fbpx
/

SVE NAS MUČI ISTO PITANJE: KAD JE VRIJEME ZA PRVI MOBITEL?

Činjenica je da su mobiteli postali neizostavan dio života i bespredmetno je razgovarati o tome kako smo svi mogli prije živjeti bez njih.
Mobitel više nije luksuz i sasvim je uobičajeno da ga ima svaki član obitelji.

No s pravom se postavlja pitanje u kojoj ga je dobi primjereno i potrebno dati djetetu. Je li to kad krene u školu, kad više nije pod našim stalnim nadzorom? Može li nam telefon stvoriti osjećaj sigurnosti ili nesigurnosti?

No, baš je to period kad se odlučujemo da moramo popustiti. I sebi i djetetu osigurati neku vrstu samostalnosti. Da nam se javi kad izađe iz škole ili nekim pozivom otkloni i svoje dileme.

Zato je važno dijete uputiti kako na pravilan način koristiti mobitel kako bi on ostao u svojoj primarnoj funkciji komunikacije, a ne zabavnog gadgeta.

Prije svega, djetetu doista ne treba najnoviji model mobitela.

Ako ga je dijete i naslijedilo, sasvim je u redu isključiti mu neke opcije kao što je primjerice pristup internetu kako se ne bi dovelo u situaciju proučavanja neprikladnog sadržaja.

Opasnost skupog i novog modela krije se i u mogućnosti da dijete postane metom kradljivaca, čime se automatski dovodi u opasnu situaciju.

Pritom, nažalost, ne mislimo na profesionalne kradljivce nego i na vršnjake te starije učenike.

Dijete nadalje treba uputiti da roditelje i bliske osobe zove samo u slučaju potrebe.

Također, ako dijete tek uči kako biti samostalno, s mobitelom ipak ima osjećaj da je se ima na koga osloniti, koga pozvati. No, roditelji ne smiju prečesto zvati, nego pozivati na odgovornost i samostalnost.

Uputno je djetetu nabaviti mobitel sa sim karticom na bon, a ne na pretplatu. Važno je pritom dijete upoznati koliko novca ima na raspolaganju u određenom vremenskom periodu.

Treba mu se dati i jasne upute kada smije koristiti mobitel, a kada je to zabranjeno (primjerice na nastavi). Dijete treba uputiti i kome smije davati broj svojeg mobitela.

Zračenje mobitela

Iako se o štetnosti zračenja mobitela puno govori te je dokazano da poznata zračenja ne predstavljaju veću opasnost po zdravlje korisnika, još uvijek nisu u potpunosti istražena sva zračenja.

Stručnjaci iz Velike Britanije zaključili su da djeca do dvanaest godina ne bi trebala koristiti mobitele jer su osjetljivija skupina zbog imunog si8stema, pa su i potencijalna zračenja veća opasnost za njih.

Ako pak posjeduju mobitel, trebali bi se više orijentirati na komunikaciju sms porukama, a manje na telefoniranje.

Mobitel kao statusni simbol i igračka

Nepobitna je i tužna činjenica da su mobiteli među djecom često pokazatelji socijalnog statusa te se nerijetko djeca koja imaju jeftinije modele osjećaju manje vrijedna.

Djetetu je stoga važno nadugačko i naširoko objasniti da je mobitel naposljetku ipak samo „telefon“, sredstvo komunikacije, i da ga takvim treba i doživljavati.

Zato je mudro nabaviti mu baš takav model i od malih nogu ga učiti da se ne gradi kroz statusne simbole, nego kroz druge vrijednosti. I da, to doista ponekad jest teško…ali budite uporni.

Druga strane medalje i opasnosti koje mobitel nosi je mnoštvo aplikacija koje ga čine (da, i nama odraslima!) primamljivom i zabavnom igračkom. No kod djece to doista može predstavljati opasnost jer oduzima vrijeme i stvara ga malim ovisnikom o igricama, odvlačeći pažnju od školskih obveza.

Svaki roditelj treba procijeniti kada je vrijeme da djetetu daju mobitel. Ako niste sigurni, jedno od mjerila može biti pojava situacija kada dijete počinje samostalno negdje odlaziti i vraćati se (samostalan odlazak u školu ili na izvanškolske aktivnosti).

Prethodna priča

PAZITE KAKO ĆETE REAGIRATI AKO UHVATITE DIJETE U KRAĐI

Naredna priča

PONOSNI ĐURIĆI ISPRATILI KĆERKU NA MATURU

Najnovije iz Mediji i tehnologija

-->