fbpx
//

Duda varalica – razlozi za i protiv

Duda varalica. Ah, te duda! Kao i puno tog kod djece, odluka je teška, a na kraju sve ovisi o tom kome ćete vjerovati. Odnosno za koje ćete se vjerovanje odlučiti. No, ipak, postoje razlozi za i protiv dude varalice

Ponuditi dudu ili ne? Kad dijete neće – zašto neće, možda bi ipak moglo… Ako hoće, za godinu, dvije muku mučiš kako da – neće. I tako uvijek iznova, kao i toliki drugi roditeljski problemi i dileme. Činjenica je da duda varalica nekoj djeci treba više zbog jačeg nagona za sisanjem. Druga, pak, sisanje odrade tijekom jela. Pokušali smo na jedno mjesto staviti razloge za i protiv dude varalice.

Ono što morate znati na početku je da duda nije zlo. Pomaže umiriti dijete, ne uzrokuje niti jedan medicinski niti psihološki problem (Udruženje američkih pedijatara). Ali duda varalica se ne smije koristiti kao zamjena za djetetov obrok. Još ako možete bez dude u prvih šest mjeseci bebinoga života, sve ispravno činite.

Za

Može zadovoljiti potrebu za sisanjem. Bebe se rađaju s urođenim nagonom za sisanjem. No, kod nekih je beba jače izražen, pa te bebe trebaju i žele češće sisati. Ako je beba  sita, ne želi više jesti, ali i dalje želi sisati, duda varalica je dobrodošla opcija. Ako ju dijete želi, naravno.

  • Smanjuje rizik od iznenadne smrti dojenčeta. Jedna je velika studija pokazala da korištenje dude tijekom spavanja smanjuje rizik od iznenadne smrti dojenčeta.
  • Bezopasan analgetik. Dokazano je da sisanje smanjuje anksioznost i bol kod beba, pa je duda idealan analgetik za manje bolne medicinske postupke poput vađenja krvi ili pregleda.
  • Kraći boravak u bolnici. Statistika pokazuje da su prerano rođene bebe kraće boravile u bolnici ako su imale dudu.
  • Utjeha – duda pruža utjehu – u to sumnje nema. Važno je da je beba sita, pa tada duda može utješiti bebu, a mama može malo odmoriti bolne bradavice.

Protiv

Prejako vezanje. Idealno bi bilo dijete odviknuti polako od dude već kad mu se bliži godina dana. No, rijetki su roditelji koji već tada odvikavaju dijete. Svakako bi duda trebala postati prošlost do treće godine. Što kasnije dijete prolazi kroz odvikavanje, to je teže…

  • Problemi sa zubima. Dokazano je da upotreba dude nakon navršene tri godine može stvoriti probleme sa zagrizom i zubima općenito.
  • Problemi s govorom. Ako dijete predugo ima dudu, to mu može remetiti pravilan izgovor.
  • Smanjuje upale uha. Ako koristite dudu, morate ju redovito prati, jer se inače na njoj stvaraju bakterije koje mogu uzrokovati upalu uha.

Kakva je duda dobra?

Najbolje bi bilo da duda bude napravljena u jednom komadu i od prirodne gume.

Kad je dosta?

Nikad! Reći će vam neki dudoljupci. No, u životu svake bebe dođe trenutak kad je jednostavno dosta dude. Idealno vrijeme za oduzimanje dude je već sa šest mjeseci, odnosno s godinu dana. No, ako produžite u društvu dude i dalje, onda vam preostaje dogovor s djetetom oko odbacivanja dude. Dogovorite se da to bude neki simboličan datum, da to bude simboličan cilj, a najbolje je da to bude djetetova odluka, uz vaš poticaj.

Prethodna priča

 VIKANJE NA DJECU JE DUGOROČNO ŠTETNO

Naredna priča

DJEVOJKA OD MILION DOLARA ČEKA BLIZANCE

Najnovije iz BEBE

-->