

Zapamtite, prirodne posljedice nisu kazne – niti su to “posljedice” koje ste vi odlučili nametnuti svom djetetu: „Ako ne pospremiš igračke, završit će u smeću!“

Saslušajte ih

Slušanje je važno.

Neka vaše dijete završi priču prije nego što mu pomognete u rješavanju problema.

Pripazite na trenutke kada loše ponašanje ima obrazac, recimo u situaciji kada je vaše dijete ljubomorno. Razgovarajte sa svojim djetetom o tome umjesto da se prijetite kaznama.

Kada dijete slušamo u mlađoj dobi (iako su nam možda dosadni) oni će nam se češće obratiti za pomoć i u starijoj dobi kada smo mi roditelji ti koji želimo više komunikacije.

Posvetite im svoju pozornost

Najmoćnije oruđe za učinkovitu disciplinu je pažnja – za jačanje dobrog i obustavljanje lošeg ponašanja.

Zapamtite, sva djeca žele pažnju svojih roditelja.

Oni žude za vašom prisutnošću i vašom pažnjom.

Žele vam ugoditi kako bi dobili tu pažnju – nemojte im ju uskraćivati!

“Uhvatite” ih kada su dobri

Djeca moraju znati kada čine nešto loše, a kada čine nešto dobro.

Uočite dobro ponašanje i istaknite ga, hvaleći uspjeh i dobre pokušaje. Budite precizni; na primjer: Vau, super si pospremio svoju sobu danas, baš je čisto, čak i ispod kreveta!”

Tako dajete djetetu do znanja da je napravilo nešto dobro i istovremeno mu dajete pohvalu i tako radite na njegovom samopouzdanju.

Nemojte primjećivati samo loše, obratite pažnju i na ono dobro što vaše dijete radi.

Znajte kada ne treba odgovoriti

Ignoriranje lošeg ponašanja ponekad može naučiti djecu prirodnim posljedicama njihovih postupaka.

Na primjer, ako vašem djetetu namjerno “ispadaju” keksi, uskoro više neće imati keksa za pojesti. Ako baci i razbije svoju igračku, neće se moći igrati s njom.

Imajte granicu i nemojte ignorirati ponašanje koje može vašem djetetu pomoći u savladavanju emocionalne inteligencije – uvijek je bolje otvoreno razgovarati s djetetom umjesto ignoriranja lošeg ponašanja.

Budite spremni na nevolje

Planirajte unaprijed situacije u kojima bi vaše dijete moglo imati problema s ponašanjem.

Pripremite ih za nadolazeće aktivnosti i kako želite da se ponašaju.

Ako znate da vaše dijete uvijek doživi tantrum dok čekate u redu u trgovini pripremite se za to tako da mu netom prije kupite lizalo. Ili ako znate da se vaše dijete boji odlaska u nove prostore, kao na primjer kod doktora, objasnite mu što ga tamo čeka i što će se dogoditi.

Tako pomažete djetetu pripremiti se za ono što ga očekuje kako bi se lakše nosilo s emocijama koje taj događaj za njega izaziva.

Preusmjerite loše ponašanje

Ponekad se djeca loše ponašaju jer im je dosadno ili ne znaju bolje.

Pronađite nešto drugo za svoje dijete kako ne bi došlo do lošeg ponašanja.

Ako je vašem djetetu dosadno nemojte mu upaliti iPad i pustiti ga da gleda YouTube cijeli dan. Odvedite dijete u šetnju, igrajte se zajedno ili mu isprintajte neki od radnih listova i sati i sati zabave su zagarantirani.

No evo i nekoliko „strategija“ koje nikada ne bi trebali koristiti u odgoju.

Udaranje i fizičko kažnjavanje

Udarci i grube riječi su štetne po vašu djecu i nisu učinkovite.

Važno je usredotočiti se na poučavanje dobrom ponašanju umjesto na kažnjavanje lošeg ponašanja. Istraživanja pokazuju da batine, šamari i drugi oblici fizičkog kažnjavanja ne djeluju dobro na ispravljanje ponašanja djeteta.

