fbpx

Mališani oduševljeni: Giboni se privikavaju na novi dom u sarajevskom zoološkom vrtu

Sarajevski zoološki vrt Pionirska dolina nedavno je postao dom za par gibona, čovjekolikih majmuna. Dolaskom gibona u Pionirsku dolinu BiH je ušla među 20 država koje učestvuju u zaštiti životinja koje su pred izumiranjem u prirodnom staništu.

Par gibona u Sarajevo je stigao iz zoološkog vrta u Ljubljani, a Pionirska dolina uvštena je među 44 svjetska zoološka vrta, u 20 zemalja, koji svojim držanjem i uzgojem pokušavaju očuvati njihov opstanak i spasiti ih od izumiranja.

Giboni su čovjekoliki majmuni iz podgrupe malih majmuna. Naseljavaju tropske i suptropske kišne šume sjeveroistoka Indije do Indonezije kao i ostrva Sumatra, Borueo i Java, a sjeverno do južne Kine. Većina vrsta gibone su ugrožene prvenstveno zbog degradacije i gubitka šumskih staništa. Životni vijek ove životinjske vrste u divljini u prosjeku iznosi do 28 godina, a u zoološkim vrtovima mogu živjeti i do 35 godina.

U sarajevski zoo vrt stigao je jedan par, mužjak od 10 godine i dvije godine starija ženka. Njihova nastamba je savremen i u skladu sa njihovom vrstom izgrađen objekat. Izgrađen je još prošlog ljeta, uz jedno od dva jezera u centralnom dijelu popularne sarajevske dječije oaze, ali pandemija korona virusa onemogućila je tada njihov transport. Giboni, baš kako i zaslužuju imaju i svoje vlastito ostrvo, smješteno u sred jezera, a do njega će iz svog doma stizati prekrasnim drvenim mostićem.

Proteklog vikenda posjetioci Pionirske doline mogli su se upoznati s životinjskom vrstom koja je u izumiranju, a novim stanovnicima zoo vrta zasigurno su se najviše obradovali mališani.

(KLix.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Severina napisala emotivnu poruk za sinov rođendan: Tvoju sliku ne smijem objaviti

Naredna priča

Uživanje u lijepom vremenu: Ovako su poznati proveli vikend

Najnovije iz VIJESTI

-->