Isto vrijedi i za vikanje ili posramljivanje djeteta.

Osim što su neučinkovite, oštre fizičke i verbalne kazne također mogu dugoročno oštetiti djetetovo fizičko i mentalno zdravlje.

Stručnjaci pozitivne discipline savjetuju da roditelji i skrbnici ne bi trebali udarati djecu. Umjesto odgovornosti i samokontrole kojem želite poučiti svoje dijete, udaranje će često imati suprotan učinak te će povećati agresiju i ljutnju kod djece.

Nikada nije u redu nanijeti nekome bol ni ako si frustriran, pa tako ni onima koje voliš.

Vjerovatnije je da će djeca koja su udarena udarati druge kad ne dobiju ono što žele.

Tjelesno kažnjavanje povećava rizik od ozljeda, posebno kod djece mlađe od 18 mjeseci, i može ostaviti druge mjerljive tragove na mozgu i tijelu. Djeca koja su udarana pokazuju više razine hormona povezanih s toksičnim stresom.

Fizičko kažnjavanje također može utjecati na razvoj mozga.

Jedno je istraživanje pokazalo da su mlade odrasle osobe koje su opetovano udarane imale manje sive tvari, odnosno, dijela mozga koji je uključen u samokontrolu, te da su kao mlade odrasle osobe bile slabije na IQ testovima od ostatka.

Deranje i grube riječi

Verbalno zlostavljanje također nije efikasno. Vikanje na djecu i korištenje riječi za izazivanje emocionalne boli ili srama pokazalo se neučinkovitim i štetnim.

Oštra verbalna disciplina, čak i od strane roditelja koji su inače topli i puni ljubavi, može dovesti do lošeg ponašanja i problema s mentalnim zdravljem kod djece.

Istraživanja pokazuju da stroga verbalna disciplina, koja postaje sve češća kako djeca rastu, može dovesti do više različitih problema u ponašanju i simptoma depresije kod tinejdžera.

Učite na pogreškama, kako vlastitim tako i tuđim.

Ako osjećate da ćete izgubiti kontrolu uzmite pauzu – izađite iz sobe na trenutak i smirite se. Samo se pobrinite da je vaše dijete na sigurnom mjestu, a zatim si dajte nekoliko minuta da nekoliko puta duboko udahnete, opustite se ili nazovete prijatelja kako biste pomogli samome sebi.

Kada se osjećate bolje, vratite se svom djetetu, zagrlite jedno drugo i počnite ispočetka.

Ako prvi put ne riješite neku situaciju dobro, pokušajte ne brinuti o tome.

Razmislite o tome što ste mogli učiniti drugačije i pokušajte to učiniti sljedeći put. Ako osjećate da ste stvarno pogriješili u žaru trenutka, pričekajte da se ohladite, ispričajte se svom djetetu i objasnite kako ćete se nositi s tom situacijom u budućnosti.

Obavezno održite obećanje. To vašem djetetu daje dobar model oporavka od pogrešaka.

I za kraj, nekoliko specifičnih savjeta po dobi djeteta.

Bebe

Bebe uče gledajući što radite, stoga im dajte primjere ponašanja koje očekujete.

Koristite pozitivan riječnik kako biste vodili svoju bebu.

Na primjer, recite “Vrijeme je za sjedenje” umjesto “Nemoj stajati”.

Sačuvajte riječ NE za najvažnija pitanja, poput sigurnosti.

Ograničite potrebu da kažete NE stavljanjem opasnih ili primamljivih predmeta izvan dosega. Skretanje pažnje i zamjena opasnog ili zabranjenog predmeta onim s kojim se može igrati dobra je strategija u ovoj dobi.

Sva djeca, uključujući i bebe, trebaju dosljednu disciplinu, stoga razgovarajte sa svojim partnerom, članovima obitelji i pružateljem usluga skrbi o djeci kako biste postavili osnovna pravila kojih se svi pridržavaju.

Toddleri

U ovoj dobi vaše dijete počinje prepoznavati što je dopušteno, a što nije, ali može testirati neka pravila da vidi kako ćete reagirati.

Obratite pozornost i pohvalite ponašanja koja vam se sviđaju i zanemarite ona koja želite obeshrabriti. Mogu se javiti tantrumi dok se vaše dijete bori da svlada nove vještine i situacije.

Naučite svoje dijete da ne udara, grize i ne koristi druga agresivna ponašanja. Modelirajte nenasilno ponašanje tako da ne udarate dijete i rješavate sukobe sa svojim partnerom na konstruktivan način.

Ostanite dosljedni u provođenju ograničenja.

Predškolska dob

Djeca predškolske dobi još uvijek pokušavaju razumjeti kako i zašto stvari funkcioniraju i kakav učinak imaju njihovi postupci.

Dok uče odgovarajuće ponašanje, očekujte od njih da nastave testirati granice roditelja i braće i sestara.

Počnite dodjeljivati zadatke primjerene njihovoj dobi, poput pospremanja igračaka. Dajte im jednostavne upute korak po korak.

Nagradite ih pohvalama.

Dopustite svom djetetu da bira između prihvatljivih alternativa, preusmjerava i postavlja razumna ograničenja. Naučite svoje dijete da se prema drugima ponaša onako kako ono želi da se prema njemu ponašaju.

Objasnite da je u redu ponekad se osjećati ljuto, ali ne povrijediti nekoga ili razbiti stvari.

Naučite ih kako se nositi s osjećajima ljutnje na pozitivan način, poput razgovora o tome.

Osnovci

Vaše dijete počinje stjecati osjećaj za dobro i zlo.

Razgovarajte o izborima koje imaju u teškim situacijama, koje su dobre i loše opcije i što bi moglo doći sljedeće ovisno o tome kako odluče djelovati. Razgovarajte o očekivanjima obitelji i razumnim posljedicama za nepoštivanje obiteljskih pravila.

Omogućite ravnotežu privilegija i odgovornosti, dajući djeci više privilegija kada slijede pravila lijepog ponašanja. Nastavite poučavati i modelirati strpljenje, brigu i poštovanje prema drugima. Ne dopustite sebi ili drugima da koriste fizičko kažnjavanje

Adolescenti i tinejdžeri

Kako vaš tinejdžer bude razvijalo neovisnije vještine donošenja odluka, morat ćete uravnotežiti svoju bezuvjetnu ljubav i podršku s jasnim očekivanjima, pravilima i granicama.

Nastavite pokazivati mnogo naklonosti i pažnje.

Svaki dan odvojite vrijeme za razgovor. Mladi će vjerojatnije donositi zdrave odluke ako ostanu povezani s članovima obitelji.

Upoznajte prijatelje svog tinejdžera i razgovarajte o odgovornim odnosima punim poštovanja. Pohvalite trud, postignuća i uspjeh svog tinejdžera u onome što radi.

Pohvalite izbor izbjegavanja uporabe duhana, e-cigareta, alkohola ili drugih droga.

Postavite dobar primjer svojom odgovornom upotrebom alkohola i drugih supstanci.

Djeca uče od onoga što vide, a najveći primer su im njihovi roditelji.

Potrudite se da budete dobar primjer tako da krenete od sebe. Pobrinite se za sebe i svoje potrebe kako bi mogli biti bolji roditelj svom djetetu.

Prethodna priča

LEGENDARNE ŽENE: PET HRABRIH MAJKI BEZ KOJIH SVIJET NE BI BIO ISTI

Naredna priča

INTERVENCIJE U PORODU: ZAŠTO SE EPIZIOTOMIJA, UNATOČ SVEMU, TOLIKO ČESTO IZVODI?

Najnovije iz BEBE

-->